Nie działa licznik
-
mrowa_83
- Świeżak
- Imię: Paweł
- gadu: 0
Re: Nie działa licznik
Podobno tak , kabel wciśnięty jest we wiązkę i sobie leży przy liczniku - gdzie pewnie wcześniej jakiś elektryk chciał znaleźć wejście na licznik i pewnie nie mógł i tak zostawił a 2 moich elektryków też tak kabel zostawili bo nie mogli znaleźć wejścia
Więc teraz pytanie gdzie ma być podłączony ten kabel???
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
mrowa_83 pisze:A ktoś wie gdzie ma być wpięty kabel od czujnika skrzyni do komputera? Jakiś schemacik czy cuś, bo niestety czujnik nie jest nigdzie wpięty i najpierw muszę go podłączyć to może się okaże że wszystko będzie działać
W Pandach bez ABSu sygnał prędkości jest brany z czujnika w skrzyni. A w pandach z ABSem z ABSu i tam ta wtyczka od skrzyni jest wolna, dlatego masz nie wpięty.
Było to już opisane na forum.
-> viewtopic.php?p=84216#p84216
Zmień licznik !
Jak już tak wnikasz to sprawdź jeszcze wtyczkę gniazda C w body czy dobrze wpięta jest:

Gniazdo C:
Pin 7 - Masa dla generatora impulsów prędkościomierza,
Pin 18 - wejście sygn.tachometrycznego z generatora impulsów tachometrycznych na skrz.biegów (połączenie z pinem 18 wtyczki gniazda D sygnał z ABSu)
Ostatnio zmieniony ndz 19:01, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono link.
Powód: Poprawiono link.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
-
mrowa_83
- Świeżak
Dzięki Romix. I właśnie w tym jest sęk że jak rozebrałem tą kostkę to pin 7 i 18 jest pusty - nie dochodzą tam żadne kable!!!!! I tu idąc drogą dedukcji - to jak Ci moi pseudo elektrycy twierdzą że kable od czujnika prędkości sobie wiszą w wiązce - to czy wystarczy je znaleźć i władować w tą kostkę i wtedy może zadziała? I jeśli jest tak - to czy kabel z czujnika prędkości idzie bezpośrednio do tej wtyczki czy jakiś bezpiecznik czy cuś ma być po drodze??? BO jak patrzę na czujnik od impulsatora to z niego wychodzą 3 kable??? Więc jak w kostce do body 2 piny to po co 3 kabel?
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
wtyk czujnikapin 1 "-" gniazdo C pin 7 body
pin 2 "S" gniazdo C pin 18 body
pin 3 "+" zasilania z centralki silnika.
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
-
mrowa_83
- Świeżak
I nie ma po drodze żadnych przekaźników, bezpieczników itp? Bezpośrednio z tej wtyki daje na body 7 i 18 i ciągnę sobie plusa z centralki i to wszystko? Sygnał sam komputer przetwarza?
A tego plusa to skąd z tej centralki wsiąść - czyli pod który pin czy kabel najlepiej się podpiąć?
A tego plusa to skąd z tej centralki wsiąść - czyli pod który pin czy kabel najlepiej się podpiąć?
Ostatnio zmieniony śr 20:59, 29 lip 2015 przez mrowa_83, łącznie zmieniany 1 raz.
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Tak bezpośrednio. Romix wyłożył już wszystko do tego stopnia że więcej nie trzeba. Przewodu nikt nie wyrzucił Ci z kostki w licznikach. Jak kupiłeś auto to też nie działały Ci liczniki?
-
mrowa_83
- Świeżak
Tak było od początku - ktoś wiązki kabli zmieniał i zmienił na taką co nie ma w kablach - kabli od sterownika prędkości skrzyni. To tylko jedno pytanie - tego plusa z centralki to gdzie najlepiej się włączyć? Sorki za głupie pytania ale jestem zielony z tego a nie chce nic popsuć dodatkowo 
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
Poniżej masz link do schematu :
http://imgur.com/PA1nyiZ
D004 to złącze pośrednie wiązki pin L,
B001 to skrzynka bezp.w komorze. Nie wiem czy dobrze odczytuję schemat, ale tam po bezpieczniku chyba jest jeszcze podane [D] pin 14 czyli gniazdo D w body (połączenie szeregowe dwukierunkowe dla ABS) ale niech mnie ktoś poprawi jak jest bardziej biegły w schemacie.
Bez Elearna ciężko Ci będzie to ogarnąć. Tam są opisy wszystkich gniazd wtyczek, pinów i kolorów kabli.
http://imgur.com/PA1nyiZ
D004 to złącze pośrednie wiązki pin L,
B001 to skrzynka bezp.w komorze. Nie wiem czy dobrze odczytuję schemat, ale tam po bezpieczniku chyba jest jeszcze podane [D] pin 14 czyli gniazdo D w body (połączenie szeregowe dwukierunkowe dla ABS) ale niech mnie ktoś poprawi jak jest bardziej biegły w schemacie.
Bez Elearna ciężko Ci będzie to ogarnąć. Tam są opisy wszystkich gniazd wtyczek, pinów i kolorów kabli.
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
-
mrowa_83
- Świeżak
Elearna ściągnąłem tylko też nie jestem biegły w schematach i czarna magia dla mnie
CO to takiego złącze pośrednie?
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
Złącze łączące dwie wiązki np. Przednia wiązka z silnikową itd.
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
-
mrowa_83
- Świeżak
Panowie - dałem elektrykowi schematy i żeby na ich podstawie położył kable w wiązce - ale mimo wszystko nie działa. I tu teraz sobie siedzę i dłubie w kostce
pin 1 "-" gniazdo C pin 7 body
I jak zewrę pin 1 I 2 to licznik się podnosi. Ale 1 i 2 to według schematu "-" i sygnał impulsu. Czyżby wskazywało na to że elektryk pomylił kable w kostce? Bo jak rozumiem zasadę działania - plus brany na pin s - czyli że komputer myśli że skoro jest napięcie na tym kablu to ma impuls i podnosi wtedy wskaźnik licznika?
pin 1 "-" gniazdo C pin 7 body
I jak zewrę pin 1 I 2 to licznik się podnosi. Ale 1 i 2 to według schematu "-" i sygnał impulsu. Czyżby wskazywało na to że elektryk pomylił kable w kostce? Bo jak rozumiem zasadę działania - plus brany na pin s - czyli że komputer myśli że skoro jest napięcie na tym kablu to ma impuls i podnosi wtedy wskaźnik licznika?
-
mrowa_83
- Świeżak
Panowie eureka licznik ruszył - okazało się że elektryk założył bezpiecznik który się spalił i po jego wymianie licznik działa
Dzięki wszystkim za pomoc. Tylko jest jeden problem - jadę 40km/h a pokazuje 160
Szafe zamyka na 2 biegu
Co mam zrobić żeby wskazywał normalnie? Jakoś przeprogramować licznik się da czy licznik do wymiany?
Co mam zrobić żeby wskazywał normalnie? Jakoś przeprogramować licznik się da czy licznik do wymiany?
- Camcioo
- Moderator
- Imię: Kamil
- gadu: 5225182
A jak stoisz to masz 0?
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne 
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
-
mrowa_83
- Świeżak
Tak jak stoję to mam 0, licznik nie mruga ani nic.
- Camcioo
- Moderator
- Imię: Kamil
- gadu: 5225182
W takim razie jak jest 0 to pewnie albo jakiś czujnik prędkości padł i pokazuje byle co albo coś z oprogramowaniem. Ja bym podpiął byle jaki licznik bez osiowania i sprawdził czy pokazuje prędkość dobrze 
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne