Falujący wskaźnik temperatury
-
waisss
- Świeżak
- Imię: Maciek
- gadu: 0
Re: Falujący wskaźnik temperatury
U mnie z falującym wskaźnikiem także pomogła wymiana termostatu. Wahler za 36zł +wymiana 70zł przy okazji wymiany rozrządu z pompą i płynu w układzie.
Witam, czy jesli wskazowka temperatury w czasie jazdy idzie gladko do 1/4 skali, potem spada o 2 kreski i znow sie dzwiga do 1/4 i tak zostaje to termostat do wymiany?
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
mike pisze:Witam, czy jesli wskazowka temperatury w czasie jazdy idzie gladko do 1/4 skali, potem spada o 2 kreski i znow sie dzwiga do 1/4 i tak zostaje to termostat do wymiany?
Możliwe,że właśnie zaobserwowałeś tzw.otwarcie dużego obiegu-termostat się otwiera i to może powodować spadek wskazań,bo jednak płyn się schładza.W pandach komora silnika nie jest zabudowana i wiele elementów jest wystawione na szybki schłodzenie
No ale otwarcie dużego obiegu powinno mieć miejsce jak wskaźnik jest na 1/2 skali, czyli termostat uszkodzony i za wczesnie sie otwiera?
- olo 1
- Maniak
Może i tak być,choć w obudowie jest kanał,przez który płyn i tak przechodzi pomimo zamkniętego termostatu-zapobiega to zapowietrzeniu,fotki jak wyjdą to wstawię wieczorem.
Choć wychodzi,że niedogrzany,bo nie osiąga temp.?
Choć wychodzi,że niedogrzany,bo nie osiąga temp.?
Ostatnio zmieniony wt 19:04, 16 gru 2014 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalono posty.
Powód: Scalono posty.
Wymiana termostatu rozwiązała sprawę, teraz wskazówka osiąga 1/2 skali już po 3km jazdy, w momencie otwarcia termostatu następuje delikatny spadek o pół kreski i potem już cały czas w połowie. Pozdrawiam
Hej, wiem wiem wiem - było 100 razy o falującym wskaźniku ale zrobiłem mały test i chciałem dopytać.
U mnie od jakiegoś czasu wskazówka temperatury płynu w czasie jazdy też zaczęła opadać o jedną kreskę, odbija, wraca itd.
Dziś wpiąłem ELMa na bluetooth, podłączyłęm się telefonem i patrzyłem jakie wskazania temperatury podaje komputer vs. wskazówka.
Wskazówka drgnęła w górę od 52*C czyli niemal idealnie.
W czasie jazdy wskazówka w połowie skali - wskazania ELM = 80*C, spadek do min 76*C i ogólnie oscyluje w tych granicach.
Po dłuższej jeździe (ok 20km) - wskazówka w połowie skali, wskazania 79-80*C.
Test na postoju, ogrzewanie wyłączone - wskazówka niezmiennie w połowie, ani drgnie a temp rosła aż do 97*C kiedy włączył się wentylator i schłodził do 91*C.
Ile tak naprawdę wg komputera powinno być w połowie skali? 90*C? Jeśli tak to wymieniam termostat bo w takim razie jeżdżę na niedogrzanym silniku. O model termostatu nie pytam, kupiłem ori i już.
Ktoś kiedyś sprawdzał temperatury solidnie ELMem czy tylko wg wskazówki?
U mnie od jakiegoś czasu wskazówka temperatury płynu w czasie jazdy też zaczęła opadać o jedną kreskę, odbija, wraca itd.
Dziś wpiąłem ELMa na bluetooth, podłączyłęm się telefonem i patrzyłem jakie wskazania temperatury podaje komputer vs. wskazówka.
Wskazówka drgnęła w górę od 52*C czyli niemal idealnie.
W czasie jazdy wskazówka w połowie skali - wskazania ELM = 80*C, spadek do min 76*C i ogólnie oscyluje w tych granicach.
Po dłuższej jeździe (ok 20km) - wskazówka w połowie skali, wskazania 79-80*C.
Test na postoju, ogrzewanie wyłączone - wskazówka niezmiennie w połowie, ani drgnie a temp rosła aż do 97*C kiedy włączył się wentylator i schłodził do 91*C.
