Mam przejechane około 110 tysięcy km. Nie wiem co z autkiem robił poprzedni właściciel. Z równych forów i artykułów wywnioskowałem, choć nie wiem czy słusznie, że w okolicach takiego przebiegu należałoby zrobić coś z katalizatorem - nowy, bądź regeneracja starego. Dodam, że mam pewien problem z migającą kontrolką; szerzej tutaj.
Prawdą są moje domysły, że przyszła kostucha po mój katalizator?
Wymiana katalizatora
- matyja
- Wymiatacz
- Imię: Mateusz
- gadu: 0
- Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
- Generacja: ...
- Paliwo: inne
Re: Wymiana katalizatora
wątpię, żeby to był katalizator, bo zdaje się, że nie ma sygnalizacji jego niepoprawnego działania...
nie prościej od gdybania podpiąć ELM'a z oprogramowaniem i zobaczyć, czy jakiś błąd się nie zapisał?
nie prościej od gdybania podpiąć ELM'a z oprogramowaniem i zobaczyć, czy jakiś błąd się nie zapisał?
- pitt_99
- Stały bywalec
- Imię: Piotr
- gadu: 8116393
- Panda: II Actual 1.1 LPG
Trafiłem na swój własny temat całkiem przypadkiem
ale do rzeczy.
Był podpięty pod komputer i jedyne co się pokazało to wypadanie cylindrów 1 i 3 (wymienione cewki, świece, kable, aku nowe).
Był podpięty pod komputer i jedyne co się pokazało to wypadanie cylindrów 1 i 3 (wymienione cewki, świece, kable, aku nowe).
- przetwornica
- Profesjonalista
- Imię: Marek
- Panda: 1.2 Active minus
Jeśli już, to wypadanie zapłonów w cylindrach..., jeśli ktoś w długiej skrzyni ładuje 5 przy 50 km/h => 1000 obrotów/minutę !!! ?...
No ja się na wieczór załamałem
Gdy wypadają zapłony w cyklach, do katalizatora dostaje się benzyna, co powoduje jego przegrzewanie, ale wina nie leży po stronie katalizatora, jedynie skutkiem jest jego uszkodzenie.
Ponadto, jeśli błędy na 1 i 3, a 2 i 4 sprawne, to intuicyjnie zamieniam świece, później wtryski, kable, i co po kolei, skoro wiadomo, że 2 i 4 działa prawidłowo, to nie kupuję od razu nowych części, tylko zamieniam między cylindrami.
No ja się na wieczór załamałem
Gdy wypadają zapłony w cyklach, do katalizatora dostaje się benzyna, co powoduje jego przegrzewanie, ale wina nie leży po stronie katalizatora, jedynie skutkiem jest jego uszkodzenie.
Ponadto, jeśli błędy na 1 i 3, a 2 i 4 sprawne, to intuicyjnie zamieniam świece, później wtryski, kable, i co po kolei, skoro wiadomo, że 2 i 4 działa prawidłowo, to nie kupuję od razu nowych części, tylko zamieniam między cylindrami.