Fulda ECOCONTROL
Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo
-
Thoomek
- Świeżak
- Imię: Tomasz
- gadu: 0
Fulda ECOCONTROL
Witam
Jeździ może ktoś z was na tych oponach?
W necie opnie są sprzeczne.
Do poniedziałku muszę podjąć decyzję odnośnie opon letnich.
Jak hałas, jak zużycie i tzw. ząbkowanie (cokolwiek to jest).
Pozdrawiam
Jeździ może ktoś z was na tych oponach?
W necie opnie są sprzeczne.
Do poniedziałku muszę podjąć decyzję odnośnie opon letnich.
Jak hałas, jak zużycie i tzw. ząbkowanie (cokolwiek to jest).
Pozdrawiam
- Kamillo
- Instruktor
- Imię: Kamil
Re: Fulda ECOCONTROL
Tomek oprócz tego co Ci napisałem na priv dodam, że Fuldy zużywają się zdecydowalnie wolniej niż Uniroyale a ząbkowania nie zauważyłem chociaż auto zawsze użytkowane było tylko przez dwie osoby - tył lekki i pusty więc teoretycznie mogłoby fo zjawisko wystąpić na tylnej osi.
Fuldę polecam. Wiem że moje kolejne opony to nie będą Uniroyale.
Fuldę polecam. Wiem że moje kolejne opony to nie będą Uniroyale.
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
- ma16
- Klubowicz na emeryturze
- Imię: Marek
- gadu: 6657256
A ja odradzam opona nie nadaje się na mokrą/sliska nawierzchnie. .. strasznie się slizga
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Prawdziwy zdrajca włoskiej marki Powraca !
Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
Pełny MES. Osiowanie, błędy itp. Kontakt PW.
- Kamillo
- Instruktor
Marek, tak jest mniej przyczepna ale to przecież opona letnia. Za to jest dużo, dużo cichsza i zdecydowanie wolniej się zużywa. Do tego tańsza co nie co. Panda nie jest demonem szybkości więc do normalnej jazdy EcoControl jest dobrą oponą. Różnice między tymi oponami jeśli o przyczepność chodzi, czuć dopiero przy intensywnych opadach lub podczas jazdy w koleinach.
Pewnie że opinie nt. tych opon będą różne ale Fulda ogólnie jako opona na wiosnę/lato/część jesieni jest bardziej komfortowa i uniwersalna. A z małym uśmiechem: Polska to nie Anglia (ani druga Irlandia, choćby nie wiem który polityk mnie o tym przekonywał...) i tych dni deszczowych aż tyle nie mamy. Dlatego ja po doświadczenaich z jedną i drugą oponą stawiam na Fuldę.
Pewnie że opinie nt. tych opon będą różne ale Fulda ogólnie jako opona na wiosnę/lato/część jesieni jest bardziej komfortowa i uniwersalna. A z małym uśmiechem: Polska to nie Anglia (ani druga Irlandia, choćby nie wiem który polityk mnie o tym przekonywał...) i tych dni deszczowych aż tyle nie mamy. Dlatego ja po doświadczenaich z jedną i drugą oponą stawiam na Fuldę.
http://www.pandaclubpolska.pl/forum/vie ... =45&t=1848" onclick="window.open(this.href);return false; - Niebieska Strzała
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
Opona typu eco ma najwiekszy sens przy wiekszych przebiegach. Przy przebiegach 15 tys rocznie tych opon nie zjezdzisz przez 6 lat. Na mokrych nawierzchniach ponizej 8 st. C opona ma beznadziejną trakcję.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
-
Thoomek
- Świeżak
- Imię: Tomasz
ma16. Na jakich oponach teraz jeździsz? Jakie porównanie do Fuldy jeśli chodzi o hałas.
Pamiętajcie, że hałas powoduje zmęczenie a zmęczony kierowca to nic dobrego.
Pamiętajcie, że hałas powoduje zmęczenie a zmęczony kierowca to nic dobrego.
- Kamillo
- Instruktor
Sławek ale +7 to już taka umowna granica dla wszystkich opon letnich 
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
Kamil masz rację
Nie zmienia to jednak faktu co się dzieje z oponą typu ECO w takich warunkach. Przy oryginalnym rozmiarze opon na felgach 13 i masie pandy wystarczy, że na mokrej nawierzchni, nierówności jezdni abs złapie i auto sunie prawie jak po lodzie. Miałem taką sytuacje nie raz i nie trzeba było do tego dużych prędkości, naprawdę niefajne uczucie. Na lepszych oponach letnich z miększą mieszanką nie aż takiego problemu. A najlepiej jeszcze mieć szersze te kapcie
Kwestia co kto preferuje ja uważam, że taka opona w pandzie to tylko jak ktoś robi większe przebiegi jak 20 tyś rocznie (czyli tak max 12k km na letnich). Wtedy opony powinny styknąc na 5 lat i w śmietnik je 
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com