Dzienne led
Re: Dzienne led
Mam Pandę ze zderzakami w kolorze nadwozia bez fabrycznych halogenów (zaślepki).
Chciałbym zapytać jak wygląda wymiana zaślepek na te z miejscami pod halogeny? Z tego co widzę to pełne zaślepki są na wcisk, a przy tych halogenowych jest dodatkowo duży element do - jak podejrzewam - przykręcenia ich. Będzie je gdzie przykręcić czy trzeba "rzeźbić"?
Kolejna sprawa dotyczy samych dziennych LED: czy wszystkie oferowane na allegro okrągłe z 18 diodami SMD to będzie to samo bez względu na cenę? Czy może różnią się jakością i wziąć jakieś konkretne? Może lepiej wziąć oferowane z 4 diodami 1W każda? (te z 4 diodami mają 70mm średnicy ale oferują pierścienie-zaślepki: http://allegro.pl/swiatla-dzienne-okrag ... 14673.html ).
Pozdrawiam.
Chciałbym zapytać jak wygląda wymiana zaślepek na te z miejscami pod halogeny? Z tego co widzę to pełne zaślepki są na wcisk, a przy tych halogenowych jest dodatkowo duży element do - jak podejrzewam - przykręcenia ich. Będzie je gdzie przykręcić czy trzeba "rzeźbić"?
Kolejna sprawa dotyczy samych dziennych LED: czy wszystkie oferowane na allegro okrągłe z 18 diodami SMD to będzie to samo bez względu na cenę? Czy może różnią się jakością i wziąć jakieś konkretne? Może lepiej wziąć oferowane z 4 diodami 1W każda? (te z 4 diodami mają 70mm średnicy ale oferują pierścienie-zaślepki: http://allegro.pl/swiatla-dzienne-okrag ... 14673.html ).
Pozdrawiam.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
Zobacz u mnie w temacie
tak to wygląda
-> viewtopic.php?p=84523#p84523
-> viewtopic.php?p=87016#p87016
Te adaptery halogenowe od spodu przykręcasz do zderzaka a w górnym prawym jego rogu masz otworek na dodatkową śrubkę. trzeba delikatnie pokombinować i dać np. jakąś blaszkę na tej śrubce która zaprze się od wewn.strony o zderzak dodatkowo by było sztywniej. Same lampy żeby zamocować w adapterach, wykorzystujesz mocowania i trzeba troszkę z nimi porzeźbić, dopasować jakąś blaszkę i śrubkę. Dodatkowo proponuje je potem zasilikonować w koło na obwodzie styku lampy z ramką, ponieważ deszcz i syf nie będą Ci tam wpadać, a po za tym same lampki nie są tak szczelne na dłuższą metę i zapobiegnie to parowaniu po np. myciu auta.
Jest jeszcze klika osób z tymi ledami na forum. Poczytaj ich tematy w Moja Panda. np. Deacon, Mixer, JaceK...
-> viewtopic.php?p=84523#p84523
-> viewtopic.php?p=87016#p87016
Te adaptery halogenowe od spodu przykręcasz do zderzaka a w górnym prawym jego rogu masz otworek na dodatkową śrubkę. trzeba delikatnie pokombinować i dać np. jakąś blaszkę na tej śrubce która zaprze się od wewn.strony o zderzak dodatkowo by było sztywniej. Same lampy żeby zamocować w adapterach, wykorzystujesz mocowania i trzeba troszkę z nimi porzeźbić, dopasować jakąś blaszkę i śrubkę. Dodatkowo proponuje je potem zasilikonować w koło na obwodzie styku lampy z ramką, ponieważ deszcz i syf nie będą Ci tam wpadać, a po za tym same lampki nie są tak szczelne na dłuższą metę i zapobiegnie to parowaniu po np. myciu auta.
Jest jeszcze klika osób z tymi ledami na forum. Poczytaj ich tematy w Moja Panda. np. Deacon, Mixer, JaceK...
