„TOP GEAR”: Nowy Fiat Panda 4x4 nagrodzony tytułem SUV Roku

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

„TOP GEAR”: Nowy Fiat Panda 4x4 nagrodzony tytułem SUV Roku

Numer postu:#1  Postprzez djkodi » Śr 21:38, 06 lut 2013

Obrazek
Nowy Fiat Panda 4x4 „zgarnął" swe pierwsze wyróżnienie w skali międzynarodowej, uzyskując tytuł „SUV Roku 2012" przyznany przez jury konkursu „Top Gear Awards 2012" słynnego i prestiżowego magazynu TOP GEAR, mającego 1,9 mln czytelników w Wielkiej Brytanii, 9,2 mln na świecie oraz 17 milionów fanów na Facebooku i 600 tysięcy śledzących (followers) na Twitterze.

Założony w roku 1993 i współpracujący z programem BBC magazyn o tej samej nazwie TOP GEAR ma ponad 25 zagranicznych edycji lokalnych, m.in. w Polsce, Chinach, Szwecji, Włoszech, Nowej Zelandii, Malezji, Rosji, Portugalii, Holandii, Indonezji oraz na Filipinach i Bliskim Wschodzie.
Zdaniem dziennikarskiego jury TOP GEAR, nowy Fiat Panda 4x4 przewyższa wielu podobnie wyposażonych, choć droższych rywali, szczególnie pod względem charakterystyki jezdnej, komfortu i własności terenowych. Specjalną pochwałę zyskał rewolucyjny, dwucylindrowy silnik 0.9 TwinAir Turbo, współpracujący z sześciostopniową przekładnią manualną, której niskie przełożenie pierwszego biegu zapewnia znakomitą trakcję off-road i niesamowitą wprost łatwość pokonywania wzniesień.

„Jest dobry w terenie. Może nawet nie ma tych bajeranckich automatycznych szper, ale za to ma sprytny elektroniczny system kontroli trakcji, wystarczające prześwity i niskie przełożenie jedynki" - mówi członek jury TOP GEAR. „Trakcja na zboczu jest nadzwyczajna, po części dzięki ogumieniu, ale także dlatego, że Panda jest lekka, więc nie musi aż tak bardzo walczyć z grawitacją. Ma także inne zalety. Dłuższa jazda autostradą nie męczy. Panda 4x4 jest aż tak kompaktowa, że może bez trudu lawirować pomiędzy drzewami albo głazami, które zatrzymują niejednego, pełnowymiarowego off-roadera."

Fiat Panda 4x4 to jedyny samochód o napędzie 4WD (na cztery koła) w segmencie „A". Następca bestsellera sprzed 30 lat, obwołanego najmniejszym i najbardziej fascynującym „śmiałkiem" w swej kategorii, dzisiejsza Panda 4x4 to prawdziwy as w rękawie, zdolny „bezstresowo" wspinać się zarówno po szlakach górskich, jak i pokonywać meandry dżungli wielkiego miasta. W dodatku do standardowego wyposażenia, które zadowolić może najbardziej wymagającego kierowcę, nowa Panda 4x4 wykazała już nieraz zaskakujące walory techniczne, pozwalające konkurować z pojazdami off-roadowymi o znacznie potężniejszych wymiarach (nie mówiąc już o ich wyższej cenie).
Zaprojektowana dla najbardziej wymagających nabywców i entuzjastów przygody w plenerze, Panda 4x4 posiada aktywowany automatycznie system napędu typu „torque on demand", by nie tracić przyczepności w każdej niemal sytuacji drogowej. Wyposażeniem seryjnym Pandy 4x4 jest również system elektronicznej stabilizacji toru jazdy ESC oraz mechanizm różnicowy ELD o elektronicznie ograniczanym tarciu wewnętrznym, który poprawia trakcję podczas ruszania i jazdy po nawierzchni o rzeczywiście niskiej przyczepności.

Cechą charakterystyczną nowego Fiata Pandy 4x4 jest ponadto dynamika i komfort jazdy, niezbędne w czasie dłuższych i wyczerpujących podróży. Jest to zasługą przede wszystkim zmodernizowanego niezależnego zawieszenia na kolumnach MacPherson (z przodu) oraz półzależnego zawieszenia tylnego w postaci belki skrętnej.

Maksymalną przyczepność na każdej nawierzchni zapewniają specjalne opony 175/65 R15 84T M+S o nowej rzeźbie bieżnika. Fiat Panda 4x4 może bez trudu mierzyć się z trudniejszym terenem, czego dowodzi wartość nie tylko jego prześwitów - 160 mm w wersji z silnikiem Diesla MultiJet II i 150 mm dla wersji z silnikiem TwinAir Turbo - ale także znakomita geometria „terenowa" - kąt najazdu 210, kąt zejścia 360 oraz kąt rampowy 200.

Fiat Panda 4x4 produkowany jest w dwóch wersjach silnikowych z systemem Start&Stop: z nową, 85-konną benzynową jednostką TwinAir Turbo o pojemności 0,9 litra lub z 75-konnym turbodieslem 1.3 MultiJet II. W porównaniu z silnikiem Fire 1.2 poprzedniej generacji, różnica wytwarzanego momentu obrotowego wynosi aż 40 procent na korzyść nowego TwinAirTurbo. W tandemie z przekładnią 6-stopniową o niskim przełożeniu pierwszego biegu oznacza to szybszy i łatwiejszy start na wzniesieniu, lepsze przyspieszenia na drodze oraz zwiększoną elastyczność. Podobna poprawa osiągów występuje także w przypadku Diesla 1.3 MultiJet II, który rozwija moment obrotowy wyższy o 30 procent.

Bogate wyposażenie standardowe Nowej Pandy 4x4 obejmuje system stabilizacji toru jazdy ESC z samoblokującym mechanizmem różnicowym ELD, klimatyzację manualną, radioodtwarzacz CD/MP3, 15-calowe polerowane felgi z lekkiego stopu, ogumienie 175/65 R15 M+S (błotno-śniegowe), elektrycznie sterowane lusterka boczne, zdalnie sterowany zamek centralny oraz zagłówki siedzeń tylnych. W opcji wyposażenia dostępny jest innowacyjny system „City Brake Control", przesuwana kanapa tylna oraz nawigacja TOM TOM2 LIVE.

Źródło: http://www.fiat.pl/nowosci/948/werdykt- ... -roku-2012
djkodi
Klubowicz

Panda: 1,1 2004r. VAN => osobowy
Imię: Marcin

Re: „TOP GEAR”: Nowy Fiat Panda 4x4 nagrodzony tytułem SUV R

Numer postu:#2  Postprzez Agent » Śr 22:38, 06 lut 2013

Ciekawi mnie od kiedy to Panda 4x4 jest SUVem :lol:
Life is 2 short 2b slow...
Agent
Wymiatacz

Panda: 19.09.2011r. - 10.10.2013r.
Imię: Emil

Numer postu:#3  Postprzez Mastertoon » Śr 23:44, 06 lut 2013

Agent, Pandę zalicza się jako miejski crossover SUV, tak jak np. Suzuki Ignis.
Obrazek
Mastertoon
Stały bywalec

Panda: 1.3 Multijet Dynamic
Imię: Darek

Numer postu:#4  Postprzez Dorian1.1 » Śr 23:51, 06 lut 2013

No no:) To nie byle jaki tytuł:) znaczy jest to godna następczyni naszych Pandziorek:)
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#5  Postprzez wojtassslg » Cz 9:02, 07 lut 2013

Dorian1.1 napisał(a):No no:) To nie byle jaki tytuł:) znaczy jest to godna następczyni naszych Pandziorek:)

to ja się pytam na ile jest to tak fajny produkt - cena/jakość, lepszy od innych a ile z tego jest kupione aby dostać tytuł?
Zachęcam do dyskusji
wojtassslg
Klubowicz

Numer postu:#6  Postprzez Camcioo » Cz 9:31, 07 lut 2013

Świat zmienił się do tego stopnia że trzeba zapłacić aby dostać jakikolwiek tytuł w każdej dziedzinie :P Jak się ma do ceny/jakość nie mam pojęcia bo nie mam żadnego porównania :P
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet
Imię: Kamil