Ile tak naprawdę wg komputera powinno być w połowie skali? 90*C? Jeśli tak to wymieniam termostat bo w takim razie jeżdżę na niedogrzanym silniku. O model termostatu nie pytam, kupiłem ori i już.
Ktoś kiedyś sprawdzał temperatury solidnie ELMem czy tylko wg wskazówki?
Ostatnio zmieniony wt 17:33, 17 lis 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Tak było 100 razy...więc nie tworzymy zdublowanych podobnych wątków tylko podpinamy się pod istniejące.
Powód: Tak było 100 razy...więc nie tworzymy zdublowanych podobnych wątków tylko podpinamy się pod istniejące.
Pozdrawiam,
Filip
Filip
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
I jak pomogła wymiana termostatu? Odkąd jest zimniej, zauważyłem podobne zachowanie. Podczas jazdy, po ok 5km wskazówka waha się między połową skali, a jedną kreską niżej. Tłumaczyłem to, jak napisał wyżej Olek, że szybko płyn się schładza. Ale może jednak termostat pada ?
Mam tak samo, po osiągnięciu połowy, wskaźnik waha się o 1 kreskę a potem stabilizuje. Termostat wymieniony więc chyba tak ma być.
- olo 1
- Maniak
Weźmy też pod uwagę pompę wody i rodzaj płynu.Istotne jest też to czy "falowanie "występuje na biegu jałowym czy na obrotach.
- AdaMs
- Moderator
- Kontakt:
Jeżeli chodzi o mnie, pompa wymieniona przy rozrządzie rok temu, płyn K2 dolany na max
Wszystko o czym mówię dzieje się podczas jazdy, na postoju wskazówka trzyma się połowy. Podczas jazdy leciutko opada, potem wraca do połowy itd ;p
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Raczej termostat. Gdybyś miał absolutny wskaźnik temperatury to byłoby widać to jak na dłoni.
Pod obciążeniem temperatura rośnie, gdy obciążenie spada, a auto może się wychłodzić- spokojna jazda z prędkością powyżej 60- 70 km/h to temperatura spada poniżej wartości dla której pokazuje pół skali.
Miejcie na uwadze to że auto czy ma 75 czy 100 stopni pokaże połowę wskaźnika, to jest bardziej informacyjno-ozdobna funkcja. Dopiero przegrzanie lub skrajne niedogrzanie spowoduje jakiś tam ruch na tarczy.
Pod obciążeniem temperatura rośnie, gdy obciążenie spada, a auto może się wychłodzić- spokojna jazda z prędkością powyżej 60- 70 km/h to temperatura spada poniżej wartości dla której pokazuje pół skali.
Miejcie na uwadze to że auto czy ma 75 czy 100 stopni pokaże połowę wskaźnika, to jest bardziej informacyjno-ozdobna funkcja. Dopiero przegrzanie lub skrajne niedogrzanie spowoduje jakiś tam ruch na tarczy.
Ostatnio zmieniony wt 23:14, 24 lis 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Drobne literówki
Powód: Drobne literówki
- AdaMs
- Moderator
- Kontakt:
Czekaj... to jasne że pod obciążeniem bardziej się nagrzewa i odwrotnie. Wskaźnik mimo wszystko reaguje o tą jedną kreskę, ale podłącze sobie do gniazda obd adapter i podpatrzę temp na tablecie 
Wczoraj na parkingu, dałem mu pochodzić.. po kilku minutach włączył się wentylator. Czyli auto dobrze zagrzane, potem rundka po mieście i wskaźnik troszkę opadł
Czyli powietrze wychładza chłodnicę. Teoretycznie normalne zjawisko.
Wczoraj na parkingu, dałem mu pochodzić.. po kilku minutach włączył się wentylator. Czyli auto dobrze zagrzane, potem rundka po mieście i wskaźnik troszkę opadł
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Ale termostat powinien się przymknąć żeby nie wychładzał się silnik. Silnik też oddaje ciepło resztą powierzchni, ale to jest zauważalne najbardziej przy nagrzewaniu. Ogólnie to jest pomijalne.
Wysłane z mojego E2303
Wysłane z mojego E2303
- AdaMs
- Moderator
- Kontakt:
Silnik się szybko nagrzewa, 2-3km i mam wskazówkę w połowie. Podłącze się przez elma i sprawdzę dokładne wartości. Orientuje się ktoś, kto robi ori termostaty do pand ? Nie chciałbym zamiennika