działanie przednich i tylnej wycieczki - problem (?)

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: działanie przednich i tylnej wycieczki - problem (?)

Numer postu:#16  Postprzez gumis » Cz 0:55, 21 lut 2013

wypasione czyli? bo u mnie tez tak jest, i myslalem, ze to norma.
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
gumis
StickerLover

Panda: 1.2 DynamiT 2004
Imię: Tomek

Numer postu:#17  Postprzez OsiemKilo » Cz 0:56, 21 lut 2013

Moja wersja to chyba active plus a program body nie obsluguje halogenow.
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#18  Postprzez Dorian1.1 » Cz 1:13, 21 lut 2013

Ja mam bide Van wiec jesli bd u mnie to u wszystkich :-) Wypasione to dynamic- emotion typowo chyba co?
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#19  Postprzez bob_best » Cz 10:00, 21 lut 2013

OsiemKilo napisał(a):Działanie wycieraczek w zaleznosci od jazdy jest chyba w wielu pandach tylko nie kazdy o tym wie. U mnie wyglada to tak, ze podczas jazdy wlaczam wycieraczki na prace ciągłą i dosłownie na moment przełączam na czasowe i spowrotem na ciągłą prace. Manewr ten uruchamia "inteligentne wycieraczki". Po zatrzymaniu auta przelacznik jest dalej w pozycji "praca ciągła" a wycieraczki zamiatają czasowo.

Lol... muszę to sprawdzić
bob_best
Aktywny

Panda: Dynamic 1.2 69KM - sprzedana
Imię: Robert

Numer postu:#20  Postprzez OsiemKilo » Cz 18:55, 21 lut 2013

No i jak poanowie? Udało się sprawdzić? :D
OsiemKilo
Maniak

Numer postu:#21  Postprzez Pentium » Cz 21:39, 21 lut 2013

Z dużym prawdopodobieństwem wszystkie Pandy mają tak samo skonfigurowaną pracę wycieraczek, niezależnie od wersji, czy to "bida", czy "Wypasiona". Podaję na przykładzie mojego Pandolota, czyli Actual 2007 - bida (ale już nie teraz po uzupełnieniach :lol: )
1- przy włączonych przednich wycieraczkach obojętnie na którym cyklu: przerywana, ciągła wolna, ciągła szybka:
- wrzucenie wstecznego biegu załącza tylną wycieraczkę na pracę ciągłą i jest to logiczne, w chwili jazdy tyłu potrzebujesz mieć oczyszczaną na bieżąco tylną szybę:
- w czasie jazdy włączenie tylnej uruchamia ją w cykl przerywany z rytmie zsynchronizowanym z przednimi w rytmie 2/1, czyli tylna macha raz na dwa machnięcia przedniej, w/g mnie więcej nie trzeba, w końcu patrzysz do przodu, a do tyłu sporadycznie i jeszcze są lustra boczne.
2 - przy włączonym wstecznym biegu, chwilowe włączenie na jeden ruch, czyli dźwignią do góry włącza tylną również na jeden ruch.
3 - jazda z włączonymi wycieraczkami w pracy ciągłej - zmniejszenie prędkości poniżej ok. 5 km/h i zatrzymanie powoduje przejście do pracy przerywanej - również logiczne i bardzo fajne, w końcu przy zatrzymaniu nie potrzeba, żeby machało cały czas, wystarczy oczyszczenie szyby co parę sekund.
4 - w czasie jazdy włączenie dźwignią do góry na jeden ruch powoduje jedno szybkie machnięcie i drugie wolne wykańczające - świetna rzecz zwłaszcza przy mijaniu się w ciężarówką wzbijającą kurtynę wodną z jezdni (gdy deszcz już nie pada, lub bardzo słabo.
5 - spryskiwanie szyby przedniej i tylnej - włączenie wycieraczek po 0,5 sekundy na 4 lub 5 ruchów(nie pamiętam dokładnie), potem po ok.5 sek. jeden ruch ścierający resztki ściekające z góry.
Mam nadzieję, że wymieniłem wszystkie konfiguracje pracy wycieraczek, to samo można wyczytać w podstawowej instrukcji obsługi
samochodu. Jak dla mnie praca wycieraczek jest skonfigurowana w miarę optymalnie, sprawdza się dobrze w codziennej eksploatacji.
Pentium
Bywalec

Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Imię: Janek

Numer postu:#22  Postprzez matyja » Cz 23:01, 21 lut 2013

ad3. u mnie takie zjawisko nie występuje; nie wiem, czy da się uaktywnić ten tryb w sposób opisywany wcześniej, bo podczas jazdy nie ma warunków, a w garażu zawsze o tym zapominam :)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#23  Postprzez OsiemKilo » Pt 1:09, 22 lut 2013

3 - jazda z włączonymi wycieraczkami w pracy ciągłej - zmniejszenie prędkości poniżej ok. 5 km/h i zatrzymanie powoduje przejście do pracy przerywanej - również logiczne i bardzo fajne, w końcu przy zatrzymaniu nie potrzeba, żeby machało cały czas, wystarczy oczyszczenie szyby co parę sekund.

