dziwne obroty przy zmianie biegów
-
HasaN
- Aktywny
- Imię: Adam
- gadu: 0
dziwne obroty przy zmianie biegów
Witam.
Rozchodzi się o to gdyż przy zmianie biegów z 1 na 2 albo 2 na 3 po wciśnięciu pedału sprzęgła obroty wzrastają Oczywiście gaz nie jest wciśnięty .. proszę o pomoc co się może dziać z autkiem. Sam jestem zielony w tych tematach i dlatego proszę o radę .
Rozchodzi się o to gdyż przy zmianie biegów z 1 na 2 albo 2 na 3 po wciśnięciu pedału sprzęgła obroty wzrastają Oczywiście gaz nie jest wciśnięty .. proszę o pomoc co się może dziać z autkiem. Sam jestem zielony w tych tematach i dlatego proszę o radę .
-
stachu99
- Świeżak
- Imię: Stachu
Re: dziwne obroty przy zmianie biegów
Poszukaj postów o sprzęgle. Prawdopodobnie sprzęgło do wymiany za jakiś czas lub wystarczy wyregulować zakres ruchu pedału sprzęgła. Regulacja nic nie kosztuje. Możesz to sam zrobić. W jakimś poście jest to opisane. Z tego co pamiętam to zakres ruchu pedału to ok. 150 mm. Może pomoże.
Pozdrawiam,
Stachu99
Stachu99
- AdaMs
- Moderator
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Jak na pande dwuletnią, to musiała by mieć spory przebieg
A może jednak przypadkiem delikatnie trzymasz ten pedał gazu.
Ewentualnie może to być podwijający się dywanik lub zacinająca się linka gazu
-
jogi855
- Świeżak
- Imię: Andrzej
Też mam Pandę z tego rocznika z silnikiem 1.2 69KM i u mnie od nowości jest coś takiego, że jak wcisnę sprzęgło w momencie, gdy mam bieg jałowy to obroty lekko wzrastają. Wydaje mi się, że jest to celowa funkcja komputera.
-
stachu99
- Świeżak
- Imię: Stachu
jogi855 pisze:Też mam Pandę z tego rocznika z silnikiem 1.2 69KM i u mnie od nowości jest coś takiego, że jak wcisnę sprzęgło w momencie, gdy mam bieg jałowy to obroty lekko wzrastają. Wydaje mi się, że jest to celowa funkcja komputera.
jogi855 - Czy masz tak podczas zmiany biegów czy tylko na biegu jałowym?
Pozdrawiam,
Stachu99
Stachu99
-
jogi855
- Świeżak
- Imię: Andrzej
Nie mam obrotomierza, a przy zmianie biegu podczas jazdy trudno to wyczuć. Wydaje mi się, że dzieje się tak tylko na biegu jałowym. Jak będę miał okazję to sprawdzę obroty na podłączonym komputerze, ale to za jakieś 2 tyg. Z tego co zauważyłem to ECU w tych silnikach nie działa już tak prosto jak w 1.1 54KM czy 1.2 60KM. Komputer potrafi robić różne korekty, czasami dosyć mocne i jest to normalne działanie.
- bartusczd
- Świeżak
- Imię: Bartek
ja mam natomiast tak, że podczas zmiany biegu przy wyższych obrotach (od 3tys.) obroty nie spadają natychmiast po wciśnięciu sprzęgła tylko po około sekundzie. Czytałem tu na forum, że ten typ tak ma. Prawda to? chciałbym się upewnić
sekunde moze nie troche szybciej, ale ja tak mam od kupna i z wieloma rzeczami probowałem i dalej tak ma:)
-
HasaN
- Aktywny
- Imię: Adam
AdaMs pisze:Jak na pande dwuletnią, to musiała by mieć spory przebiegA może jednak przypadkiem delikatnie trzymasz ten pedał gazu.
Już wszystko wiadome . To był dywanik , leżał za bardzo pod fotelem . Przesunolem go bardziej pod pedały i juz wszystko gra jak nalezy