Klimatyzacja manualna
- bartaso77
- Aktywny
- Imię: Bartek
- gadu: 0
- Panda: Panda III 1.2 Lounge
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Klimatyzacja manualna
Witam,
Proszę o opinie i spostrzeżenia co do działania klimy i samego kompresora-sprężarki.
W moim przypadku uruchamiając klimatyzacje manualną załącza się sprężarka. Słychać uruchomienie koła, chodzi niecała minutkę i wyłącza. Po chwili znowu odpala, przy tych włączeniach i wyłączeniach widząc jak spadają po wyłączeniu , podnoszą się przy włączeniu obroty. Dodam, ze z kratek przy min. chłodzenie wydobywa się dość zimne-lodowate powietrze.
Użytkownicy P2 , P3 tez tak macie ? czy coś mojemu układowi dolega? Czy po prostu tak sobie wymyślił FIAT.
Ps. wydaje mi się, przy włączeniu sprężarki , włącza się również wentylator, ale to chyba normalne zjawisko.
Proszę o opinie i spostrzeżenia co do działania klimy i samego kompresora-sprężarki.
W moim przypadku uruchamiając klimatyzacje manualną załącza się sprężarka. Słychać uruchomienie koła, chodzi niecała minutkę i wyłącza. Po chwili znowu odpala, przy tych włączeniach i wyłączeniach widząc jak spadają po wyłączeniu , podnoszą się przy włączeniu obroty. Dodam, ze z kratek przy min. chłodzenie wydobywa się dość zimne-lodowate powietrze.
Użytkownicy P2 , P3 tez tak macie ? czy coś mojemu układowi dolega? Czy po prostu tak sobie wymyślił FIAT.
Ps. wydaje mi się, przy włączeniu sprężarki , włącza się również wentylator, ale to chyba normalne zjawisko.
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
- Panda: 1.2 Dynamic Full Opcja
Re: Klimatyzacja manualna
Tak to już w Pandach jest. U mnie w P2 jest identiko... Na 1 i na 2 biegu wentylatora sprężarka włącza się i za chwile się wyłącza... Z kratek czuć ( zwłaszcza w upalny dzień ) że leci raz zimne, a raz chłodne powietrze ( to chyba wtedy jak się kompresor wyłączy ). Mnie tez do denerwuje takie on/off sprężarki... Fiat chyba w pandzie zastosował to ze względu na ochronę środowiska.
U teścia w Nowym Bravo raz włączony kompresor kręci się non stop. Chłodzi cały czas tak samo. Dziwne
U teścia w Nowym Bravo raz włączony kompresor kręci się non stop. Chłodzi cały czas tak samo. Dziwne
- Michal K.
- Świeżak
- Imię: Michał
- Panda: 1.2 69 KM Dynamic 2011 r.
- Kontakt:
Potwierdziam, u mnie tak samo i w każdym spotkanym egzemplarzu pandy II z klimą tak jest, więc to nie żadna usterka.
CENTRUM MOTORYZACYJNE AUTO PLUS SP. Z O.O.
AL. GEN. J. HALLERA 132
80-416 GDAŃSK
http://www.autoplus.com.pl
AL. GEN. J. HALLERA 132
80-416 GDAŃSK
http://www.autoplus.com.pl
- tomjoz
- Profesjonalista
- Imię: Tomek
- gadu: 582988
- Panda: II 1,2 2008rok Dynamic LPG Sekwencja BRC Błękitna
No jak najbardziej prawidłowo Ci to działa i nie tylko Fiat sobie to tak wymyślił. 
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?t=4876" onclick="window.open(this.href);return false;
- Michal K.
- Świeżak
- Imię: Michał
- Panda: 1.2 69 KM Dynamic 2011 r.
- Kontakt:
Myślę, że jest to swego rodzaju zabezpieczenie instalacji elektrycznej przed przeciążeniami i przepięciami. W małym aucie miejskim cały czas działająca sprężarka pochłaniałaby ogrom prądu np. Przy zamawianiu 500tki z opcją klimatyzacja manualna - automatycznie dodaje się opcję - akumulator o zwiększonej pojemności.
- tomjoz
- Profesjonalista
Sprężarka się po to wyłącza ażeby nie doszło do zamarznięcia układu klimy.