Ostatnio zmieniony ndz 19:04, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono linki.
Powód: Poprawiono linki.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
- bombel
- Maniak
- Imię: Sebastian
- gadu: 1320359
- Kontakt:
70mm to ciut mało chyba że dają jakiś adapter/wypełniacz bo otwór w kratce na halogeny masz 90mm
ja mam te:
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-18-le ... 91177.html
są w sam raz, trzeba porzeźbić z przymocowaniem ich do kratki jak coś to mam gdzieś na kompie zdjęcia, jak chcesz i znajde to moge podeśłac jak wygląda ich przypocowanie do ramki. Co do trwałości to niestety nie ma szału, mam już drugi komplet i lampy parują - na szczęście mają 12m-cy gwarancji więc wymiana jest za free
(nie odpuszczam i odsyłam je do sprzedawcy i dostaje nowe), co ciekawe zawsze paruje i pada mi lampa od strony kierowcy nie wiedzieć czemu druga daje rade już 2gi rok i nic się z nią nie dzieje, a tą od strony kierowcy już mam 3cią 
ja mam te:
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-18-le ... 91177.html
są w sam raz, trzeba porzeźbić z przymocowaniem ich do kratki jak coś to mam gdzieś na kompie zdjęcia, jak chcesz i znajde to moge podeśłac jak wygląda ich przypocowanie do ramki. Co do trwałości to niestety nie ma szału, mam już drugi komplet i lampy parują - na szczęście mają 12m-cy gwarancji więc wymiana jest za free

-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Imię: Michał
Ja mam 18 diodowe 90mm. Jeżdżę na nich 4 lata i nic się nie dzieje - nie parują, nie wypalają się itp. Mam podobne do tych, co pokazał bombel. Wtedy dałem za nie 150zl.
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
Nie wiem, ale za moje dałem parę lat temu 85 zeta mają podobno 550 lumenów faktycznie mocno świecą ale jak mają koło 400tu to ok
i ten klej którym są oklejone szkła wokół oprawki jest trochę sztukancki jeśli chodzi o szczelność więc warto je dodatkowo silikonem potraktować. Ważne że śmigają bez zarzutu już któryś rok i bardzo mocno świecą.
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
Na początku miałem ledy takie jak Deacon, czyli Piranha i świeciły bardzo jasno lecz u mnie jedna lampa zaczęła mrugać i dziczeć wiec wymieniłem na komplet z diodami SMD i i jest różnica. Dla mnie gorzej świecą niż wcześniejsze diody Piranha.
Ponad rok już jeżdzę na nowych SMD i już kilka lampek ( dioda ) nie świeci.... Lipnie to wygląda ale mam tych diód 18 więc jakoś to świeci...
Ponad rok już jeżdzę na nowych SMD i już kilka lampek ( dioda ) nie świeci.... Lipnie to wygląda ale mam tych diód 18 więc jakoś to świeci...
Ostatnio zmieniony ndz 15:55, 07 cze 2015 przez Carolcia, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmiana wulgaryzmu na słowo zgodne z przyjętymi zasadami etyki i kultury osobistej.
Powód: Zmiana wulgaryzmu na słowo zgodne z przyjętymi zasadami etyki i kultury osobistej.
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
Aktualnie mamy do wyboru lampy z diodami SMD - 79-89zł
lub
z diodami Piranha ale koszt to ponad 130=150zł...
Wasza decyzja czy kupicie tańszy szajs czy droższy
aaa
Najlepiej jak lampy są sprzedawane w blisterze niż w tym chinśkim pudełku ( teraz to prawie wszystkie są sprzedawane właśnie w nim )
lub
z diodami Piranha ale koszt to ponad 130=150zł...