Numer postu:#7  Postprzez Dorian1.1 » Cz 10:36, 07 lut 2013

wojtassslg napisał(a):
Dorian1.1 napisał(a):No no:) To nie byle jaki tytuł:) znaczy jest to godna następczyni naszych Pandziorek:)

to ja się pytam na ile jest to tak fajny produkt - cena/jakość, lepszy od innych a ile z tego jest kupione aby dostać tytuł?
Zachęcam do dyskusji

Wiadomym jest że tytułu nie dostaje się za darmo, fiat nigdy nie grzeszył super jakością, aczkolwiek wydaje mi się że trochę sie to zmienilo ostatnimi laty. Nowa panda moim zdaniem ma lepsze np wykonczenie w srodku od nowej dacii jak to wyglada od strony mechanicznej niestety nie wiem.

Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Numer postu:#8  Postprzez rukh » Cz 14:54, 07 lut 2013

widocznie nie jest to jednak taki sobie FIAT, jest to druga Panda która w TG dostała nagrodę :D bądź przynajmniej dobre notowania
Obrazek
i hear voices in my head but they speak russian
rukh
Svejkova Gospoda

Panda: Actual 1.1
Imię: Sławek

Numer postu:#9  Postprzez Mastertoon » Pt 0:24, 08 lut 2013

Dorian1.1 napisał(a):Nowa panda moim zdaniem ma lepsze np wykonczenie w srodku od nowej dacii jak to wyglada od strony mechanicznej niestety nie wiem.

Całkiem nowe Sandero czy Lodgy nie są złe w środku ale fakt- Panda jest lepsza. A mechanicznie to Dacia pomału podciąga się- są już np. nowe silniki TCe z Renault. A przy okazji Dacii- znacie ciekawy temat testów zderzeniowych Lodgy? :rotfl:

A co do tytułu to myślę że słusznie- Panda to przede wszystkim kawał dobrej historii!

Aha- a przy okazji tematu na portalu autoGaleria pojawił się artykuł o nowej wersji Opla Adam:
http://www.autogaleria.pl/news/index.php?id=5414
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić o co chodzi z tym prekursorem? Czyżby zapomnieli o Pandzie?! :strzela:
Obrazek
Mastertoon
Stały bywalec

Numer postu:#10  Postprzez Dorian1.1 » Pt 0:29, 08 lut 2013

Mastertoon Tak jak wiadomo Dacia należy do grupy Renault wiec montują ich dobre i sprawdzone silniki.Niemcy nie liczą się z wloską motoryzacją, wogole z motoryzacją z poza ich granic. Toteż dla nich Adam jest prekursorem.

Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Numer postu:#11  Postprzez Mastertoon » Pt 0:51, 08 lut 2013

No z tymi silnikami to różnie bywało dotychczas- o ile dci to nowoczesne jednostki o tyle benzyniaki to dosyć stare konstrukcje.

Z ciekawości wygrzebałem starego maila z hasłem na forum autogalerii i zadałem pytanie o tego prekursora- ciekawe co odpowiedzą na temat Pandy.
Obrazek
Mastertoon
Stały bywalec

Numer postu:#12  Postprzez Dorian1.1 » Pt 0:54, 08 lut 2013

Mastertoon napisał(a):No z tymi silnikami to różnie bywało dotychczas- o ile dci to nowoczesne jednostki o tyle benzyniaki to dosyć stare konstrukcje.

Z ciekawości wygrzebałem starego maila z hasłem na forum autogalerii i zadałem pytanie o tego prekursora- ciekawe co odpowiedzą na temat Pandy.

Dci są nowoczesne. To fakt aczkolwiek z niskolitrazowych z tego co wiem sa nie problemowe. Awarie zaczynaja sie od 2.2 wzwyż. Benzyniaki sa stare ale unowoczesniane Renault twierdzi ze silniki bardzo dobrze sie spisuja totez nie beda ich zmieniali.

Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Powrót do Luźne tematy...