Jest czujnik który za to odpowiada i wyłącza pompę.
Normalne,że sprężarka chodzi cyklicznie.
Moja Panda
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
- Panda: 1.2 Dynamic Full Opcja
Powietrze które wylatuje z nawiewu ma ile? 5-6 stopni? Rozumiem sytuację w zimie.. OK, ale jak na dworze jest 30 w cieniu to nie ma mowy o zamarzaniu... ludzie :ptomjoz pisze:Sprężarka się po to wyłącza ażeby nie doszło do zamarznięcia układu klimy.
- tomjoz
- Profesjonalista
Tak ma 4-7 stopni
Tak tak nawet wtedy też parownik klimatyzacji zamarznie.Pompa musi się wyłączać.
Tak tak nawet wtedy też parownik klimatyzacji zamarznie.Pompa musi się wyłączać.
Moja Panda
- InFeCtuS
- Świeżak
- Imię: Dawid
- Panda: III 1.2
Witam, nawiązując do tematu klimatyzacji panowie czy u was również słychać jak by wystrzał powietrza z pod kompresora klimatyzacji (Ciężko to opisać ale dźwięk przypomina strzał turbo "psss" ale znacząco cichszy) oczywiście jak nie mam włączonego radia i stoję na światłach to co jakiś czas słyszę ten odgłos syknięcia, klima działa prawidłowo nawet byłem w ASO sprawdzili i mówią że jest oka wymienili czynnik i tyle. Posiadałem miśka w II wersji i tam klima tak się nie zachowywała. A na dodatek gdy klima się włącza i wyłącza ewidentnie odczuwam zmianę obrotów silnika.
(PANDA 3 klima manualna)
(PANDA 3 klima manualna)
-
Hurts1
- Świeżak
- Imię: Bartek
- Panda: 3 1.2 lounge
Ten typ tak ma 
- Patrick345
- Aktywny
- Imię: Patryk
- Panda: 1,1 Active
Sprężarka wyłącza się gdy w skraplaczu pojawia sie zbyt wysokie ciśnienie, jest za gorący, Kompresor bije, załącza się wentylator, gdy nie jest w stanie schłodzić skraplacza wyłącza sprężarkę i czeka aż ciśnienie w ukladzie spadnie, gdy ma wartość graniczną ponownie odpala sprężarkę, i tak w kółko.
- InFeCtuS
- Świeżak
- Imię: Dawid
- Panda: III 1.2
Oka dzięki chłopaki za rozjaśnienie sprawy 
-
adfra
- Świeżak
- Imię: Adam
- Panda: II
Zastanawiałem się nad tym tematem parę razy (ostatnio nieco bardziej intensywnie, bo miałem większą motywacjęPatrick345 pisze:Sprężarka wyłącza się gdy w skraplaczu pojawia sie zbyt wysokie ciśnienie, jest za gorący, Kompresor bije, załącza się wentylator, gdy nie jest w stanie schłodzić skraplacza wyłącza sprężarkę i czeka aż ciśnienie w ukladzie spadnie, gdy ma wartość graniczną ponownie odpala sprężarkę, i tak w kółko.
Generalnie jeśli auto się nie porusza (np korek), to klima robi start/stop, a jak auto zacznie jechać, to zaczyna działać klima - ma obieg powietrza wokół skraplacza i wszystko jest okej.
Moja p2 to diesel i wydaje mi się, że odkąd nią jeżdżę już 4 miesiące to wydaje mi się, że nie słyszałem, żeby włączył się wentylator przy chłodnicy.
Sprawdziłem bezpiecznik od wentylatora i jest okej. Czy w dieslu ogólnie wentylator się nie będzie załączał, czy gdzieś mu czegoś brakuje?
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
- Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Zrób test przez FES.
Wysłane z mojego ST23i przy użyciu Tapatalka
-
adfra
- Świeżak
- Imię: Adam
- Panda: II
A czy jest bardziej analogowy sposób diagnostyczny? Czy to by było tylko wróżenie z fusów?arnold pisze:Zrób test przez FES.
Może ten wentylator się włącza, tylko ja go nie słyszę? Czy on jest cichy? Jak go zakręcę ręką, to się kręci, więc nie jest zatarty, ani zablokowany.