Jako, że uporałem się z bieżącymi naprawami w Pandzie tzn. linki biegów, ładowanie i reanimacja aku. , hamulce przód wczoraj mogłem dokończyć wcześniej zaplanowane mody schowka.
Moja interpretacja schowka;
Schowek był w moim aucie seryjny ale z dwóch powodów mnie męczył;
- jest dość głęboki i spory jak na gabaryty auta (ze dwa razy większy niż w CRV II) ale długi i nie oświetlony przez co nieraz wygrzebywałem wszystko by coś znaleźć - więc 1 mod oświetlenie.
- nie mam poduchy więc mam wolne miejsce po wyłączniku - seryjna zapalniczka wymaga załączenia stacyjki (tak Ania załatwiła aku.) więc 2 mod zapalniczka na przełączniku bezpośrednio z aku.
Podświetlanie już miałem od jakiegoś miesiąca, a wczoraj pociągnąłem zasilanie z aku (rozbieranie podszybia jak ja tego nie lubię w Pandzie później trudno go zamontować i trzeba uważać na szybę) i dołożyłem gniazdo po opracowaniu trzeciej wersji podłączenia. Wpierw pociągnąłem podświetlanie z ori. zapalniczki ale stwierdziłem, że montując oświetlenie schowka nie potrzebuje podświetlania gniazda tylko potrzebuje podłączyć przełącznik tak by się świecił gdy jest prąd w gnieździe.
Podświetlanie również działa bez załączania stacyjki (wygodne na postoju) załączane jest po przez całkowite otwarcie schowka - microswitch - został mi po naprawie klamki bagażnika, kupiłem wtedy kilka.
Całość wygląda tak;
Całkowity koszt modów to niecałe 25zł;
- fiatowskie gniazdo zapalniczki oryginalne 8-9zł
- szczelne gniazdo bezpiecznika 8-9zł (chińska drożyzna)
- pasek led w osłonie sylikonowej niecałe 3zł
- kabelki + plus microswitch oraz przełącznik
Ja część części miałem - przełączniki, kabelki.
Jak widać koło klemy plusowej mam już gęsto dodatkowych podłączeń
Plusy instalacji to takie, że możemy np będąc na wyjeździe podłączyć komórkę do ładowania zamknąć auto i się oddalić - telefon zamknięty w schowku - a pompa, komp i wtryski nie rozładowują nam akumulatora.
Załączanie lampki z microswitcha to plus estetyczny nie ma żadnych nacięć i dużych wyłączników krańcowych jak w starej lodówce, a schowek chodzi delikatnie i nie odczuwalnie. Plusem w mojej opinii jest też możliwość załączenia podświetlania niezależnie od stacyjki - jak szukamy czegoś na postoju.
Minus microswitch działa tylko przy pełnym otwarciu schowka oraz na dużych wertepach gdy drzwiczki potrafią podskakiwać światełko potrafi mrugać - mi to nie przeszkadza.
Dla chętnych zrobię manual ew. mogę podesłać zdjęcia - mam ich sporo