Silniczek ustawienia reflektora
Re: Silniczek ustawienia reflektora
Witam. Parę wyjaśnień . Lampa wychodzi bez zdejmowania zderzaka. Wystarczy odkręcić trzecią śrubkę mocującą od strony błotnika( możliwe i wcale nie takie trudne) odkręcić dwie śrubki od błotnika żeby się minimalnie odgiął przy wyciąganiu lampy( kwestia paru milimetrów) i lampa przy odpowiednim ustawieniu wychodzi bez problemów. Co do silniczka to również go wymieniłem. Pasuje od fiata stilo i skody octavii( najtańszy na allegro). Wymiana polega na rozwierceniu od tyłu lampy miejsc w których jest przymocowany silniczek( delikatnie 2 sztuki wiertłem 0,5 cm i na wolnych obrotach z wyczuciem.) Silniczek sam wtedy wypada. Rozbieramy go , wyjmujemy biały trzpień i wkładamy do silniczka z octavii w której jest trochę dłuższy. wszystko smarujemy żeby miękko chodziło. Sprawdzić przed zamontowaniem przez podpięcie pod lampę wyjętą z samochodu. Jak jest ok to montujemy . Najpierw kabelek, potem wkładamy biały trzpień w mocowanie w lampie. Trzeba dobrać dwie śruby( wkręty) żeby wystarczyło długości i nie za grube żeby wszystkiego w środku nie porozpychało, skręcamy wszystko od tyłu lampy i wszystko pięknie śmiga. jakiś silikon czy klej dla uszczelnienia też wskazany ale nie konieczny. Zamiast wkrętów mogą by śruby na wylot i nakrętki od tyłu lampy, troczę ładniej ale ja akurat nie miałem pod ręką . Myślę że komuś sie przyda, wszędzie piszą że się nie da a to nieprawda . Pozdrawiam Dariusz
Witam,
miałeś problem z uszkodzonym silniczkiem/mechanizmem regulacji?
miałeś problem z uszkodzonym silniczkiem/mechanizmem regulacji?
No tak zamilkł na amen
- sebbie
- Świeżak
- Imię: Sebastian
- gadu: 10088102
U mnie działo się to samo, cały czas pracował, ale po kilku dniach przestał i do dziś wszystko działa właściwie 
- Forsaken
- Klubowicz
- Imię: Piotrek
Temat stary ale dopiero teraz mnie to dopadło. Pech w tym że dwa dni wcześniej sklejałem lampę po malowaniu w środku na czarno i dostęp do dziada był idealny.... Zastanawiam się czy podjąć się jego naprawy ale jak po raz 4 lub piąty w tym miesiącu będę ściągał zderzak to chyba coś mnie trafi 
Jak nie pęknięte szybki to to prują od środka a jak nie to, to silniczek masakra z tymi lampami...
Jak nie pęknięte szybki to to prują od środka a jak nie to, to silniczek masakra z tymi lampami...
- mija
- Profesjonalista
- Imię: Michał
- gadu: 0
Forsaken pisze:Temat stary ale dopiero teraz mnie to dopadło. Pech w tym że dwa dni wcześniej sklejałem lampę po malowaniu w środku na czarno i dostęp do dziada był idealny.... Zastanawiam się czy podjąć się jego naprawy ale jak po raz 4 lub piąty w tym miesiącu będę ściągał zderzak to chyba coś mnie trafi
Jak będziesz robił silniczek to zrób dla mnie zdjęcia
W weekend może będę na etapie lamp to by się przydało je naprawić
- Forsaken
- Klubowicz
Nie ma sprawy.
Spróbuje jednak jeszcze go dobrze podsuszyć może wilgoć spowodowała że mu odbiło.
Spróbuje jednak jeszcze go dobrze podsuszyć może wilgoć spowodowała że mu odbiło.
- mija
- Profesjonalista
- Imię: Michał
Mój tak dostał wody i chodził chodził non stop aż zdechł 
- Forsaken
- Klubowicz
Przeklęte lampy!
Wywierciłem dziurki ale i tak musiałem znowu szkło ściągać.
Silniczek zamówiony, szkło też gdyż się uszkodziło.
Wrzucam fotki jak to wygląda i gdzie wiercić.

Wywierciłem dziurki ale i tak musiałem znowu szkło ściągać.
Silniczek zamówiony, szkło też gdyż się uszkodziło.
Wrzucam fotki jak to wygląda i gdzie wiercić.

- Forsaken
- Klubowicz
Wymieniłem dziada!
Jest troszkę głośniejszy od kolegi z drugiej lampy ale najważniejsze że działa
Jest troszkę głośniejszy od kolegi z drugiej lampy ale najważniejsze że działa
- gregory1979
- Klubowicz
- Imię: Grzegorz
To i u mnie pojawił się problem. Prawy reflektor cały czas ustawia wysokość światła, natomiast lewy nie reaguje nawet na przyciski
.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
gregory1979 pisze:To i u mnie pojawił się problem. Prawy reflektor cały czas ustawia wysokość światła, natomiast lewy nie reaguje nawet na przyciski![]()
.
No to chyba się mu zgniło.Ja przy okazji przeróbki lamp wywaliłem oba,ale podobno są jakieś zamienniki,lub można z uszkodzonej przełożyć.
- gregory1979
- Klubowicz
Jak sprawdzić czy rzeczywiście poszedł silniczek w tym reflektorze co nie reaguje? Z nim nic się wczesniej nie działo.
- Forsaken
- Klubowicz
Odpiął bym wtyczkę i poprosił drugą osobę o pomoc.
Włączała by regulację na liczniku a Ty woltomierzem sprawdzaj czy idzie sygnał do lampy, oczywiście trzeba sprawdzić który to pin.
Jeśli tak to znaczy że silniczek uwalony.
Jak coś mam dwa takie na sprzedaż. Kupiłem do daylineów ale niestety takie nie podejdą.
Włączała by regulację na liczniku a Ty woltomierzem sprawdzaj czy idzie sygnał do lampy, oczywiście trzeba sprawdzić który to pin.
Jeśli tak to znaczy że silniczek uwalony.
Jak coś mam dwa takie na sprzedaż. Kupiłem do daylineów ale niestety takie nie podejdą.
- gregory1979
- Klubowicz
Sprawdziłem i napięcie dochodzi. Co ciekawe na każdą pozycję świateł jest podawane inne napięcie. Napięcie jest cały czas . Przy okazji okazało się że nie dokońca zgadzają się kolory przewodów wg schematu. Co do wymiany silniczka to z tego co się orientuje to nie jest to łatwe. Jedna śrubka co widzę to jest od strony wewnętrznej lampy.