Wymiana żarówki po stronie pasażera

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
lukerayman
Świeżak
Imię: Łukasz
gadu: 0

Wymiana żarówki po stronie pasażera

Post autor: lukerayman »

Proszę Was o poradę. Wszędzie czytam, że nie ma w tym nic trudnego, ale ja zatrzymałem się na etapie zdejmowania plastikowej osłony.

Światło mijania z prawej strony (patrząc z oczu kierowcy) nie działa. Podejrzewam, że padła żarówka, więc chcę ją wymienić. Zaglądam do środka, odblokowuję metalową klapkę, która trzyma osłonę, osłona się obluzowuje. Mogę ją odgiąć na kilka centymetrów, ale nijak nie mogę jej wyjąć. Jakby coś ją jeszcze w rogu trzymało. Ciągnę na różne sposoby i nie idzie. Czy tam jest jeszcze jakiś dodatkowy zaczep? Czy może trzeba to zrobić siłą i jakoś bardziej "wyrwać"?
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Re: Wymiana żarówki po stronie pasażera

Post autor: arnold »

Zdejmij z lewej żeby zrozumieć zasadę działania i po prostu musisz wymanewrować tak żeby klapka z prawej wyszła. Niestety ale przez układ blach, chwilę trzeba tam powalczyć.
Awatar użytkownika
olo 1
Maniak
Imię: Olek

Post autor: olo 1 »

No dostęp i technika demontażu/wymiany żarówki to cud :wink: Odpinam zabezpieczenie,odchylam klapkę i wysuwam w prawą stronę(do lewej lampy patrząc od przodu).Chyba,że ktoś wcisnął nie tam gdzie trzeba.
Awatar użytkownika
lukerayman
Świeżak

Dzięki za odpowiedzi. :) Jutro za dnia powalczę z tym światłem i mam nadzieję, że się uda. ;)
Rejmi
Stały bywalec
Imię: Rejmi

Post autor: Rejmi »

lukerayman pisze:Proszę Was o poradę. Wszędzie czytam, że nie ma w tym nic trudnego, ale ja zatrzymałem się na etapie zdejmowania plastikowej osłony.

szczerze - nie wiem z czym sobie nie mozesz tam poradzic
wyjecie i wlozenie zarowki od strony pasazera to niecala minuta (i to lewa reka a jestem praworeczny ;) )
ale ok - pare razy to robilem wiec moze dlatego takie banalne mi sie wydaje

specjalnie dla Ciebie - sorki za jakosc ale telefonem przednia kamerka robione
Ostatnio zmieniony śr 12:58, 18 lut 2015 przez Rejmi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
lukerayman
Świeżak

Dzięki, poradziłem sobie, ale filmik chętnie obejrzę i zobaczę, czy u mnie tak samo to wyglądało. :D Strasznie ciężko było wyjąć tą plastikową osłonę, z 15 minut się z nią mordowałem, ale udało się! Co za radość. :D Wymiana samej żarówki to już była czysta przyjemność, ale ta plastikowa osłona to masakra. :)
Rejmi
Stały bywalec

lukerayman pisze:Dzięki, poradziłem sobie, ale filmik chętnie obejrzę i zobaczę, czy u mnie tak samo to wyglądało. :D Strasznie ciężko było wyjąć tą plastikową osłonę, z 15 minut się z nią mordowałem, ale udało się! Co za radość. :D Wymiana samej żarówki to już była czysta przyjemność, ale ta plastikowa osłona to masakra. :)

ciagle nie wiem z czym tam sie mozna meczyc ale ok :) jak nie masz klimy to nawet jeszcze latwiej bo nie ma przewodow od klimy ;)

po stronie kierowcy jest odrobine ciasniej i tam trzeba wiecej sie pogimnastykowac.. ale po pierwszym razie juz jest spoko :)
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

lukerayman pisze:...Strasznie ciężko było wyjąć tą plastikową osłonę, z 15 minut się z nią mordowałem,

Może po prostu Ci się zapiekła na uszczelce, bo nie była otwierana prawie nigdy :idea: :razz:
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Awatar użytkownika
Regis
Klubowicz na emeryturze
gadu: 3832570

Post autor: Regis »

Rejmi jesteś moim mistrzem :D 50 sek jedną ręką :P Co dopiero by było gdybyś się nie musiał skupiać na komórce ;) A tak serio serio to w pandzie jest o tyle fajnie że miejsca na wymianę jest sporo ;) Chociaz u mnie z tej strony mam zbiorniczek wyrównawczy który już mnie "trzyma"
Awatar użytkownika
lukerayman
Świeżak

Rejmi pisze:ciagle nie wiem z czym tam sie mozna meczyc ale ok :) jak nie masz klimy to nawet jeszcze latwiej bo nie ma przewodow od klimy ;)

U mnie to wyglądało tak samo do 4 sekund filmu. :D Odblokowałem ten drucik, odchyliłem osłonę, pociągnąłem, żeby wyjąć... ale się wyjąć nie dało. Musiałem mocno ją tam stamtąd wyciągać, bo coś ją trzymało. A może było tak, jak pisał @Romix13. :P
Rejmi
Stały bywalec

Regis pisze:50 sek jedną ręką :P

i to lewa ręka... a jestem praworęczny ;)
lukerayman pisze:U mnie to wyglądało tak samo do 4 sekund filmu. :D Odblokowałem ten drucik, odchyliłem osłonę, pociągnąłem, żeby wyjąć... ale się wyjąć nie dało. Musiałem mocno ją tam stamtąd wyciągać, bo coś ją trzymało. A może było tak, jak pisał @Romix13. :P

Jedyny powód - a na nastepny raz to pierwszy lepszy śrubokręt i podważasz (robisz dźwignię) i po dołożeniu niewielkiej siły masz otwarte.
Na wszelki wypadek w prawym sobie odklej, bo jak ci przyjdzie się babrać z tym tak jak z lewym gdzieś może jeszcze jak mokro, ciemno to.. nic fajnego
Ostatnio zmieniony czw 13:52, 19 lut 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono literówkę i scalono posty! Pkt.11 Reg. Forum. Proszę używać EDYTy ,a nie pisać post pod postem i zwracać uwagę, bo czasem się czytać nie da ;)
Awatar użytkownika
skubie
Bywalec

Post autor: skubie »

Zgadza się zapieczenie to mój ulubiony temat. Ja przy podważaniu ułamałem jedno ucho tej osłony, ale i tam trzyma :D
Obrazek
Awatar użytkownika
antracity
Świeżak
Imię: Artur

Post autor: antracity »

Za to żeby wymienić mijanie od strony kierowcy trzeba wypiąć aku. Ot cała włoska technologia.
Wymieniałem żarówki bez wypinania akumulatora, ale to karkołomne zadanie i kosztuje sporo nerwów.

Wysłane z mojego D2005 przy użyciu Tapatalka
arnold
Wymiatacz
Imię: Arnold

Post autor: arnold »

Nie trzeba. Ja i wielu innych robią to bez demontażu.

Wysłane z mojego ST23i przy użyciu Tapatalka
Rejmi
Stały bywalec

antracity pisze:Wymieniałem żarówki bez wypinania akumulatora, ale to karkołomne zadanie i kosztuje sporo nerwów.

na pewno mówisz o wymianie w pandzie?
nic w tym karkołomnego czy też nerwogennego
ODPOWIEDZ