Powiedz mi, gdzie w instrukcji jest napisane w jaki sposób włącza się tą opcje? Bo ja w swojej ksiązeczce niestety nie znalazłem. Sam kiedyś czysto przypadkowo odkryłem sposób opisany przeze mnie na poprzedniej stronie tematu.
OsiemKilo
Maniak

Numer postu:#24  Postprzez Pentium » Pt 21:12, 22 lut 2013

Witam - OsiemKilo - na strronie 49 i 50 w dziale "Wyposażenie samochodu" są podane wszystkie funkcje wycieraczek.
Matyja - być może w Twojej Pandzie z roku 2003 w oprogramowaniu body nie było jeszcze tej funkcji.
Pentium
Bywalec

Numer postu:#25  Postprzez OsiemKilo » Pt 21:33, 22 lut 2013

No tak, w instrukcji jest napisane, ze jest taka opcja ale nie ma slowa na temat jak z niej korzystać. Mam racje?
OsiemKilo
Maniak

Numer postu:#26  Postprzez Pentium » Pt 22:45, 22 lut 2013

OsiemKilo napisał(a):No tak, w instrukcji jest napisane, ze jest taka opcja ale nie ma slowa na temat jak z niej korzystać. Mam racje?

No wiesz jedyną metodą skorzystania z opcji przejścia wycieraczek z pracy ciągłej do przerywanej przy znacznym zmniejszeniu prędkości samochodu aż do zatrzymania, a potem po przyśpieszeniu powrót do pracy ciągłej jest ....... po prostu włączenie wycieraczek do pracy ciągłej w czasie deszczu, jeżeli ich nie włączysz nie zmienią swojego cyklu pracy !! :roll: Dzieje się to au-to-ma-tycz-nie przy pracujących wycieraczkach. Faktycznie nie pisze - najpierw włącz wycieraczki na pracę ciągłą, potem zwolnij i stań i patrz co się będzie dziać.Nie mam już siły dalej drążyć tego tematu.Pozdrawiam.
Pentium
Bywalec

Numer postu:#27  Postprzez matyja » Pt 23:05, 22 lut 2013

u mnie ten tryb nie występuje
nie da się go też włączyć w sposób opisywany wcześniej
Panda kupiona w przedsprzedaży (na Fakturze z zaliczką mam jeszcze nazwę Gingo :D)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#28  Postprzez OsiemKilo » Pt 23:20, 22 lut 2013

No popatrz, u mnie tak to nie działa. Gdybyś prześledził uważnie temat, to byś przeczytał mój post, na temat tego jak wygląda u mnie załączanie funkji automatycznych wycieraczek. I nie dzieje się to automatycznie. Obrazek
OsiemKilo
Maniak

Numer postu:#29  Postprzez Pentium » Pt 23:49, 22 lut 2013

OsiemKilo napisał(a):Działanie wycieraczek w zaleznosci od jazdy jest chyba w wielu pandach tylko nie kazdy o tym wie. U mnie wyglada to tak, ze podczas jazdy wlaczam wycieraczki na prace ciągłą i dosłownie na moment przełączam na czasowe i spowrotem na ciągłą prace. Manewr ten uruchamia "inteligentne wycieraczki". Po zatrzymaniu auta przelacznik jest dalej w pozycji "praca ciągła" a wycieraczki zamiatają czasowo.

Śledziłem ten wątek od początku, Twoje posty również i dziwię się czemu robisz takie kombinacje z włącznikiem wycieraczek, a próbowałeś po prostu w czasie jazdy włączyć wycieraczki, nie ruszać dalej dźwigni, zwolnić i stanąć autem aby zobaczyć, co się dzieje ?
Przecież i tak dźwignię wycieraczek masz w pozycji "praca ciągła"
Pentium
Bywalec

Numer postu:#30  Postprzez bob_best » Pn 21:18, 18 mar 2013

OsiemKilo napisał(a):No popatrz, u mnie tak to nie działa. Gdybyś prześledził uważnie temat, to byś przeczytał mój post, na temat tego jak wygląda u mnie załączanie funkji automatycznych wycieraczek. I nie dzieje się to automatycznie. Obrazek

odgrzewam kotleta, bo mialem okazje sie dzis Panda przejechac i u mnie faktycznie samo przechodzi z trybu ciągłego do przerywanego po zatrzymaniu - można tego nie zauważyć, bo dzieje się to z pewnym opóźnieniem (wg mnie potrzebuje więcej czasu na zmianę niż inne auta, którymi jezdziłem), z tego powodu wcześniej tego nie odkryłem. Nie uruchamiałem tego w żaden sposób (bynajmniej świadomy), czarów i zabobonów też nie odprawiałem, nic nie modyfikowałem. Auto - Dynamic 2010/2011.
bob_best
Aktywny

Panda: Dynamic 1.2 69KM - sprzedana
Imię: Robert

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne