Czy ktoś kupował dolną osłone do silnika?
-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Imię: Michał
Re: Czy ktoś kupował dolną osłone do silnika?
Jak nie pasował otwór to po prostu trzeba było zrobić w osłonie nowy 
- ciopik
- Aktywny
- Imię: Marek
- gadu: 0
wiem no przecież zrobiłem dwa 
tylko nie tam gdzie trzeba
tylko nie tam gdzie trzeba
-
Tetsuro
- Profesjonalista
- Imię: Dariusz
- ciopik
- Aktywny
- Imię: Marek
Z tego co piszą na allegro to tak zresztą gdzies juz było napisane pare stron wstecz że tak np. @jedrek1978 pisze że taka ma a ma Miśka 1.1
- jedrek1978
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- gadu: 2484684
ciopik pisze:Z tego co piszą na allegro to tak zresztą gdzies juz było napisane pare stron wstecz że tak np. @jedrek1978 pisze że taka ma a ma Miśka 1.1
tak jak pisalem taka pasuje,taki ksztalt http://allegro.pl/oslona-silnika-fiat-p ... 46208.html
- Regis
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Łukasz
- gadu: 3832570
Osłona silnika
Tak się zastanawiam, czy spotkał się ktoś z kewlarową (lub metalową) osłoną silnika? 100HP nisko siedzi, boję się też o miskę olejową na jakichś dziurach, koleinach, krawężnikach... Znalazłem wprawdzie osłonę od 4x4 ale czy byłaby szansa żeby zamontować ją w 100HP?
Re: Osłona silnika
Hmm,nie wiem jak z tą dedykowaną do 4x4,ale bez problemowo daje sie "domontować" samoróbkę np. z laminatu^^
Wystarczy podpatrzeć jak to wygląda w innych autach czy rzeczonej 4x4 i przenieść pomysł do 100HP;
Wystarczy podpatrzeć jak to wygląda w innych autach czy rzeczonej 4x4 i przenieść pomysł do 100HP;
- Regis
właśnie co do laminatu, to boję się jego "wytrzymałości"
Już raz urwałem miskę olejową w Megane... Przy okazji przesunąłem silnik do tyłu
I nie chciałbym tego przeżyć znowu
Dlatego chciałbym osłonić silnik od spodu jakąś blachą lub kewlarem 
Przyznam że nawet laminat z głupiej reperaturki(mata+żywica) odpowiedniej grubosci i odpowiednio wykonany jest wystarczająco mocny-jakby nie patrząc to płyty są zazwyczaj plastikowe albo z takiego dziwnego tworzywa-coś jak z tylniej półki w bagażniku:D
A wykonać płyte blaszaną żaden problem^^ np z blachy 1-1.5mm,jednak przy takiej płycie obawiał bym się o zderzak-bo to za niego raczej zahaczysz płytę
A wykonać płyte blaszaną żaden problem^^ np z blachy 1-1.5mm,jednak przy takiej płycie obawiał bym się o zderzak-bo to za niego raczej zahaczysz płytę
- Regis
właśnie płytę myślałem zahaczyć gdzieś w jakichś 4 newralgicznych, metalowych co najważniejsze punktach
Może udałoby się znaleźć jakieś punkty stałe tak, żeby nie trzeba było wiercić 
Najlepiej właśnie coś metalowego i nieruchomego,a wiercenie to nie problem^^
Tylko tam nie ma zabardzo metalowych i nie ruchomych częsci...i to przemawia za płytą z tworzywa gdyż jest poprostu lekka;
Ewentualnie sama osłona miski może:?takie coś łatwiej by chyba było wymodzić;
Tylko tam nie ma zabardzo metalowych i nie ruchomych częsci...i to przemawia za płytą z tworzywa gdyż jest poprostu lekka;
Ewentualnie sama osłona miski może:?takie coś łatwiej by chyba było wymodzić;
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
Laminat to nieporozumienie, prxy takich temperaturach jak teraz jeden strzal i poleci to w drobny mak.
dobrym rozwiązaniem jest plyta stalowa pod silnik mocowana do sań. Dochodzi kwestia zrobienia porzadnych mocowań do istniejących punktów.
No i jest jeszcze mozliwosc podniesienia fizycznie silnika do góry aby miska nie byla najnijzszym punktem.
dobrym rozwiązaniem jest plyta stalowa pod silnik mocowana do sań. Dochodzi kwestia zrobienia porzadnych mocowań do istniejących punktów.
No i jest jeszcze mozliwosc podniesienia fizycznie silnika do góry aby miska nie byla najnijzszym punktem.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
no co fakt to fakt w zimno jest,ale bez przesady,laminat taki delikatny nie jest,a co stal to stal.
- Regis
OsiemKilo, w podniesieniu silnika widzę dużo kłopotu... Po pierwsze tam zbyt dużo miejsca do maski nie ma jeśli chodzi o silnik 1.4. Co do płyty stalowej właśnie zaczynam coś takiego rozważać. Tylko zastanawiam się nad wykonaniem (samemu mi będzie ciężko - brak zaplecza
). A co do temperatury to też się zgadzam z Tobą... W końcu mieszkam w górach, bywały temperatury po -38 stopni a w zimie łatwo natknąć na bryłę lodu która może pokiereszować osłonę bez problemu.
- Camcioo
- Moderator
- Imię: Kamil
- gadu: 5225182
Tutaj Marcin robił osłonę
viewtopic.php?f=45&t=1788&start=135
Ostatnio zmieniony ndz 11:50, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono link.
Powód: Poprawiono link.
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne 
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd