Kierownica multimedialna - przyciski

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Awatar użytkownika
XWRJJX
Aktywny
Imię: Wojciech

Kierownica multimedialna - przyciski

Post autor: XWRJJX »

Witam. Zastanawiam się nad zakupem poniższego zestawu. :shock:
Zastanawia mnie tylko, czy istnieje możliwość zamontowania przycisków do zwykłej (oryginalnej) kierownicy.
Czy kierownice multimedialne mają specjalne mocowania na te przyciski?
Czekam na opinie.

http://allegro.pl/przelacznik-zespolony ... 16673.html
Fiat 126p (1985)-> Opel Corsa B (1993)-> Audi A3 (1997) -> VW Touran (2004) -> VW Golf V Plus (2006) -> Fiat Panda Dynamic 169 (2010) :)
Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał

Re: Kierownica multimedialna - przyciski

Post autor: Deacon »

W kierownicy multi są specjalne wycięcia w obudowie kierownicy pod przyciski. Czy są mocowanie to nie wiem.
Awatar użytkownika
XWRJJX
Aktywny

Jak modować, to modować. Kupiłem... Już obczaiłem przeróbki i będzie pasowało. Jedyny mankament, to delikatne przycięcie kierownicy. Dam znać jak poszło. - Będzie dla potomnych :)
Fiat 126p (1985)-> Opel Corsa B (1993)-> Audi A3 (1997) -> VW Touran (2004) -> VW Golf V Plus (2006) -> Fiat Panda Dynamic 169 (2010) :)
Awatar użytkownika
XWRJJX
Aktywny

Re: Odp: Kierownica multimedialna - przyciski

Skończyłem... efekt pracy nie powala, ale cieszy. Niezwykle trudno jesy zrobić przeróbkę zwykłej kierownocy na multimedialną bez jakichkolwiek problemów.
Na początek należałoby dopadować otwoty na przyciski. Ja użyłem do tego zwykłego papieru, który docinalem aż uzyskam interesujący mnie kształt. Następnie przy pomocy flamastra odrysowuję kształt na kierownicy i przysyępuję do wycinania. (Pamiętajcie! Lepiej 10 razy mierzyć zamiast spitolić wszystko) Ja posłużyłem się lutownicą o cienkim grocie i wyciąłem kształt przycisków naprawdę precyzyjnie.
Następnie pozostaje nam przymierzać i skrobać plastik, aż uzyskamy idealne połączenie. Jak już mamy wszystko dopasowane, to bierzemy 4 szt. śrubek i przykręcamy przyciski. Przerobienie samej kierownicy bez demontażu i montażu zajęły mi 4 godziny... Jak opanuję załączanie zdjęć, to podeśle pare fotek. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
XWRJJX
Aktywny

Dobra. Pytanie zasadnicze... przyciski z kiery współpracują z oryginalnym radiem blaupunkt? (1din na płyty cd) Jak tak, to coś popierdzieliłem. Jedynym pozytywnym wynikiem w tej sytuacji jest działające podświetlenie przycisków na kierownicy.
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Post autor: JaceK »

Musisz z tyłu radia mieć wtyczkę w 3 kolorach. W tej zielonej mieć 3 kabelki.

nexus 5
PCP
Awatar użytkownika
XWRJJX
Aktywny

Właśnie o to chodzi, że mam tą zieloną wtyczkę z trzema przewodami podłączoną do radia.
Analizując przypadek stwierdzam, że nie może to być wina np. Ślimaka, gdyż klakson działa, brak błędu poduszek i działające podświetlenie klawiszy. Nie trzeba nic osiować?
Awatar użytkownika
JaceK
Klubowicz
Imię: Jacek

Post autor: JaceK »

nic... podłączasz i działa P&P
PCP
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek
gadu: 0

Post autor: OsiemKilo »

możesz sprawdzić w radiu czy sa piny, jeśli są to może byc jeszcze taka opcja, że nie są do niczego wpięte, tak jak sytuacja ma miejsce w radiach 2din z wejściem aux.
Podpiąłeś kostkę od sterowania do przełącznika z taśmą? Mowię o wiązce deski rozdzielczej.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Awatar użytkownika
tata_jerzyka
Aktywny
Imię: Łukasz
gadu: 13996687
Kontakt:

Post autor: tata_jerzyka »

Koledzy, czy 100HP ma polożoną wiązke pod multifunkcje? Mam radiom2din Blaupunkta ale nie mam sterowania przy kierze. Natomiast chciałbym dołożyć tą opcję. Zakładając że mam już kupioną kiere z multifunkcją, co musze jeszcze dorobić/dokupić? Pozdrówki.
Awatar użytkownika
XWRJJX
Aktywny

OsiemKilo pisze:możesz sprawdzić w radiu czy sa piny, jeśli są to może byc jeszcze taka opcja, że nie są do niczego wpięte, tak jak sytuacja ma miejsce w radiach 2din z wejściem aux.
Podpiąłeś kostkę od sterowania do przełącznika z taśmą? Mowię o wiązce deski rozdzielczej.

Wszystkie dostępne kostki zostały podłączone. 3 szt od strony zespolonego (dwie duże kostki podłużne i jedna mała) i 3 szt pod poduszką. (Podświetlenie na klawiszach działa!!!)
Awatar użytkownika
OsiemKilo
Maniak
Imię: Sławek
gadu: 0

Post autor: OsiemKilo »

ja wszystko jest powpinane to pewnie wina leży w radiu.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
Awatar użytkownika
XWRJJX
Aktywny

Może znowu spotkamy się w tygodniu we Wrocku i sprawdzilibyśmy na Twoim radiu?
Awatar użytkownika
tata_jerzyka
Aktywny
Imię: Łukasz
gadu: 13996687
Kontakt:

Post autor: tata_jerzyka »

Ziomki, mógłby ktoś odpowiedzieć na moje pytanie?
Deacon
Admin na emeryturze
Imię: Michał

Post autor: Deacon »

Ziomki to chyba nie na tym forum :)

Jak masz kiere multi to potrzeba jeszcze zespolony pod multi. Zdejm kiere i zobacz ile z zespolonego ci wychodzi wiązek kabli. Jak 3 to jest multi, jak 2 to nie ma.
ODPOWIEDZ