Czy ktoś z was montował w pandzie opony 155/70/13 ?
Chciałem zakupić do swojej pandy opony całoroczne Dębica Navigator 2 jednak z tego co widzę maksymalny rozmiar dla 13 cali to 155/70/13 zaś panda w standardzie ma opony 155/80/13.
I tu się nasuwa pytanie, czy te 2 cm średnicy opony bardzo zepsują urok samochodu ?
Jeździłem troszkę na na takim profilu opony. Dużej różnicy nie ma w wyglądzie choć jak to wiadomo kwestia gustu
Mam chyba kilka fotek na tych kółkach w swoim temacie możesz podejrzeć jak to wygląda:
Mich@ł pisze:Czy ktoś z was montował w pandzie opony 155/70/13 ?
Chciałem zakupić do swojej pandy opony całoroczne Dębica Navigator 2 jednak z tego co widzę maksymalny rozmiar dla 13 cali to 155/70/13 zaś panda w standardzie ma opony 155/80/13.
I tu się nasuwa pytanie, czy te 2 cm średnicy opony bardzo zepsują urok samochodu ?
Różnica średnic podanych kół wynosi 31 mm
Różnica wskazań prędkościomierza: plus 5.4 % (Nowe koła mają mniejszą średnice i obracają się szybciej)
Kalkulator srednic kół: http://www.v10.pl/narzedzia/Kalkulator, ... n,204.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mich@ł pisze:Czyli błąd "pomiaru" przy jeździe miejskiej będzie niezauważalny
Dokładnie tak. Według kalkulatora opon wychodzi to tak:
Przy 50km/h (seria) profil 70 będzie 47,17hm/h przy 100km/h 94,33km/k lekkie przekłamanie jest ale przynajmniej jest margines bezpieczeństwa przy np fotoradarach