Wasza decyzja czy kupicie tańszy szajs czy droższy
aaa
Najlepiej jak lampy są sprzedawane w blisterze niż w tym chinśkim pudełku ( teraz to prawie wszystkie są sprzedawane właśnie w nim )
- bombel
- Maniak
- Kontakt:
http://allegro.pl/swiatla-dzienne-jazdy ... 20345.html
Deacon i JaceK takie lampki mieliście wcześniej
zastanawiam się nad zakupem nowych i mam teraz dylemat:
1. dzienne wesem standardowa żarówka - koszt lamp z wysyłką ok 120zł - gwarancja 2 lata plus tzw plug&play do kratki halogena w zderzaku bez przeróbek (kwestia czy obecnie zrobioną instalacje pod ledy bede mógł wykorzystać do nich)
2. dzienne led piranha ok 120zł - 12 m-cy gwarancji
zastanawiam się co wybrać
Deacon i JaceK takie lampki mieliście wcześniej
zastanawiam się nad zakupem nowych i mam teraz dylemat:
1. dzienne wesem standardowa żarówka - koszt lamp z wysyłką ok 120zł - gwarancja 2 lata plus tzw plug&play do kratki halogena w zderzaku bez przeróbek (kwestia czy obecnie zrobioną instalacje pod ledy bede mógł wykorzystać do nich)
2. dzienne led piranha ok 120zł - 12 m-cy gwarancji
zastanawiam się co wybrać
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
Bierz LEDy
u mnie do tej pory śmigają.
==► Mój PANDOLOT ◄==
==► Mój PANDOLOT ◄==
-
Deacon
- Admin na emeryturze
Ja mam te i kupione u tego sprzedawcy:
http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dzie ... 11701.html
Lampy są marki Keetec i wyglądają tak: http://www.keetec.sk/en/product/drl-9r-42
Jeśli chcesz Wesemy to są też w wersji led: http://sklep.wesem.pl/4/6612/Reflektory ... da_2#14912
http://allegro.pl/swiatla-do-jazdy-dzie ... 11701.html
Lampy są marki Keetec i wyglądają tak: http://www.keetec.sk/en/product/drl-9r-42
Jeśli chcesz Wesemy to są też w wersji led: http://sklep.wesem.pl/4/6612/Reflektory ... da_2#14912
Ostatnio zmieniony wt 23:32, 23 cze 2015 przez Deacon, łącznie zmieniany 1 raz.
- bombel
- Maniak
- Kontakt:
Romix13 pisze:Bierz LEDyu mnie do tej pory śmigają.
obecnie mam 3 komplet LED smd i uważam ich sens zakupu za mocno dyskusyjny, niby pieniądzę żadne ale nie chce mi się za rok znowu wyciągać tych lamp i kabli i po raz n-ty odsyłać na gwarancję, na pewno jeśli wezme LED-a to już z diodami piranha zamiast smd
ale dość mocno korci mnie zakup wesem-ów w wersji z żarówką za leda wesema nie dam 300zł

- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Uuu led w wesemie
Ciekawe, czy nie po prostu dali tam żarówki ledowej na wypasie xD
Ale musicie Panowie zauważyć, że większość producentów w nowych samochodach robi mimo wszystko dzienne na żarówkę
VW, Skoda, Fiat itd
Czy oszczędności na pewno? Jak auto kosztuje 60 tys, to czy bedzie 500 droższe czy tańsze to już obojętne
A jak coś się spali, klient żarówkę wymienia i śmiga dalej :]
Ale musicie Panowie zauważyć, że większość producentów w nowych samochodach robi mimo wszystko dzienne na żarówkę
-
Deacon
- Admin na emeryturze
Mylisz się - to 500zl w skali globalnej to ogromna różnica. Ładują na żarówki bo to jest po prostu tańsze. To tak samo jak wiązki elektryczne do Pandy. Na początku do wszystkich ładowali max wiązkę a potem kroili wiązki do minimum. Taka wiązka kabli to grosze ale w skali całej produkcji to są już grube $