Problem z odpalaniem rano
-
rosomak
- Bywalec
- Imię: Darek
- gadu: 0
Re: Problem z odpalaniem rano
Pochłaniacz par paliwa jest w prawym tylnym nadkolu (dla niezorientowanych). Jest to czarne pudełko z niebieskimi przewodami. Przeciąłem górny przewód wychodzący z pochłaniacza i przedłużyłem go robiąc pętlę (kółko) aby opary mogły się wydostawać. Odcięty przewód idący w stronę silnika trzeba zaślepić na amen, aby do silnika nie dostawało się "lewe" powietrze. Ot i cała filozofia
Mnie pomogło. Nie biorę odpowiedzialności za ewentualne uszkodzenia powstałe po ingerencji w pochłaniacz. Robicie to na własne ryzyko!
- gregory1979
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
rosomak pisze: Przeciąłem górny przewód wychodzący z pochłaniacza i przedłużyłem go robiąc pętlę (kółko) aby opary mogły się wydostawać.
a jakoś trzeba zabezpieczyć co by jakiś syf się nie dostawał?
odcięty przewód idący w stronę silnika trzeba zaślepić na amen, aby do silnika nie dostawało się "lewe" powietrze.
czym najlepiej zaślepić odcięty przewód?
- gregory1979
- Klubowicz
bombel pisze:Myślałem jeszcze aby zalać do pełna i dodać STP do czyszczenia wtrysków ale się zastanawiam czy jest sens
W piątek po południu zatankowałem do połowy i dolałem środka do czyszczenia wtryskiwaczy. Wczoraj rano odpaliłem bez jakichkolwiek problemów
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Mi zaślepianie średnio pomogło. Po wymianie pochłaniacza było lepiej. Ale stp przyniosło natychmiastowy i długotrwały efekt.
Wysłane z mojego E2303
Wysłane z mojego E2303
- bombel
- Maniak
- Imię: Sebastian
- gadu: 1320359
- Kontakt:
Dzisiaj zalałem stp, wyjeżdzę bak i zobaczymy czy pomoże, chciałbym aby tak było jeśli nie, to pozostanie odpięcie pochłaniacza ...
Wlaliście całe 200ml na bak/pół baku czy tak jak pisze producent mniej więcej
niby 200ml na 50-60l paliwa czyli do pandy takie opakowanie powinno być na dwa razy 
Wlaliście całe 200ml na bak/pół baku czy tak jak pisze producent mniej więcej
- gregory1979
- Klubowicz
Ja wlałem 80 ml na 15l benzyny.
-
basho
- Świeżak
- Imię: Bartek
Ja ten pochłaniacz przepłukałem silnie czyszczącym środkiem Nerta truckcleaner , zdam relację jak wyjeżdżę paliwo i jak odpalał będzie na rezerwie czy pomogło.
Witajcie, moja Panda po nocy czasem zapali za drugim razem a czasem od razu.
Dokładniej to zapali, ale nie utrzyma obrotów i zgaśnie, za drugim wskoczy na wyższe i po sekundzie się unormuje i jest ok, lekko zadymi. Panda robi krótkie dystanse, ma LPG, ale i tak zapala na benzynie.
Może to być rozrusznik? czy tak jakby to zapaleni minimalnie jeszcze kręci, no nie wiem może te auto tak ma. Z drugiej strony jak już zapaliła to rozrusznik nic z tym wspólnego nie może mieć ?
Proszę Was o odpowiedzi, bo jeśli teraz tak jest to boję się co będzie przy niższych temperaturach.
Dokładniej to zapali, ale nie utrzyma obrotów i zgaśnie, za drugim wskoczy na wyższe i po sekundzie się unormuje i jest ok, lekko zadymi. Panda robi krótkie dystanse, ma LPG, ale i tak zapala na benzynie.
Może to być rozrusznik? czy tak jakby to zapaleni minimalnie jeszcze kręci, no nie wiem może te auto tak ma. Z drugiej strony jak już zapaliła to rozrusznik nic z tym wspólnego nie może mieć ?
Proszę Was o odpowiedzi, bo jeśli teraz tak jest to boję się co będzie przy niższych temperaturach.
Ostatnio zmieniony sob 20:33, 22 sie 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literóówki i polskie znaki. Naruszenie Pkt.11 Reg.Forum ! Proszę zwracać uwagę na pisownię !!!
Powód: Poprawiono literóówki i polskie znaki. Naruszenie Pkt.11 Reg.Forum ! Proszę zwracać uwagę na pisownię !!!
-
arnold
- Wymiatacz
Użyj opcji szukaj. Jest kilka rozbudowanych tematów o tej przypadłości.
Wysłane z mojego E2303
Wysłane z mojego E2303
Szukałem właśnie, ale ciężko żeby te objawy się zgadzały, zawsze jest coś innego.
- bombel
- Maniak
- Imię: Sebastian
- gadu: 1320359
- Kontakt:
U mnie problem pojawia się ewidentnie po skończeniu pracy silnika na gazie, jeśli jeżdżę na benzynie problemu nie ma. Zalałem stp, ilość paliwa w baku nie ma tutaj z tego co zaobserwowałem znaczenia, zastanawiam się jeszcze nad filtrem pochłaniacza oparów - jeśli to nie to to już sam nie wiem 

Witam, miałem podobny przypadek wsiadając do auta musiałem chwilkę go pokręcić żeby odpalił. Znajomy polecił mi liqui moly, wlałem go miesiąc temu jak jechałem na wczasy i powiem wam szczerze, że jestem mile zaskoczony bo teraz wsiadam pyk i autko pali od strzała, pozdrowionka.
nie wiem,nie znam się,zarobiony jestem
To nie tak, że zapala po długim kręceniu, ale zapali i nie podtrzyma obrotów i zgaśnie, za drugim jest już ok.
-
arnold
- Wymiatacz
Różne są objawy i nie jesteś pierwszy. Pompa paliwa, evap przesycony, map sensor pokazuje nieprawdziwą temperaturę w dolocie, zleżałe paliwo.
Wysłane z mojego E2303
Wysłane z mojego E2303
Czy niewyregulowane luzy zaworowe mogą prędzej czy później wpłynąć na problemy z rozruchem na zimno silnika?
Czy montaż instalacji LPG w krótkim czasie może wpłynąć na ten sam objaw? Jeśli tak to w jaki sposób? (jakieś rozjeżdżanie map czy co?)
Czy montaż instalacji LPG w krótkim czasie może wpłynąć na ten sam objaw? Jeśli tak to w jaki sposób? (jakieś rozjeżdżanie map czy co?)