Problem z hamulcami z przodu ??!
-
HasaN
- Aktywny
- Imię: Adam
- gadu: 0
Problem z hamulcami z przodu ??!
Witam . Mój problem polega na dziwnym objawie hamulców wygląda to następująco: Gdy jadę około 90 -100 km/h to przy hamowaniu zaczyna strasznie " buczeć " w aucie, jak by te hamulce miały do zatrzymania 50 ton. Dodam że samochód wtedy jakoś słabo hamuje. Nie wiem czy to wina klocków że mogły się skończyć czy coś innego ? Kolejna sprawa gdy jadę to słychać jak z przednich hamulców dobiega dźwięk jak by się coś obijało o tarcze hamulców dźwięk podobny jak by metal pukał o metal i nie wiem co to może być proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony pn 20:03, 23 lis 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiono literówki i polskie znaki. Naruszenie Pkt.11 Reg.Forum! Proszę zwracać uwagę na pisownię.
Powód: Poprawiono literówki i polskie znaki. Naruszenie Pkt.11 Reg.Forum! Proszę zwracać uwagę na pisownię.
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Re: Problem z hamulcami z przodu ??!
Może Ci coś się rozpadło a Ty zamiast niezwłocznie to sprawdzić lub jechać do mechanika piszesz na forum. A jeśli się nie znasz aż tak to zleć komuś kontrolę i wymianę, bo sporo ryzykujesz. Raczej skończyły się klocki. A ABS masz w tym aucie? Na pedał przenoszą się jakieś drgania?
Wysłane z mojego ST23i
Wysłane z mojego ST23i
-
HasaN
- Aktywny
tak ABS posiadam ale żadnych drgań nie ma na pedale
-
arnold
- Wymiatacz
Bo jeszcze może być tak że ABS uważa że koło zostało zablokowane (choć tak nie jest) i zaczyna działać. Ale wtedy czujesz jego działanie. Lepiej jedź do mechanika na przejrzenie hamulców i ewentualną wymianę.
-
HasaN
- Aktywny
wiem jutro jadę na wymiane a ile mniej więcej może coś takiego kosztować ?
- Patrick345
- Aktywny
- Imię: Patryk
Zależy czy tylko klocki czy i tarcze zdążyło już uszkodzić
-
arnold
- Wymiatacz
Wydaje mi się że komplet dobrze jest zrobić.
Wysłane z mojego ST23i
Wysłane z mojego ST23i
-
HasaN
- Aktywny
Jak wymienić klocki, samemu da rade to zrobić ?
-
Rejmi
- Stały bywalec
- Imię: Rejmi
Bez najmniejszego problemu, robota na pół godzinki.
Zdejmujesz koło i wyjmujesz zawleczkę w dolnej części zacisku - otwierasz zacisk i masz klocki na wierzchu.
Na dobrą sprawę podnośnik, klucz do kół, szczotka druciana i smar miedziany... i to wszystko co potrzebne do wymiany.
Zdejmujesz koło i wyjmujesz zawleczkę w dolnej części zacisku - otwierasz zacisk i masz klocki na wierzchu.
Na dobrą sprawę podnośnik, klucz do kół, szczotka druciana i smar miedziany... i to wszystko co potrzebne do wymiany.
5s szukania na forum: viewtopic.php?f=7&t=9485
Sądząc po Twoich postach raczej nigdy tego nie robiłeś, może pierwszy raz daj auto do mechanika i patrz mu na ręce żeby się nauczyć albo poproś kogoś z forum z Twojej okolicy o pomoc.
Chodzi o hamulce także nie ma żartów.
Sądząc po Twoich postach raczej nigdy tego nie robiłeś, może pierwszy raz daj auto do mechanika i patrz mu na ręce żeby się nauczyć albo poproś kogoś z forum z Twojej okolicy o pomoc.
Chodzi o hamulce także nie ma żartów.
Ostatnio zmieniony pn 20:06, 23 lis 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiono link.
