Siada napięcie przy odpalaniu

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Mariusz1977
Świeżak
Imię: Mariusz
gadu: 0

Siada napięcie przy odpalaniu

Post autor: Mariusz1977 »

Mam problem z Pandą 1.1 2003r. Odpala za pierwszym razem ale po dłuższej jeździe i zgaszeniu silnika jest problem z ponownym odpaleniem. Zachowuje się tak jak by był słaby akumulator ale po założeniu nowego sytuacja się powtaża. Może u kogoś też są takie objawy.
Awatar użytkownika
AdaMs
Moderator
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: Siada napięcie przy odpalaniu

Post autor: AdaMs »

Zapoznaj się z tym tematem:
viewtopic.php?f=3&t=1052
Ostatnio zmieniony ndz 19:16, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono link.
Awatar użytkownika
robafini
Bywalec
Imię: Paweł
gadu: 0

Post autor: robafini »

Sprawdź w czasie pracy slinika jakie masz napięcie na klemach. Jak w granicach 14v to masz ładowanie ok, jak masz np 12v z czymś to zobacz czy pasek od alternatora nie jest luźny.
Moja piękna 3 (obecna) http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... 45&t=13222" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja piękna 2 http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... 45&t=11031" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja piękna 1 http://forum.pandaclubpolska.org/viewto ... =45&t=6629" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

Mariusz1977 pisze:Mam problem z Pandą 1.1 2003r. Odpala za pierwszym razem ale po dłuższej jeździe i zgaszeniu silnika jest problem z ponownym odpaleniem. Zachowuje się tak jak by był słaby akumulator ale po założeniu nowego sytuacja się powtarza. Może u kogoś też są takie objawy.

Mi to wygląda na brak ładowania, lub masz bardzo słabe ładowanie. Przyczyną mogą być:
- zaśniedziałe klemy w miejscu styku z biegunami akumulatora, zdejmij i przeczyść porządnie.
- słabe lub brak ładowania z altka, zmierz napięcie na zapalonym silniku ,musi być ponad 14V-14,4 jeśli jest poniżej 14 przyczyna leży w altku.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Awatar użytkownika
przetwornica
Profesjonalista
Imię: Marek

Post autor: przetwornica »

Warto też zmierzyć napięcie na alternatorze, między +B a obudową, w leciwych samochodach śniedzieją przewody w miejscu zaciśnięcia w kabel-oczkach. Jeśli na alternatorze 14,2 a na akumulatorze 13,8 przy włączonych światłach i ogrzewaniu, to do wymiany któryś z przewodów.
Awatar użytkownika
Romix13
Wesoły Tramdriver
Imię: Romek

Post autor: Romix13 »

przetwornica napisał o kablach i mi się jedna rzecz przypomniała jeszcze, co do tych kabli to w naszych Pandach raczej nic im się nie dzieje, ale za to jest 1 bardzo ważny który bardzo często gnije w izolacji i pęka, mianowicie gruby kabel MASOWY pod podstawą akumulatora który łączy się z ramą. Lubi ugnić po 6ciu latach i wewnątrz izolacji spękać i jest to niewidoczne gołym okiem, zwróć szczególną uwagę na niego, jedynie metodą szarpania ręką możesz sprawdzić czy jest już przerwany czy jeszcze nie. Sporo takich przypadków tu mieliśmy. 8) a brak dobrej masy robi swoje.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
ODPOWIEDZ