Zbieżność - kierownica
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
- gadu: 0
Re: Zbiezność - kierownica
Teoretycznie nic się nie dzieje z kierownicą lecz w praktyce wystarczy niewielki ruch i kierownica się przestawi, no chyba że zblokujesz kierę. Byłeś w odpowiednim zakładzie na ustawieniu geometrii, czy robiłeś to sam? Nawet jak wkręcisz końcówki tak samo nie ma gwarancji, że geometria będzie zachowana.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
- Pavcio
- Świeżak
- Imię: Paweł
- gadu: 8712616
chodzi mi tylko o jedną stronę . Druga strona nie ruszana.
Robiłem to w zakładzie tzn serwisie.
ale w sobote sam zmieniałem po jednej stronie końcówkę i zaczeło lać. wkręciłem ją na oko. i nic nie kątrowałem jej tylko zakręciłem od spodu a ze męczyłem się z nią bo nie chciała sie odkręcić to nie chciało mi się dzis bawić z drugą . Po wymianie końcówek chciałem tak czy siak jechać na geometrie, a po prostu nie chciałem płacić za tak prosty demontaż i montaż nowych końcówek. A wyszło tak ze od pasażera była zmieniona na oko a drugą zmienili dzis w serwisie razem z geometrią.
Robiłem to w zakładzie tzn serwisie.
ale w sobote sam zmieniałem po jednej stronie końcówkę i zaczeło lać. wkręciłem ją na oko. i nic nie kątrowałem jej tylko zakręciłem od spodu a ze męczyłem się z nią bo nie chciała sie odkręcić to nie chciało mi się dzis bawić z drugą . Po wymianie końcówek chciałem tak czy siak jechać na geometrie, a po prostu nie chciałem płacić za tak prosty demontaż i montaż nowych końcówek. A wyszło tak ze od pasażera była zmieniona na oko a drugą zmienili dzis w serwisie razem z geometrią.
- OsiemKilo
- Maniak
Geometrie ustawia się na obydwu stronach/kołach. Także jak dzisiaj ustawiali i Ty po tym już nic nie majstrowałes na własną rekę to geometria kól jest ok. Kwestia tylko tego typu, że nie wyprostowali kiery. Teraz masz 2 opcje:
1. Jeśli CI przekrzywiona kierownica nie przeszkadza to możesz tak jeździć
2. Jeśli aktualny stan rzeczy Ci nie odpowiada i chcesz mieć kierowniće prosto to musisz jechać do nich aby to poprawili, partacze.
2. Jeśli aktualny stan rzeczy Ci nie odpowiada i chcesz mieć kierowniće prosto to musisz jechać do nich aby to poprawili, partacze.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
- Pavcio
- Świeżak
Jeśli chodzi o jazdę prosto to kierą musze skręcić w prawo i ją trzymać. bo jak puszczę to wraca na punkt "zero" i auto skręca samo w lewo wiec nie wiem juz o co chodzi 
- OsiemKilo
- Maniak
Musisz jechać na poprawkę i weź od razu zaznacz, że chcesz wydruk z ustawienia geometrii. Bo ewidentnie schrzanili robote.
- Lukasz
- Przyjaciel klubu
- Imię: Łukasz
- gadu: 8896262
OsiemKilo pisze:Geometrie ustawia się na obydwu stronach/kołach. Także jak dzisiaj ustawiali i Ty po tym już nic nie majstrowałes na własną rekę to geometria kól jest ok. Kwestia tylko tego typu, że nie wyprostowali kiery. Teraz masz 2 opcje:
Dokładnie tak jak Osiem napisał
- OsiemKilo
- Maniak
Ściąganie może być też spowodowane przez minusowy kąt pochylenia zwrotnicy ale nie ma co się bawić w wróżkę. Zbieżnośc + wydruk i wszystko będzie jasne
. Jak już będziesz po, to możesz tutaj wrzucić zdjęcie wydruku ze zbieżności 
- Pavcio
- Świeżak
ale cos czuje ze wina leży po mojej stronie bo: demontując końcówkę wykręciłem ją i było 18 obrotów , wkręciłem ją na oko bo zaczeło lać a nie miałem pkt. odniesienia do śruby kontrującej bo sie zruszyła . I wkręciłem końcówkę też niby 18 razy ale koło było widocznie odchylone a nie proste zaczołem prostować drążkiem kierowniczym poprzez jego kręceniem zeby tylko koło było prosto i zebym dojechał na wymiane drugiej i geometrie i cos czuje ze zruszyłem przez to czujnik położenia kąta kierownicy 

- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
będę złośliwy, ale po co zadajesz pytania, skoro sam znasz najlepszą odpowiedź?
wytłumaczyli Ci tutaj dosyć dokładnie wszystko, a ty dalej swoje? wiesz w ogóle, gdzie znajduje się czujnik skrętu?
wytłumaczyli Ci tutaj dosyć dokładnie wszystko, a ty dalej swoje? wiesz w ogóle, gdzie znajduje się czujnik skrętu?
