zamek - problem z wyciąganiem kluczyka z drzwi

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

s_m
Miss
Imię: Doris
gadu: 0
Panda: 1.1 40kW 2006
Generacja: ...
Paliwo: inne

zamek - problem z wyciąganiem kluczyka z drzwi

Post autor: s_m »

Dziwna przypadłość - samochód ma centralny zamek, sterowany z pilota lub kluczykiem, ale z pilota to było dorabiane chyba później, pilot nie wygląda na oryginał.
Pilot nie działa w zimę, tzn szansa, że załapie jest jak 1/10. W lato raczej nie ma z tym problemów - jest 9/10... Macie jakieś pomysły, czemu tak się dzieje? Dwa piloty, oba zachowują się tak samo, w obu świeże baterie.

Druga sprawa, istotniejsza, bo ostatecznie bez pilota można żyć - mam problem z wyciąganiem kluczyka z drzwi kierowcy. U pasażera i w stacyjce jest ok, natomiast w drzwiach kierowcy zamek się bez problemu wkłada, obraca w obie strony, ale już wyjmowanie to jest dosłownie wyszarpywanie milimetr po milimetrze. Co może być przyczyną i jak to naprawić?
Awatar użytkownika
kampress
Bywalec
Imię: kampress
Panda: 1,2 Pb + LPG

Re: zamek - problem z wyciąganiem kluczyka z drzwi

Post autor: kampress »

Psiknij odmrażaczem do zamków, ew. specjalnym preparatem do zamków samochodowych, zapewne wilgoć się dostała i zrobiła swoje...
s_m
Miss

Psikałam już nie raz. Ale to nic nie daje, poza tym, sam zamek chodzi ok, nawet w mroźne, wilgotne dni tylko nie można normalnie wyjąc kluczyka, tak jakby się coś haczyło w środku.
Awatar użytkownika
olo 1
Maniak
Imię: Olek
Panda: "Błękitna"
1.2 Dynamic

Post autor: olo 1 »

s_m pisze:Psikałam już nie raz. Ale to nic nie daje, poza tym, sam zamek chodzi ok, nawet w mroźne, wilgotne dni tylko nie można normalnie wyjąc kluczyka, tak jakby się coś haczyło w środku.
Obejrzyj dokładnie sam grot klucza,jeśli ma brud to wyczyść i spróbuj ponownie,ale o wiele bardziej prawdopodobne jest to,że było lane jakimś preparatem i wypłukało smar na kołeczkach,teraz tylko smar płynny do zamków i próbować.
s_m
Miss

Klucyzk jest czysty. Zresztą, drugi jest nówka, nigdy nie używany, a też się haczy :(

Mam towot maszynowy - nada się? Ewentualnie, jaki inny, płynny, polecasz? I wystarczy wpryskać to do środka, czy trzeba ściągać pobitkę z drzwi i smarować od środka? Na to drugie nie za bardzo mam warunki o tej porze roku (brak garażu) :(

PS: sory za takie "infantylne" pytania, ale, jak mówi przysłowie, kto pyta nie błądzi, a i na codzień z mechaniką nie mam do czynienia....
Awatar użytkownika
Pentium
Bywalec
Imię: Janek
Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014

Post autor: Pentium »

Do zamków bardzo dobry jest olej w aerozolu Penetrol 2000 dostępny na stacjach paliw Orlen (nie jest to kryptoreklama, tylko porada !!), stosowanie go regularnie raz do roku doskonale zabezpiecza wkładki zamka przed zacinaniem. Skoro kluczyki masz w porządku i wchodzą bez problemu do zamka, a ciężko je wyjąć, to oznacza że same zapadki i ich sprężynki są mocno skorodowane, podany olej w końcu musi je ruszyć.
Wkładka zamka jest wykonana ze stopu magnezowego, zapadki są chyba stalowe, te dwa materiały w połączeniu z wodą i solą ( z drogi) bardzo się "nie lubią", dlatego tak ważne jest regularne smarowanie, każdy odmrażacz do zamków skutecznie wypłukuje smarowanie z wkładki, również preparaty typu WD40 nie są zbyt dobre do smarowania, skoro spektrum ich stosowania jest takie szerokie.
Skoro sterowanie centralnym prawie nie działa, a jest dokładane, to zmień sterownik, ja pięć lat temu założyłem sterownik m-ki Noxon, działa do dziś bezawaryjnie na oryginalnych bateriach, przyciski również są w porządku z wyraźnymi symbolami.
Awatar użytkownika
olo 1
Maniak
Imię: Olek
Panda: "Błękitna"
1.2 Dynamic

Post autor: olo 1 »

Pentium piszę o penetrolu z orlenu-dawał radę,ja dostałem jakiś od gościa co stacyjkę mi naprawiał,taki białawy jak się nazywa nie mam pojęcia.Jak nie pomoże metoda od zewnątrz to niestety klamka do wyjęcia.
Rejmi
Stały bywalec
Imię: Rejmi
Panda: Czerwona

Post autor: Rejmi »

s_m pisze: Druga sprawa, istotniejsza, bo ostatecznie bez pilota można żyć - mam problem z wyciąganiem kluczyka z drzwi kierowcy. U pasażera i w stacyjce jest ok, natomiast w drzwiach kierowcy zamek się bez problemu wkłada, obraca w obie strony, ale już wyjmowanie to jest dosłownie wyszarpywanie milimetr po milimetrze. Co może być przyczyną i jak to naprawić?
mialem podobny zgryz ze stacyjka

porzadnie przeplukalem wd40... wylecialo syfu masa i chodzil pozniej dlugie lata bez problemu
minus - zapach w samochodzie jaki sie utrzymywal jakis czas

w drzwiach.. nadmiar wd wyleci Ci dolem a zapach sie wywietrzy :)
ODPOWIEDZ