Podświetlanie deski rozdzielczej

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
Amino
Sysadmin
Imię: Marcin
gadu: 2306550
Kontakt:

Re: Podświetlanie deski rozdzielczej

Post autor: Amino »

Kolegę tomix_780 proszę o ponowne napisanie postu.
Awatar użytkownika
pandavan
Profesjonalista
Imię: MACIEK
gadu: 8918275
Kontakt:

Post autor: pandavan »

http://www.youtube.com/watch?v=Oaz0uRv5 ... plpp_video

Fajnie to wygląda jak w vw zawsze to jakoś inaczej:) :wink:
Dogoń i złap za ogon! Dasz radę...??;>
Awatar użytkownika
g-t-c
Świeżak
Imię: Marek
gadu: 0

Post autor: g-t-c »

W którym miejscu podważyć panel po wyjęciu pokręteł, aby nie połamać widocznych na zdjęciu zatrzasków?
Awatar użytkownika
marcooo
Bywalec
Imię: Marek

Post autor: marcooo »

A ja jak zwykle musiałem coś popsuć ;)
przepaliły mi się już obie żarówki od podświetlenia i chciałem je wymienić, pierwsza poszła bez problemu a druga wcisnęła mi się do środka... i nijak nie mogę jej wydłubać przez tą małą dziurkę. Rozebrałem plastiki na dole po bokach i na środku osłonę na lewarku i nie ma tam dostępu od spodu... ma ktoś pomysł jak tam się dostać?
Awatar użytkownika
Lukasz
Przyjaciel klubu
Imię: Łukasz
gadu: 8896262

Post autor: Lukasz »

Penseta - powyciągaj co się da i rozdrobnij reszte szkła w środku, a odkurzaczem ssij ile wlezie :D
Awatar użytkownika
Ros0mak
Stały bywalec

Post autor: Ros0mak »

Koledzy, jakie zaróweczki idą w podświetlenie pokręteł?
Chodzi mi o nazwę/model/typ oraz ich moc?
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
------------------------------------
Pierścioneczek mojej Żony.
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=8438
Halski
Stały bywalec
Imię: Rafał

Post autor: Halski »

W1,2W tzw.bezcokołowe
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

A jak chcesz żeby mocniej świeciło to są jeszcze takie same kształtem tylko W2W (2 watowe). Kiedyś jeszcze jak miałem podświetlenie na żarówkach to te mocniejsze dałem, bo akurat tamtych w sklepie nie było.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Awatar użytkownika
Ros0mak
Stały bywalec

Romix13 pisze:A jak chcesz żeby mocniej świeciło to są jeszcze takie same kształtem tylko W2W (2 watowe)...

No właśnie nie chcę, bo takie praktyki powodują przepalenie (stopienie) światłowodów po jakimś czasie :policjant:

Zmieniłem już u siebie. Faktycznie spalone były dwie żarówki, miałem w zapasie w garażu. Żarówki to: 12V 1.2W W2x4.6d
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Awatar użytkownika
Ros0mak
Stały bywalec

Wcześniej czytałem że są problemy z wyjęciem tych żarówek z oprawek i mam na to patent, otóż jak będzie któraś się "przeciwstawiać" to proponuję włożyć ostrze np. scyzoryka (dlaczego? Bo scyzoryk ma zarazem małe ostrze i dość sztywne - nie gnie się) między oprawkę a żarówkę z boku tam gdzie zaczyna się jej zaokrąglenie trzonka i lekko ją podważyć ku wyjściu, a dalej już palcami wyciągnąć. Nie wyszczerbi się i oprawce też się nic nie stanie.
Awatar użytkownika
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Post autor: morpheus1581 »

Trzeba schwycić za jedno z pokręteł a drugą ręką małym śrubokręcikiem podważyć cały ten panel na którym są dwa pokrętła. Wychodzi łatwo.
Tak samo z drugiej strony.
Uważaj tylko przy zakładaniu aby pokrętła były w tej samej pozycji bo inaczej nie wejdą.
Nic na siłę. Delikatnie.
Moja Panda
http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=9722" onclick="window.open(this.href);return false;
marcin-s
Świeżak

Post autor: marcin-s »

Wymieniłem żaróweczki bo wcześniejsze ewidentnie spalone były ale podświetlenie nadal nie działa... może to któryś bezpiecznik? ale czy wtedy działało by mi podświetlenie zegarów i przycisków świateł awaryjnych i przeciwmgielnych?
marcin-s
Świeżak

Post autor: marcin-s »

problem rozwiązany, wystarczyło poodginać druciki do zenątrz w żarówkach aby lepiej łączyły bo wcześniej gniazdo było za luźne
Testowy
Bywalec
Imię: Mirek

Post autor: Testowy »

Robię trochę "wykopaliska roku" w tym temacie, ale wolę to niż zakładanie nowego wątku...

Mam w moim pojeździe problem z podświetleniem panelu nawiewów. Kolejny raz spaliła mi się żarówka w podświetleniu, i przy próbie jej wymiany niestety uszkodziłem oprawkę po prawej stronie (pękły plastikowe "wąsy" trzymające oprawkę żarówki w panelu sterowania nawiewami), i oprawka powiedziała pa pa, wpadając pod panel :(
Za żadne skarby świata nie mogę się do niej dobrać... Chciałem ją wyjąć na zewnętrz, aby ją wymienić lub zastąpić jakimś LEDem, ale jest gabarytowo większa niż otwór w panelu...
I tu pojawia się problem, bo nie wiem jak dobrać się do panela sterowania nawiewami... Czy naprawdę trzeba demontować całą dechę? :shock:
Wiem, że sam panel jest przykręcony czterema śrubami, dwie w okolicy przycisków sterowania szybami elektrycznymi, i dwie w okolicy włącznika zespolonego na desce - awaryjne, przeciwmgielne, city, itd.. Ale jak się temu przyglądam, to nie bardzo widzę możliwość jak to po odkręceniu wybebeszyć na zewnętrz, tym bardziej, że tam pod spodem są jeszcze popodpinane linki do sterowania klapami...
Może ktoś z Was to już demontował, może macie jakieś pomysły? Pomocy...
Awatar użytkownika
Albercik
Administrator
Imię: Tomasz
gadu: 8520501
Kontakt:

Post autor: Albercik »

Tak - trzeba demontować deskę. Panel przy manualu (nie klimatroniku) mocowany jest 'tak o' i jest dociskany od tyłu nagrzewnicą. Przykro mi bardzo, ale jakakolwiek interwencja musi się skończyć poluzowaniem deski (nie musisz zdejmować całej, ale trzeba zdemontować poduszkę pasażera, schowek, obudowę wybieraka zmiany biegów i coś tam jeszcze). Odkręcasz śruby trzymające deskę i odciągasz ją do siebie - będziesz miał wystarczająco dużo miejsca na naprawy.
Informacje, porady, części: 609-464-609

Zabawy z CAN'em: https://www.fruba.pl/canbus/
ODPOWIEDZ