Poluzowane śruby kół
- JaceK
- Klubowicz
- Imię: Jacek
- Panda: 1.2 Dynamic Full Opcja
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Poluzowane śruby kół
Dziwne dziś odkryłem zjawisko. Jadąc na 1 zmianę spoko. Jadąc z pracy usłyszałem dziwny dźwięk z okolicy koła ( takie buczenie ). Pomyślałem że znowu klocki się zatarły w jarzmie. Zdjąłem zaślepkę alufelgi i widzę że wszystkie 4 śruby są poluzowane ( można było palcami je odkręcić )
Teraz pytanie, czy posmarowane leciuteńko śruby mogły się odkręcić? Pozostałe śruby również mam lekko muśnięte smarem i siedzą mocno w pozostałych 3 kołach. Luźna była również ta zabezpieczająca w tym 1 kole. Chyba ze ktoś sobie chciał przygotować do kradziejki...
Auto parkuje na strzeżonym w nocy a w pracy na pracowniczym.
A w niedzielę wracałem z Sulejowa i ze 130km/h się leciało i było wszystko OK.
Teraz pytanie, czy posmarowane leciuteńko śruby mogły się odkręcić? Pozostałe śruby również mam lekko muśnięte smarem i siedzą mocno w pozostałych 3 kołach. Luźna była również ta zabezpieczająca w tym 1 kole. Chyba ze ktoś sobie chciał przygotować do kradziejki...
Auto parkuje na strzeżonym w nocy a w pracy na pracowniczym.
A w niedzielę wracałem z Sulejowa i ze 130km/h się leciało i było wszystko OK.
- przetwornica
- Profesjonalista
- Imię: Marek
- Panda: 1.2 Active minus
Re: Poluzowane śruby kół
Jacku, do śrub kół dobry jest smar miedziowy, nakłada się minimalną ilość na stożki śrub, gwint staraj się mieć czysty.
Smar zabezpiecza przed korozją, ale ułatwia samoczynne luzowanie się połączeń na skutek wibracji, zmiennych naprężeń.
Pewne znaczenie ma tu wyważenie kół i jazda po nierównej nawierzchni.
Mi się kiedyś odkręciły wszystkie 4 alu 15" w punto i od tego czasu jestem jeszcze większym przeciwnikiem alu, choć miałem szczęście, że skończyło się jedynie odkręceniem, a nie podmianą ich na pustaki
Smar zabezpiecza przed korozją, ale ułatwia samoczynne luzowanie się połączeń na skutek wibracji, zmiennych naprężeń.
Pewne znaczenie ma tu wyważenie kół i jazda po nierównej nawierzchni.
Mi się kiedyś odkręciły wszystkie 4 alu 15" w punto i od tego czasu jestem jeszcze większym przeciwnikiem alu, choć miałem szczęście, że skończyło się jedynie odkręceniem, a nie podmianą ich na pustaki
-
Deacon
- Admin na emeryturze
- Imię: Michał
- Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport
Śrub się nie smaruje! Ew. tak jak kolega wyżej miedziowym.
- JaceK
- Klubowicz
Posmarowałem leciutko 2-3 zwoje śruby, wszystkie tak samo. Dokręcone prawie na chama i jakoś jedno koło prawie mi dziś nie odpadło...
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
- Kontakt:
Miałem podobnie w seicento, gdy miałem amortyzator do wymiany. Koło wpadało w duże wibracje i faktycznie śruby wtedy się potrafiły poluzować.
- przetwornica
- Profesjonalista
- Imię: Marek
- Panda: 1.2 Active minus
Gwint jak posmarujesz, to naturalne, że się odkręci, najlepiej, jak napisał Michał, w ogóle nie smarować, ewentualnie stożek.Posmarowałem leciutko 2-3 zwoje śruby
Smarowanie gwintu śrub kół, przegubów, elementów zawieszenia, to tak, jakby tarcze hamulcowe posmarować, a później się dziwić, że słabo hamuje
Dla bezpieczeństwa forumowiczów przestrzegam gwint ma być czysty, żadnego smaru.
Nie dokręca się
, tylko właściwym momentem, zgodnie ze specyfikacją fabrycznąprawie na chama
- wojtassslg
- Klubowicz
- gadu: 0
ja smaruje miedziowym od kilku lat i wcale nie oszczędzam... nic się nie odkręca. Kiedyś miałem mocno poluzowane śruby ale to było kilka miesięcy po zakupie wiec były jeszcze nie odarte - dla mnie to była ewidentna próba kradzieży
- JaceK
- Klubowicz
Zawsze koła dokręcam z normalną siła. Później żebym mógł je odkręcić. I nie każdy ma w domu Klucz dynamometryczny.
nexus 5
nexus 5
- Camcioo
- Moderator
- Imię: Kamil
- gadu: 5225182
- Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet
Zawsze u mnie się smarowało miedzianym i nigdy się nie zdarzyło żeby mi się coś poluzowało, za to na koniec sezonu niektórzy mordowali się z odkręceniem zapieczonych śrub a ja elegancko bez wysiłku tylko szarpnięcie i już 
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne 
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
- Panda: 1,3 Mjet Van
ja smaruję śruby raz na rok, zawsze przed zimą, koła dokręcam na 120Nm i nie mam żadnego problemu ze zwykłym odkręcaniem jak i z samoistnym odkręcaniem. Ja to bym sprawdził czy koło nie wpada w jakieś drgania, bo ogólnie dziwne żeby się wszystkie śruby odkręciły, chyba, że faktycznie ktoś chciał jumać, ale ta wersja się kupy nie trzyma.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
- olo 1
- Maniak
- Imię: Olek
- Panda: "Błękitna"
1.2 Dynamic - Lokalizacja: Wałbrzych
Koledzy tylko się nie nabijajcie,bo ja kiedyś po zmianie kół po prostu po dokręceniu wstępnym zapomniałem dokręcić jednego koła na gotowo i póżniej też myślałem,że ktoś w nocy był potrzebujący.