Zdobyłam dwa przepisy od mojej mamy
BABKA PIASKOWA:

4 jajka
1 szklanka cukru
Te składniki należy dokładnie utrzeć
1 szklanka mąki pszennej
Pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 paczka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do utartych jajek dodać mąkę, a na koniec wlać roztopioną margarynę ciągle miksując
Masę wylać do blaszki, jednak trzeba zostawić troszkę "białego ciasta" aby dodać do niego około 2 łyżki kakaa i to dokładnie wymieszać mikserem. Ciemną masę wylać na środek jasnego ciasta. Włożyć do piekarnika
Piec około 1 godzinę w temperaturze, 160-180 stopni bez termoobiegu.
CIASTO Z KASZY MANNY:

Fajne ciasto! Nie wymaga pieczenia w piekarniku, trzeba mieć tylko lodówkę
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 kostka margaryny
- 1 szkl. kaszy manny
- 5 łyżek kakao
- 5 paczek herbatników (najlepiej maślanych) Ja kupuje dwie duże paczki w Biedronce
- polewa czekoladowa, ja robię ją sama
Na dużej blaszce ułożyć na dnie warstwę herbatników. Kakao rozmieszać z niewielką ilością mleka, aby nie było grudek. Mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy i margarynę. Podgrzewać, aż margaryna i cukier się rozpuszczą. Całość zagotować i powoli wsypywać kaszę mannę cały czas mieszając, aby nie porobiły się grudki. Do gorącej masy dodać kakao i wymieszać dokładnie. Gdy masa zgęstnieje, wylać na herbatniki, wyrównać i na wierzchu ułożyć warstwę herbatników. Ciasto studzić w lodówce. Dekorować polewą.
Przepis na polewę:
-10 dkg cukru
- 10 dkg margaryny
- 2 łyżki kakaa
- 2 łyżki wody
Wszystko zagotować, poczekać aż przestygnie i wylać na zimne ciasto.
Na razie to tyle

Polecam to ciasto z kaszy manny! Robi się je bardzo szybko, a smakuje pysznie
