problem z doborem oleju silnikowego
-
Thoomek
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- gadu: 0
Re: problem z doborem oleju silnikowego
Mobil 1 5W/50
- Ros0mak
- Stały bywalec
- Imię: Marcin
To już lepiej Mobil 5W40
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
------------------------------------
Pierścioneczek mojej Żony.
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=8438
- Regis
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Łukasz
- gadu: 3832570
ja do 100HP zaraz po zakupie wlałem Valvoline Max Life 5W40 
Ja używam do Pandy 1.2 Mobil 1 5W50 i jestem zadowolony.
Ja zawsze w moich Fiatach 1.1 i 1.2 lałem Mobil1 10W40 i nigdy nie było żadnych problemów i nie trzeba było robić dolewek (wymiana co roku po ok.10-12tyś. km)resztą zawsze wg książki.
-
Thoomek
- Świeżak
- Imię: Tomasz
Ja jak na razie tez nie mam problemów z olejem Mobil 5W50 a sadząc bo ubytku po 15 tys. km mógłbym przejechać bez dolewania 30 tys. km. a samochód zasilany jest LPG (ponoć wtedy bierze więcej).
Mogę polecić ten olej ale ponieważ każdy samochód ma inna historie eksploatacji i używanych wcześniej olejów nie bedę nikogo do niego przekonywać.
Jeśli ktoś chce spróbować oleju syntetycznego polecam ww.
Jeśli ktoś chce zalać tańszy (2 lub 3 razy tańszy) olej mineralny polecam Orlen bo miałem z nim dobre doświadczenie i to rodzima produkcja.
Odradzam natomiast oleje LOTOS. W CC 700 po 2 tygodniach od wymiany mineralnego Lotosa na nowy dzwoniły popychacze. Po zmianie na olej Orlen było cicho przez 6 miesięcy.
Jeśli komuś spędza sen z powiek niepodjęta decyzja co do marki i rodzaju oleju to niech kupi jakiś o którym nikt jeszcze nie pisał na forum i się podzieli opinią.
Pozdrawiam
Mogę polecić ten olej ale ponieważ każdy samochód ma inna historie eksploatacji i używanych wcześniej olejów nie bedę nikogo do niego przekonywać.
Jeśli ktoś chce spróbować oleju syntetycznego polecam ww.
Jeśli ktoś chce zalać tańszy (2 lub 3 razy tańszy) olej mineralny polecam Orlen bo miałem z nim dobre doświadczenie i to rodzima produkcja.
Odradzam natomiast oleje LOTOS. W CC 700 po 2 tygodniach od wymiany mineralnego Lotosa na nowy dzwoniły popychacze. Po zmianie na olej Orlen było cicho przez 6 miesięcy.
Jeśli komuś spędza sen z powiek niepodjęta decyzja co do marki i rodzaju oleju to niech kupi jakiś o którym nikt jeszcze nie pisał na forum i się podzieli opinią.
Pozdrawiam
- Ros0mak
- Stały bywalec
Moja 1.1 od nowości, przez 40kkm chodziła na Mobil'u 10W40, po kupnie wymieniłem na Mobil 5W40 razem z miską olejową, bo skorodowana była i co...? I nic. Chodzi jak pszczółka. A olej już po 3kkm od wymiany prawie bezbarwny na bagnecie... 3ma stan.
Jeżeli silnik jest w dobrym stanie, to nie ma ŻADNYCH przeciwwskazań by nawet po przebiegu kilkudziesięciu tyś. km przejść na wyższą klasę oleju w silniku...
Jeżeli silnik jest w dobrym stanie, to nie ma ŻADNYCH przeciwwskazań by nawet po przebiegu kilkudziesięciu tyś. km przejść na wyższą klasę oleju w silniku...
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
-
zibi63
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
Nic dziwnego. Jeśli ktoś pamięta test długodystansowy fiata dla modeli Panda i Punto z silnikiem 1.2 , to po końcowej rozbiórce silnika luzy po przebyciu 100 000 km mieściły się w tolerancji fabrycznej. Czyli dobre wykonanie i niewysilanie jednostki napędowej wpływają na długą żywotność. Stosowanie oleju klasy 5w40 nie stanowi dla tego silnika jakiegoś problemu- wyższa klasa (w tym wypadku 5w40) powoduje lepszą ochronę przy rozruchu i w czasie bardzo zimnych i gorących dni. Klasa 10w40 to minimum tego, co wymaga producent by zapewnić prawidłową pracę silnika, zaś 5w40 to taki ponadstandard , za który więcej płacimy (choć nie wszyscy chcą).
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
Ja przez lata już mam pół syntetyk Mobil 1 10W40 i jest ok 
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
-
zibi63
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
Tak dokładnie, to pewnie używasz oleju z linii mobil 2000 super 10w40. Nie spotkałem mobila 1 o takiej specyfikacji. Ja też takiego używałem w poprzednim samochodzie -seicento. Był to olej z beczki i spisywał się doskonale.
- Ros0mak
- Stały bywalec
Dokładnie MOBIL1 to syntetyki o klasie:
- 0W20
- 0W30
- 0W40
- 5W30
- 5W50
inne Mobile to "Super" coś tam... tak to wygląda przynajmniej w polskiej dystrybucji...
Oczywiście nie będę pisał o Delvac'ach, 4T itp...
- 0W20
- 0W30
- 0W40
- 5W30
- 5W50
inne Mobile to "Super" coś tam... tak to wygląda przynajmniej w polskiej dystrybucji...
Oczywiście nie będę pisał o Delvac'ach, 4T itp...