URUCHAMIANIE SILNIKA cyt: "W pierwszych sekundach funkcjonowania, zwłaszcza po długim postoju, poziom głośności silnika może wydawać się większy. Jest to zjawisko, które nie szkodzi w jego funk- cjonowaniu i niezawodności, jest charakterystyczne dla za- worów hydraulicznych, w układzie rozrządu silników ben- zynowych Waszego samochodu, aby ograniczyć czynności obsługowe."
Strona 112 Instrukcji obsługi.
To jak to jest z tymi zaworami? Regulacja jest hydrauliczna czy mechaniczna???
A ile zapłaciliście w ASO za regulację i wymianę płytek? Mi jedno ASO w W-wie wyliczyło: 150zł sprawdzenie 30zł uszczelka 30zł/zawór (regulacja/wymiana płytek) W innym wycenili: 275zł sprawdzenie z uszczelką 15zł/płytka Jeszcze jedno pytanko! Jaki powinien być luz zaworowy ssący/wydech w silniku 1.1??? Jakie tam płytki idą nominalnie? Jedna na zawór o danej grubości?
Ros0mak pisze:Jeszcze jedno pytanko! Jaki powinien być luz zaworowy ssący/wydech w silniku 1.1??? Jakie tam płytki idą nominalnie? Jedna na zawór o danej grubości?
Koledzy podpisuje się pod czyimś w/w wpisem że użytkując samochód zgodnie z przeznaczeniem (patrz kulturalnie) i uzywając dobrego oleju silnikowego oraz nie zasilając silnika LPG, nie ma sensu regulacja luzów zaworowych przy 40.000km.
Ja mam przebieg 42tyś.km. i u mnie luz zaworowy wynosił: ssące 0,30-0,35mm wydechowe: 0,40-0,45mm
ja do momentu założenia LPG nie regulowałem luzu zaworowego... raz do roku przy okazji wymiany oleju i filtrów kontroluję luz. po przejechaniu ponad 190kkm luzy były każdorazowo w porządku. na LPG przejechane już mam prawie 30kkm i luz będę kontrolował około za miesiąc. nastawiam się na wymianę kilku płytek, bo już ostatnio były na granicy
moja Panda ==> KLIK moja 307'mka ==> KLIK moja SV'ka ==> KLIK
Panowie / Panie jakiś sprawdzony warsztat w okolicach oświęcimia Potrzebuje sprawdzić luzy w swoim Pandolocie nalatane 91 tys i gazownik mówił ,żeby sprawdzić dla świętego spokoju. Zadzwoniłem do jednego warsztatu ale nie mają płytek Czy ewentualnie ASO ? po drodze mam Chrzanów i chyba w Krakowie na jasnogórskiej
w Chrzanowie masz ASO, w którym nie zdzierają za bardzo..., przynajmniej jeżeli chodzi o części u mnie w okolicy nikt nie ma płytek na miejscu. w ogóle może się okazać, że nie ma konieczności ich wymiany... szczelinomierz w rękę i można to samemu sprawdzić
moja Panda ==> KLIK moja 307'mka ==> KLIK moja SV'ka ==> KLIK