Termometr

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Termometr

Numer postu:#46  Postprzez tomjoz » N 21:25, 30 gru 2012

chociaż takie coś na biede http://allegro.pl/maly-termometr-z-wysw ... 98487.html ale nawet niema miejsca gdzie by to dobrze i bez wiochy wyglądało
tomjoz
Profesjonalista

Panda: II 1,2 2008rok Dynamic LPG Sekwencja BRC Błękitna
Imię: Tomek

Numer postu:#47  Postprzez menesz1974 » N 21:44, 30 gru 2012

jak go załozysz to bedzie wiocha,nie rob tego :P
menesz1974 PCP
Potrzebujesz pomocy a jesteś w mojej okolicy, pomogę:
holowanie, kawa,herbata,internet
Nie doradzam bo się nie znam, jedynie opisuję co mi się przydarzyło.
menesz1974
Wymiatacz

Panda: 1,1 srebna strzala
Imię: Andrzej

Numer postu:#48  Postprzez tomjoz » Pn 18:23, 31 gru 2012

Też tak pomyślałem
tomjoz
Profesjonalista

Panda: II 1,2 2008rok Dynamic LPG Sekwencja BRC Błękitna
Imię: Tomek

Numer postu:#49  Postprzez Pentium » So 15:49, 05 sty 2013

Witam! Wczoraj podłączałem w Pandzie instalację termometru, zgodnie z wytycznymi Szanownych Kolegów, czyli przy liczniku dodatkowe piny kostki do złącz 17 i 18, na próbę dołączyłem czujnik-termistor od "marketowego" termometru (który powinien mieć 10 kΩ), z użyciem FESa włączyłem opcję temp. zewnętrznej w liczniku i niestety zero wskazań :cry: Sprawdzałem połączenia, parametry czujnika, wszystko O.K. a wskazań temp. brak. Dopiero dzisiaj dokładnie przeczytałem ten wątek i zmartwiłem się informacją, że nie wszystkie liczniki emotion miały opcję wskazań temp. zewnętrznej. Posiadam licznik o numerze z końcówką 900, wszystkie wskazania komputera działają prawidłowo, trip funkcjonuje prawidłowo, a temperaturki nie ma. Proszę o info kto montował kilka liczników emotion z różnymi numerami, czy licznik z końcóką 900 rzeczywiście nie posiada wskazań temp. zewnętrznej. Pozdrawiam.
Pentium
Bywalec

Panda: Actual 1.1 2007 Lougne 1.2 2014
Imię: Janek

Numer postu:#50  Postprzez Romix13 » So 21:12, 05 sty 2013

A co jest na wyświetlaczu w miejscu temp? puste pole czy kreseczki jak poniżej ?
Obrazek
Jeśli kreseczki to licznik ma włączoną wtedy szukaj przyczyny w połączeniu termistora lub go wymień na właściwy (NTC 10K najlepiej 2% lub 1%) bo dokładniejszy.
Jeśli puste pole to podepnij pełną ! wersję FESa i wchodzisz:
->Twój model Pandy -> Nadwozie (BCM) -> CAN Setup / PROXI Aligment Procedure -> Połącz (F10) -> Zakładka REGULACJE (F7)
i tam 2 poz.z góry -> Wskazanie zewn.temp.na desce -> Wykonaj (F10) pojawia się okienko w którym zmieniasz z "Unieważnione" na "włączona" :)
i potwierdzasz :) po zakończeniu procedury i wyjściu z programu
ma być :)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#51  Postprzez Pentium » So 22:23, 05 sty 2013

Na wyświetlaczu w dolnej lewej części mam puste pole, procedurę włączenia przeprowadzałem dokładnie jak napisałeś, zmieniłem "unieważniona" na "włączone" przy użyciu pełnej wersji FES 3.5, niestety nic to nie zmieniło na wyświetlaczu, co ciekawe po rozłączeniu FESa i wyłączeniu zapłonu, po ponownym wejściu w CAN Setup-nadwozie, temp. zewnętrzna była znowu unieważniona. Dodam, że przy użyciu posiadanego Elm i FES wykonywałem wiele procedur i pomiarów - wszystkie z pełnym powodzeniem. Sprawdzę jeszcze raz dla pewności procedurę włączenia temp. w liczniku, może robię jakiś błąd, choć nie sądzę, jeżeli nadal nie ruszy to będzie znaczyć, że licznik emotion o n-rze 900 nie ma tej opcji :| Pozdrawiam.
Pentium
Bywalec

Numer postu:#52  Postprzez Romix13 » N 11:41, 06 sty 2013

Może się okazać, że jest to wina softu licznika. Może być w nim błąd lub inna wersja softu, bo z różnymi wersjami wychodziły. :cry: ale próbuj oby się udało 8)
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Numer postu:#53  Postprzez matyja » N 12:27, 06 sty 2013

hmmm... z tego, co pamiętam, po włączeniu wyświetlania temperatury, trzeba przeprowadzić osiowanie licznika :)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#54  Postprzez Pentium » N 17:10, 06 sty 2013

matyja napisał(a):hmmm... z tego, co pamiętam, po włączeniu wyświetlania temperatury, trzeba przeprowadzić osiowanie licznika :)

Jest to możliwe, uruchomiłem FESa po podłączeniu Elm poleceniem Ctrl+F10 (testowanie FESA bez podpięcia w OBD II), tekst opisu przy procedurze włączania wskazania temp. na szybko skopiowałem do tłumacza Wujka Google i oto wynik:
Funkcja ta może włączyć / wyłączyć wyświetlanie temperatury zewnętrznej na instrumencie klastra LCD.
Aby włączyć lub wyłączyć tę funkcję, musisz wykonać to ustawienie i wybierz włączyć lub wyłączyć.
UWAGA: Należy uruchomić procedurę wyrównywania Proxi po zmianie tej wartości! W przeciwnym razie pojazd nie zaakceptować zmiany.

Ponieważ zaraz będą skoki w TCS (a jest szansa, że Kamil wygra dzisiejszy konkurs, a Szliri może całkiem zepsuć, to ..... - no co pomarzyć można :swir: ) ,jutro sprawdzę jeszcze raz i dam znać. Pozdrawiam.
Pentium
Bywalec

Numer postu:#55  Postprzez Zwierzak » N 18:21, 06 sty 2013

Na 100% jest winą jest to, że nie zrobiłeś osiowania po włączeniu - wystarczy czytać komunikaty, a nie wciskać bezmyślnie dalej, dalej, dalej. :)
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#56  Postprzez Pentium » N 21:03, 06 sty 2013

Drogi Kolego Zwierzak, trochę racji to masz, ale zważ na to, iż parę, parędziesiąt wiosenek już mam, a przez to uczyłem się jedynie słusznego onegdaj języka, czyli rosyjskiego. Naprawdę staram się nadrabiać, ale cosik nie wychodzi :zakrecony:
Pazdrawlaju Tiebia - ups. sorry - Pozdrawiam !!!
Pentium
Bywalec

Numer postu:#57  Postprzez Zwierzak » N 22:00, 06 sty 2013

Google translate dobrze przetłumaczył, więc pozostaje Ci tylko podziałać :)

P.S. Co ciekawe autor programu jest Bułgarem, ale angielski opis w programie jest najdokładniejszy :D Polskiego nie używam, bo jest tragiczny.
Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#58  Postprzez Pentium » Pn 15:43, 07 sty 2013

Witam!! Rację miał Zwierzak, aby termometr zewnętrzny działał, po włączeniu jego funkcji konieczne jest wyosiowanie licznika, jest to nawet logiczne, dodajemy bowiem jeden element-sensor do instalacji licznika. Wyciągając wnioski z moich perypetii z termometrem, należy dokładnie czytać i analizować podpowiedzi zamieszczone w programie FES, przy braku znajomości języka (jak u mnie :oops: ) wystarczy skopiować tekst, wrzucić chociażby do tłumacza Google i mamy gotowy opis po polsku.
Sensor termometru (na razie z termometru "marketowego") zamontowałem po obudową lusterka lewego, został przyklejony taśmą, przewód wchodzi do obudowy dolnym otworem istniejącym, trochę zabawy było z przeciągnięciem przewodów przez mocowanie lustra obok linek regulacyjnych lustra (najwygodniej odkręcić lustro od nadwozia)
Po procedurze osiowania w lewej strony godziny pojawiła się temperatura, przy braku sensora pojawiają się trzy kreski w miejscu wartości liczbowej, ponowne podpięcie sensora przywraca wartość liczbową temp.
Biorąc powyższe pod uwagę można chyba stwierdzić, że wszystkie liczniki Emotion posiadają opcję pomiaru temp.zewnętrznej, należy tylko prawidłowo zrobić procedurę włączania i osiowania.
Pozdrawiam.
Pentium
Bywalec

Numer postu:#59  Postprzez Romix13 » Wt 19:17, 08 sty 2013

Romix13 napisał(a):...po zakończeniu procedury i wyjściu z programu
ma być :)

Dokładnie procedurę osiowania miałem na myśli :P opcja włączenia temp.nie bez powodu właśnie w opcji Proxi jest umieszczona :) zamiast np.w regulacjach w desce. :)
==► Mój PANDOLOT ◄==
Romix13
Wesoły Tramdriver

Numer postu:#60  Postprzez matyja » Wt 22:05, 08 sty 2013

Pentium napisał(a):[...] Wyciągając wnioski z moich perypetii z termometrem, należy dokładnie czytać i analizować podpowiedzi zamieszczone w programie FES, przy braku znajomości języka (jak u mnie :oops: ) wystarczy skopiować tekst, wrzucić chociażby do tłumacza Google i mamy gotowy opis po polsku. [...]

nie trzeba wcale korzystać z tłumaczy, gdyż program jest spolszczony w stopniu wystarczającym, aby zrozumieć poszczególne jego funkcje.
inną kwestią jest ogólna jakość tego tłumaczenia oraz jego częściowe braki, co w żadnym stopniu nie wyklucza korzystania z polskiego interfejsu :)
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne