Bicie z przodu
-
endriu820
- Świeżak
- Imię: Andrzej
- gadu: 0
Bicie z przodu
Odkąd kupiłem samochód cały czas mam problem z hałasem jaki słychać z przodu w lewym kole. W trakcie jazdy słychać bicie, pukanie jakby od amortyzatora. Poduszki macphersona, przeguby zewnętrzne, amortyzatory zostały wymienione, koła zostały sprawdzone i od nowa wyważone. Jeden mechanik powiedział, że takie odgłosy dochodzą od amortyzatorów, ponieważ Panda jest małym samochodem wiec to jest normalne, drugi mechanik powiedział że to opony. Ja przełożyłem koła z przodu na tył i dalej jest to samo. Poza tym biegi wchodzą lżej jak jadę po górkę a na prostej czasem się haczą. Jeśli zna ktoś odpowiedź na moje problemy do chętnie skorzystam z pomocy. Nie miałem wcześniej Pandy więc nie wiem jak się ona zachowuje na drodze więc jeśli byłby ktoś z Zielonej Góry lub z pobliża to chętnie bym się spotkał, aby móc sprawdzić inną Pandę lub ewentualnie przejechać się moją i pomóc mi rozwiązać nurtujący problem.
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
Re: Bicie z przodu
Troszke ogólnie opisane,ale pukanie może pochodzić od łącznika stabilizatora-na postoju zakołysz autem na boki jak słychać to to(może ktoś bujać,a ty przyłóż ręke do łącznika to wyczujesz),druga opcja to wahacz,albo tuleje na nim,albo sworzeń,trzecia to zaciski hamulcowe,ale w czesie jazdy jak delikatnie naciśniesz hamulec to powinno ustać(ale zaciski to raczej dzwonią,pukają metalicznie),chyba,że mechanior coś żle poskładał,co do biegów,jeżeli to linki użyj opcji szukam
,ale tu sprawdziłbym mocowanie zespołu napędowego,bo prawdę powiedziawszy o czym takimś pierwszy raz słyszę
(choć moja nieraz gaśnie jak skręcam w prawo,a chyba wszystko już przejrzane oprócz lpg,bo i tak idzie na wymianę)
-
endriu820
- Świeżak
Zawieszenie było sprawdzone na stacji diagnostycznej i wyszło, że nie ma żadnych luzów. Co do łącznika stabilizatora to moja Panda nie posiada takiego. To jest wersja ACTIVE bez ABS, wspomaganie sam dołożyłem. Czytałem już o tych linkach no ale dlaczego pod górę biegi wchodzą dobrze? Co do tego szumu i pukania z przodu to nadmienię, że łożyska kół też były sprawdzone. Tak więc dla mnie jest to zagadka co tak z przodu puka i bije.
- olo 1
- Maniak
Ponowne sprawdzenie samemu nic nie kosztuję,to,że ktoś coś wymienił nie znaczy,że zrobił to dobrze,albo,że część jest nowa to nie znaczy,że super(przekonał się o tym jeden z klubowiczów
)Szkoda,że mamy parę km od siebie 
-
endriu820
- Świeżak
Części były montowane oryginalne. No szkoda, że nie jesteś z lubuskiego
. Może uda mi się kogoś poznać co dałby się przejechać inna Pandą to wtedy miałbym porównanie:).
- olo 1
- Maniak
A może,skoro nie ma stabilizatora to zdjąć kolumnę rozebrać i sprawdzić?Toż to raptem 8 śrubek licząc z kołem 
-
endriu820
- Świeżak
Jak nie dojdę do ładu to pewnie tak zrobię bo mnie pomału już chce trafic
.
U mnie też były stuki i szukałem 4 miesiące! Mechanicy rozkładali ręce i wymyślali nowe usterki. Doszedłem do tego sam. W moim przypadku stukał drążek kierowniczy w maglownicy, tam na samym końcu jest tulejka która sie szybko wyciera. Żeby sprawdzić wystarczy zdjąć osłonę gumową i poruszać drążkiem góra dół.
-
endriu820
- Świeżak
Przy jakim przebiegu miałeś do wymiany drążek kierowniczy? Ja mam aktualnie 103tyś i cały czas coś mi bije z przodu i żaden mechanik się nie wyznał
więc pewnie też może być to samo co u Ciebie.
-
ar-g
- Aktywny
- Imię: Artur
Sprawdź maglownicę, a dokładnie łożysko główne przy wejściu do maglownicy. Sprawdzenie jest proste, wystarczy odchylić dywaniki pod pedałami i poruszać na boki + góra i dół drążkiem wchodzącym w maglownicę z kolumny kierowniczej.
U mnie po 130 tyś km. właśnie padło to łożysko w maglownicy ( to przy podłodze).
Objaw był taki, że luzów w kierownicy nie miałem tylko było słychać głuchy pojedynczy stukot z przedniego zawieszenia podczas jazdy po nierównościach, takich gdy bujało pandą na boku lub przy podjeżdżaniu na krawężnik po skosie ( czyli jednym kołem).
Szukałem tego uszkodzenia przez kilka miesięcy i po kolei wymieniłem: amortyzatory, łożyska amortyzatorów, wahacze, gumy stabilizatorów i dalej coś stukało do czasu, aż wymieniłem całą maglownicę. Teraz mam ciszę w autku.
Tylko nie wiem dlaczego ci biegi wchodzą ciężko???? może to inne drugie uszkodzenie???
U mnie po 130 tyś km. właśnie padło to łożysko w maglownicy ( to przy podłodze).
Objaw był taki, że luzów w kierownicy nie miałem tylko było słychać głuchy pojedynczy stukot z przedniego zawieszenia podczas jazdy po nierównościach, takich gdy bujało pandą na boku lub przy podjeżdżaniu na krawężnik po skosie ( czyli jednym kołem).
Szukałem tego uszkodzenia przez kilka miesięcy i po kolei wymieniłem: amortyzatory, łożyska amortyzatorów, wahacze, gumy stabilizatorów i dalej coś stukało do czasu, aż wymieniłem całą maglownicę. Teraz mam ciszę w autku.
Tylko nie wiem dlaczego ci biegi wchodzą ciężko???? może to inne drugie uszkodzenie???
-
endriu820
- Świeżak
Witam! U mnie jest taki problem, że cały czas słychać w trakcie jazdy bicie z przodu z lewej strony. Mechanik sprawdzał łożyska w kole, amortyzatory są nowe wraz z poduszkami, wymieniłem też przeguby. Auto zostało podniesione do góry i kiedy mechanik odpalił samochód i zmieniał biegi to nie było nic słychć, wieć skrzynia musi też byc dobra. Co do biegów, to jest różnie raz wchodzą dobrze, a raz nie, szczególnie jest różnica kiedy jadę pod górę lub w dół wtedy biegi wchodzą super, a na prostę czasem haczą a czasem nie, sprzęgło też jest nowe.Jeszcze zobacze poduszke co trzyma skryznie i wiecej nic mi sie nie nasuwa (olej jest w skrzyni nowy).
- BoskiCoolo
- Aktywny
- Imię: Maciej
a maglownicę wykluczyłeś? U mnie wali głuchym stukiem, też podejrzewałem poduszki amorków albo jakieś drążki, końcówki... no poduszki wymieniłem i tak bo jeden mechanior spier... robotę i przy wymianie wyszło że niestety maglownica do wymiany a była wymieniana, kur... wytrzymała trochę ponad dwa lata tylko
oryginał dał radę 8 lat pociągnąć... zastosuj się do rady ar-g aby to sprawdzić, bo u mnie to będzie to samo stuka właśnie w tym miejscu łączenia z kolumną kierownicy...