Wahacze

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
bombel
Maniak
Imię: Sebastian
gadu: 1320359
Kontakt:

Re: Wahacze

Post autor: bombel »

wujek_arbuzzz pisze:Tylko czy to TRW z alledrogo równe jest takiemu ze sklepu?
może to TRW jest podrabiane?
za poprzedni wahacz TRW zapłaciłem 1,5 roku temu 140 i nawet 20tkm nie pociągnął..

to nie wina TRW tylko dróg i konstukcji naszego autka, niestety wahacze sypią się na potęge :/ ja praktycznie raz do roku mam do roboty któryś wahacz (a miałem 100% oryg wahacze) i mimo iż zawsze wymieniam parę to sytuacja się powtarza - ten typ tak ma i trzeba się z tym pogodzić
michal.ol1
Specjalista
Imię: Michał
gadu: 0

Post autor: michal.ol1 »

Mam dla Was lepszą ciekawostkę... Ostatnio byłem zmuszony kupić dwa wahacze i postawiłem na MagnetiMArelli - znalazłem w dobrej cenie, zamówiłem, odebrałem i... parzę, a tu jeden z logo MM a drugi w worku z MM ale na tulejach wybite logo TRW... Kolo w sklepie stwierdził, że ten z MM to zapas z poprzedniej partii a te z TRW to jakaś nowa dostawa. Także wszystko to jeden piernik...
Awatar użytkownika
wujek_arbuzzz
Aktywny

Post autor: wujek_arbuzzz »

Szkoda że ten ori wywaliłem, tam była tylko tuleja..
można było ratować sytuację.. - żebym wiedział...
może używek poszukać zatem?
ale jaka pewność że nie przydzwoniony?
tak to by było ok używkę z pierwszego montażu skołować..
dziś na badaniu tech byłem z opelkiem i mówię diagnoście jaka akcja z wahaczami w Pandzie, a on mi
że on już też nie ogarnia tych firm-klonów i że ma A4 i jak coś padnie, to kupuje używane części z max 2-3letnich audioli, bo mu się cierpliwość do zamienników skończyła i lepiej na tym wychodzi...
Obrazek
Awatar użytkownika
iparts
Świeżak
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: iparts »

Kupując używane części też jest ryzyko pojawienia się awarii po stosunkowo krótkim czasie, wydaje mi się że większe niż w przypadku nowych amortyzatorów. Ja na Twoim miejscu bym się nie zniechęcał, może trafiłeś po prostu na wadliwy egzemplarz.
Awatar użytkownika
wujek_arbuzzz
Aktywny

jasne
podałem tylko przykład gościa - diagnosty, który znalazł sobie patent na problemy z jakością zamienników, siedzi w tym, więc sobie na pewno dobre używki wybiera, ja wolę kupić nowe.
Teraz kupiłem wahacz VEMA
zobaczę ile da radę - jutro wymieniam.
Obrazek
Awatar użytkownika
wujek_arbuzzz
Aktywny

wujek_arbuzzz pisze:
p.s. ani po wymianie wahacza, ani po wymianie amorów nie robiłem zbieżności - na przeglądzie wyszło wszystko git.

hej,
poprzednio nie musiałem robić zbieżności, ale po tej ostatniej wymianie wahacza, chyba jednak zrobię zbieżność , bo teraz mi ściąga w lewo..
Obrazek
Awatar użytkownika
Camcioo
Moderator
Imię: Kamil
gadu: 5225182

Post autor: Camcioo »

Czasem się uda a czasem niestety nie i będzie ściągało i ścinało oponę :P
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
jawol
Świeżak
Imię: Jacek

Post autor: jawol »

Przymierzam się do wymiany wahaczy i amorków w Pandzie 1.1
Ma ktoś jakieś doświadczenia, ewentualnie wiarygodne informacje na temat wahaczy marki "Master Sport"
Pełno tego na Allegro w przyzwoitych cenach.
Ponoć niezłe są TRW ale jakoś nie mogę ich namierzyć.
Wiem, wiem że najlepsze są oryginały....
Ale czy rzeczywiście są warte swojej ceny?
Jeszcze jedno pytanie co z wymianą wahaczy warto wymienić?
Końcówki drążków, łączniki stabilizatora, tulejki gumowe drążka stabilizatora i coś jeszcze?
Zna ktoś może jakiś link z tutorialem o wymianie wahaczy i amorków?
radix
Świeżak
Imię: radek

Post autor: radix »

Samemu nie wymieniałem, ale kolega z jego ojcem jakoś dali rade. Zaznaczam, że żaden nie jest mechanikiem, jedynie z zamiłowania.
Ja osobiście nie wiem czy bym się podejmował samemu takich rzeczy robić.
Machno
Aktywny
Imię: Adrian

Post autor: Machno »

Co do wahaczy - jako amator mówię - wielkiej filozofii nie ma, tylko nie kręcić za bardzo nie można, można kolo ze skrzyni wyciągnąć, niby nic, a trochę roboty dodaje. Na spokojnie robota na dwie godzinki, same wahacze, plus spsikanie śrub i kilka fajek, jeśli ktoś kurzy
michal.ol1
Specjalista

Ja polecam MagnetiMarelli - w dobrej cenie i wszyscy sobie chwalą, że wytrzymałe. Aczkolwiek nowe partie mają tuleje z TRW, więc to jeszcze lepiej nawet, a cena niższa bo to MM.

Jedyne co mogę doradzić to to, że warto wymienić je w parze... a poza tym to, co jest zużyte. Jeśli pozostałe elementy są w porządku, to po co je ruszać?

Ja wymieniałem je sam, ale w warsztacie wraz z pozostałymi elementami zawieszenia. Jeśli czujesz się na siłach, a śruby nie przyrdzewiały na amen, to poradzisz sobie na placu. Jeśli nigdy tego nie robiłeś to przejrzyj manuale i schematy w necie lub pojedź do jakiegoś najtańszego mechanika i przy nim stój, żeby zobaczyć jak się to robi i żeby nic nie uszkodził innego :P W warsztacie to jest 30 - 40 min roboty, na placu troszkę dłużej.
natus08
Specjalista
gadu: 4665555

Post autor: natus08 »

Witajcie, muszę wymienić tuleje na wahaczach z przodu, z tym, że nie wiem jakie... Jakbyście mogli rzucić linkiem?

I drugie pytanie, bo nie będę wymieniać tego ja. Polecacie jakiegoś mechanika w Mysłowicach ew. gdzieś w koło i do tego kogoś od zbieżności ?
radix
Świeżak
Imię: radek

Post autor: radix »

Pytanie na ile ten z alle drogo jest oryginalny i nowy ? Może ściągnięty ze zezłomowanego auta i ładnie zapakowany, albo po prostu z gorszego materiału.
Ostatnio zmieniony czw 17:07, 30 lip 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówki i polskie znaki. Naruszenie pkt.11 Reg.Forum ! Proszę zwracać uwagę na pisownię.
michal.ol1
Specjalista

dajcie spokój z wymianą tulejek... nowy wahacz z Magneti Marelii kosztuje coś koło 140 zł... jest cały nowy i spokój...
Deacon
Admin na emeryturze

Post autor: Deacon »

Dokładnie. Nie ma sensu tulejować. Wyciąganie wahacza, wybijanie, prasa itp. Potem padnie druga tuleja. Lepiej od razu kupić nowe i mieć spokój.
ODPOWIEDZ