- Pavcio
- Świeżak
Tak jak wspomniałem Pande mam 2 miesiące i nie znam wgl tego auta. Po prostu głośno myślę. Ja wiem ze jedynym rozwiązaniem jest pojechać do tego warsztatu zeby zrobili to jeszcze raz.
A gdzie jest ten czujnik ?
tylko dodam ze po wymianie tej jednej końcówki kierownica wtedy uciekła w prawo a auto jechało prosto. teraz sobie przypomniałem.
A gdzie jest ten czujnik ?
tylko dodam ze po wymianie tej jednej końcówki kierownica wtedy uciekła w prawo a auto jechało prosto. teraz sobie przypomniałem.
Ostatnio zmieniony wt 0:11, 25 lut 2014 przez Pavcio, łącznie zmieniany 1 raz.
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
Pavcio pisze:.Ja wiem ze jedynym rozwiązaniem jest pojechać do tego warsztatu zeby zrobili to jeszcze raz.
Pavcio pisze:A gdzie jest ten czujnik ?
czujnik masz w kolumnie kierowniczej, o ile masz wspomaganie
- Pavcio
- Świeżak
mam wspomaganie
teraz sobie przypominam ze po wymianie tej jednej końcówki kierownica wtedy uciekła w prawo a auto jechało prosto...
teraz sobie przypominam ze po wymianie tej jednej końcówki kierownica wtedy uciekła w prawo a auto jechało prosto...
- Forsaken
- Klubowicz
- Imię: Piotrek
Nie potrzebnie sam kombinujesz. jedź niech Ci to porządnie ustawią.
Ja byłem w dwóch miejscach i żaden nie był w stanie dobrze tego ustawić.
Efekt jest taki że mam minimalnie kierownicę w prawo żeby jechać prosto ale mnie nic nie ściąga.
Gość twierdzi że mam złe kąty na przednim kole i że w tej osi nie ma jej regulacji.
Może to wina wahacza który jest lekko wygięty po jakiejś dziurze.
Nie wiem na ile to prawda ale opon mi nie ścina i nie ściąga auta tylko ta kiera jakoś tak mi nie leży.
Trochę jestem zrezygnowany a chciałbym mieć to zrobione jak należy.
Pojadę jeszcze we wtorek do magików z Krakowa, których polecił Jędrek. Mam nadzieje że tym razem zrobią to jak należy.
Ja byłem w dwóch miejscach i żaden nie był w stanie dobrze tego ustawić.
Efekt jest taki że mam minimalnie kierownicę w prawo żeby jechać prosto ale mnie nic nie ściąga.
Gość twierdzi że mam złe kąty na przednim kole i że w tej osi nie ma jej regulacji.
Może to wina wahacza który jest lekko wygięty po jakiejś dziurze.
Nie wiem na ile to prawda ale opon mi nie ścina i nie ściąga auta tylko ta kiera jakoś tak mi nie leży.
Trochę jestem zrezygnowany a chciałbym mieć to zrobione jak należy.
Pojadę jeszcze we wtorek do magików z Krakowa, których polecił Jędrek. Mam nadzieje że tym razem zrobią to jak należy.
- Pavcio
- Świeżak
ja byłem na ścieżce i zbieżność jest ok, nie mam pojęcia co to może być. Pada czujnik skrętu koła kierownicy ? ( ale wtedy by mi wywalało wspomaganie city) ?
- bartus2737
- Wymiatacz
Paweł posłuchaj nas i nie bój się jechać jeszcze raz na geometrie;) ja osobiście robiłem 3 razy. 2 razy nie ustawili mi kierownicy na wprost i skasowali po 8ozł:( ale teraz podjechalem do kogoś innego który ma jeszcze nowszy sprzęt i zrobił tak jak się należy. Tylko po przekladce na letnie kapcie minimalnie mi znów się przekrzywila.
A wracając do tej ścieżki to wątpię aby coś to wykrylo. Też jeździłem na stacjie i było zawsze ok ze zbieżnościa.
A wracając do tej ścieżki to wątpię aby coś to wykrylo. Też jeździłem na stacjie i było zawsze ok ze zbieżnościa.