Powód: Poprawiono link.
Pozdrawiam,
Filip
Filip
-
HasaN
- Aktywny
mieliście racje wina klocków
zostały wymienione na klocki bosha i wszystko jest jak należy zero stuków i dziwnych odgłosów . gdy mechanik wyjął stare klocki to nic na nich już nie było 
Ciesz się, że Ci się klocek nie zablokował pomiędzy tarczą a jarzmem skoro były już takie cienkie - byś miał po jeździe i laweta do mechanika albo wymiana klocków na poboczu 
Teraz będziesz pamiętał o sprawdzaniu stanu klocków - dobrze, że wszystko skończyło się OK!
Teraz będziesz pamiętał o sprawdzaniu stanu klocków - dobrze, że wszystko skończyło się OK!
Pozdrawiam,
Filip
Filip
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Kontakt:
Ostatnio okazało się że w mojej pandzie różnica hamowania przedniego koła prawego i lewego wynosi 40%
I mam problem bo nie za bardzo wiem co może być przyczyną tak nie równej siły hamowania.
Rozbierałem koło prawe (te słabiej hamuje) i wszystko wygląda ok, nie ma wycieków, klocki są, tarcze też jeszcze ok.
Czy w pandach jest jakiś korektor siły hamowania?
Kiedyś miałem delikatny wyciek płynu hamulcowego w prawym tylnym kole, ale wymiana wkładu cylinderka załatwiła sprawę tylko o ile pamiętam nie robiłem odpowietrzania hamulców. Dolałem jedynie płynu, może ot ma znaczenie?
//poprawka koło prawe a nie lewe
I mam problem bo nie za bardzo wiem co może być przyczyną tak nie równej siły hamowania. Rozbierałem koło prawe (te słabiej hamuje) i wszystko wygląda ok, nie ma wycieków, klocki są, tarcze też jeszcze ok.
Czy w pandach jest jakiś korektor siły hamowania?
Kiedyś miałem delikatny wyciek płynu hamulcowego w prawym tylnym kole, ale wymiana wkładu cylinderka załatwiła sprawę tylko o ile pamiętam nie robiłem odpowietrzania hamulców. Dolałem jedynie płynu, może ot ma znaczenie?
//poprawka koło prawe a nie lewe
Ostatnio zmieniony pn 20:07, 23 lis 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Scalono podobne wątki.
Powód: Scalono podobne wątki.
Pozdrawiam,
Michał
Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
Michał
Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl" onclick="window.open(this.href);return false; oraz forum akwarystyczne
-
arnold
- Wymiatacz
Ma znaczenie. Tylne prawe i przednie lewe jest na krzyż podłączone do jednej sekcji. Do tego może przytarty jest przedni zacisk.
Trochę bez tego odpowietrzania pojechałeś po bandzie, dobrze że koło zamontowałeś.
Trochę bez tego odpowietrzania pojechałeś po bandzie, dobrze że koło zamontowałeś.
-
Mich@ł
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- Kontakt:
Ups, w poprzednim poście wkradł się błąd bo chodzi o koło prawe. Czuć lekkie ściąganie przy hamowaniu w lewo (hamując na luzie i kierownica bez trzymanki).
Klocki siedziały w zaciskach bardzo mocno więc to raczej nie kwestia zacisku.
A co do samego odpowietrzania to płyn był zawsze powyżej minimum i ogólnie tył hamuje ok więc uznałem że nie jest konieczne.
A czy sam ABS ma coś do hamulców przy normalnym hamowaniu (zwykła sucha prosta droga)?
Klocki siedziały w zaciskach bardzo mocno więc to raczej nie kwestia zacisku.
A co do samego odpowietrzania to płyn był zawsze powyżej minimum i ogólnie tył hamuje ok więc uznałem że nie jest konieczne.
A czy sam ABS ma coś do hamulców przy normalnym hamowaniu (zwykła sucha prosta droga)?
Pozdrawiam,
Michał
Michał