Radio gra cały czas, dziwny zielony kabel
-
somas3k
- Świeżak
- Imię: Kamil
- gadu: 0
Radio gra cały czas, dziwny zielony kabel
Witam serdecznie, potrzebuję pomocy z Panda II van 1.3 jtd 70km. Pierwszym z problemów jest stale grające radio nawet po wyjęciu kluczyka ze stacyjki. W kostce od samochodu plus dochodzący do żółtego kabla od kostki radia jest podciagniety jeszcze pod czerwony. Drugim może nie problemem ale dziwnym zjawiskiem jest zielony kabelek który wychodzi jakby z kablem anteny. Po podłączeniu do zasilania anteny nie mogę odpalić samochodu a gdy jest odpalony i podepne to nie mogę zgasic nawet po wyjęciu kluczyka. Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc i wyjaśnienia.
-
arnold
- Wymiatacz
- Imię: Arnold
Re: Radio gra cały czas, dziwny zielony kabel
Radio oryginalne?
A co do zielonego kabla to szukaj drugiego końca, prawdopodobnie podłączając zasilasz instalację od tyłu i stąd te problemy. Ja podobne zjawisko miałem w jednym aucie przy dokładanym obwodzie.
A co do zielonego kabla to szukaj drugiego końca, prawdopodobnie podłączając zasilasz instalację od tyłu i stąd te problemy. Ja podobne zjawisko miałem w jednym aucie przy dokładanym obwodzie.
-
somas3k
- Świeżak
Radio nieorginalne, wcześniej też było nieorginalne i działało normalnie, o co chodzi z tym to nie wiem, radio Alpine, modelu dokładnie nie pamiętam. A do czego mógł wcześniej słuzyć ten obwód?
-
arnold
- Wymiatacz
Wydaje mi się że instalacja radiowa też mogła być dokładana, radio po prostu jest wyłączane ręcznie, a pamięć i zasilanie jest spięte razem? Bo panda nie ma pozycji akcesoriów w stacyjce. Jeśli sam nie sprawdzisz dokąd idzie ten przewód, to może za Ciebie zrobić elektryk ale to kosztuje.
-
somas3k
- Świeżak
pamięć i zasilanie w kostce od samochodu połączone są jednym kablem i z jednego z tych pinów wychodzi kabel w głąb kokpitu.
kolego, standardowa kostka iso, czerwony +12 z akumulatora, czarny masa, żółty - pamięć, niebieski - wyjście +12V na antenę elektryczną lub wzmacniacz, pomarańczowy to plus ze stacyjki.
ja radia nie mam w pandzie ale instalacje ktoś puścił tak że +12 z akumulatora to jest +12 po kluczyku, i pamięć na stałe pod bezpieczniki. nie ma kabla z pomarańczowym kolorem, co mnie dziwi ale ja radia i tak mieć nie będę więc nie zgłębiałem tematu.
+12V powinno iść do pinu 4 w kostce iso.
ja radia nie mam w pandzie ale instalacje ktoś puścił tak że +12 z akumulatora to jest +12 po kluczyku, i pamięć na stałe pod bezpieczniki. nie ma kabla z pomarańczowym kolorem, co mnie dziwi ale ja radia i tak mieć nie będę więc nie zgłębiałem tematu.
+12V powinno iść do pinu 4 w kostce iso.
-
arnold
- Wymiatacz
http://download.sony-europe.com/pub/man ... _IG_PL.pdf
Czy temat wygląda mniej więcej tak? Dokładane radia działają na podobnej zasadzie.
Dokąd idzie tajemniczy kabel to trzeba po prostu zlokalizować.
Czy temat wygląda mniej więcej tak? Dokładane radia działają na podobnej zasadzie.
Dokąd idzie tajemniczy kabel to trzeba po prostu zlokalizować.
- gregory1979
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
ksys pisze:kolego, standardowa kostka iso, czerwony +12 z akumulatora, czarny masa, żółty - pamięć, niebieski - wyjście +12V na antenę elektryczną lub wzmacniacz, pomarańczowy to plus ze stacyjki.
Pomarańczowy to z podświetlenia panelu sterowania do regulacji podświetlenia wyświetlacza w radiu.
tak, przepraszam, pomarańczowy to od podświetlenia. czyli wynika z tego że czerwony powinien iść po stacyjce? aby radio grało tylko przy włączonym kluczyku?od lat nie podpinałem radia więc mogło mi się pomieszać coś z biegiem czasu:)
pozdrawiam
pozdrawiam
- gregory1979
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
Albo tak jak ja zrobiłem dodatkowy włącznik pod kierownicą i wtedy plus mam na stałe, a włączam właśnie tym włącznikiem. W ten sposób rozwiązałem problem z rozładowywaniem aku przez radio, gdzie poprzedni właściciel podłączył "+" na stałe. Teraz mogę słuchać radia nawet na postoju, bo mam jakby dodatkową pozycję "ACC" której brakuję w stacyjce Pandy.