gniazdo zapalniczki z kabla od radia
- marmasz
- Bywalec
- Imię: Marcin
- gadu: 0
- Panda: 1.1 2005 r. + BRC
Re: gniazdo zapalniczki z kabla od radia
Tylko że podciąganie zasilania ogrzewania lusterek z zapalniczki mija się z celem, bo trzeba będzie dodatkowego przycisku. Optymalne byłoby podłączenie pod kable biegnące w progu kierowcy odpowiadające zasileniu ogrzewania tylnej szyby.
- OsiemKilo
- Maniak
- Imię: Sławek
- Panda: 1,3 Mjet Van
Dokładnie tak jak napisał marmasz, i wydaje mi się, że było to opisane w temacie z lustrami. Od biedy możesz podpiąc lustra pod tylną szybę, ale najlepiej jakbyś zrobił to na osobnym zasilaniu z użyciem przekaźnika sterowanego z pogrzawania tylnej szyby.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/" onclick="window.open(this.href);return false; <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
-
zibi63
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
- Panda: Actual 2011
Chodzi o to, że nie chcę się wcinać w żaden przewód ani podłączać pod ogrzewanie tylnej szyby. Problem leży w tym, by ogrzewanie działało niezależnie na osobnym włączniku i dotyczyło tylko i wyłącznie samych lusterek. Gdybym zapomniał je wyłączyć, to po wyjęciu kluczyka ze stacyjki nie ma problemu rozładowania akumulatora. Podciągnięcie prądu z zapalniczki to niewiele zachodu. Ponieważ praktycznie z niej nie korzystam (założyłem pod ładowarkę do telefonu ale trzy kolejno zakupione odmówiły współpracy). Z gniazdka można pobierać prąd o mocy max. 180 watów. Nie wiem ile pobierają maty grzewcze - jakoś nie mogłem się tego doszukać (podają natomiast moc wydzielaną 8-12 wat).
- Romix13
- Wesoły Tramdriver
- Imię: Romek
- Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Fabrycznie elektryczne lusterka są w tym samym obwodzie co tylna szyba rozdzielonym przełącznikiem sterowania. Cały układ jest zabezpieczony bezpiecznikiem F40 30A (w body) i sterowany przekaźnikiem zintegrowanym w węźle body, więc problemu nie widzę idealnie obsłuży lusterka, po za tym jak wyłączasz kluczyk i ponownie załączasz szyba tylna się wyłącza dodatkowo więc i lusterka się wyłączą.zibi63 pisze:Chodzi o to, że nie chcę się wcinać w żaden przewód ani podłączać pod ogrzewanie tylnej szyby. Problem leży w tym, by ogrzewanie działało niezależnie na osobnym włączniku i dotyczyło tylko i wyłącznie samych lusterek. Gdybym zapomniał je wyłączyć, to po wyjęciu kluczyka ze stacyjki nie ma problemu rozładowania akumulatora.
Z tym że obwód zapalniczki ma 20A. Włączając lusterka i jakieś urządzenia z dużym poborem prądu istnieje ryzyko przeciążenia obwodu. Oryginalnie lusterka gdy są fabr.montowane mają osobny bezp. 7,5 A. Ja mam podpięte pod gruby przewód biało-brązowy ogrz.tylnej szyby w progu kier.jak w manualu i nie mam problemów ze spalonymi bezpiecznikami.Podciągnięcie prądu z zapalniczki to niewiele zachodu.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW
-
zibi63
- Stały bywalec
- Imię: Zbyszek
- Panda: Actual 2011
Dzięki za podpowiedzi. Problem wyjaśniony u źródła - czyli autora manuala Amino.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.