Witam i z góry przepraszam za odgrzewanie kotleta, ale nie mogłem się powstrzymać.
Mam dość ciekawe rzeczy zaplanowane względem mojej 100 HP - między innymi własny head unit w oparciu o Raspberry Pi z maksymalną integracją z systemami Pandy (logika zapłonu, komunikaty na liczniku, podświetlenie, speed volume) wykonaną po magistrali CAN. Na chwilę obecną nie mam za bardzo możliwości rozpracowywania protokołu "na pacjencie" ze względu na brak warunków (garażu brak, ostatnio same nadgodziny i nie uśmiecha się siedzenie w ciemnym, zimnym samochodzie na parkingu pod blokiem), a także na fakt że w miejscu oryginalnego Blaupunkta MP3 mam założonego taniego chińczyka z Androidem (którego to niestety nie polecam). Oryginalne radio leży już na warsztacie, udało mi się własnymi siłami odpalić je do momentu autoryzacji z BCM, ale tu poległem.
W związku z tym ogromna prośba do udzielających się w temacie: byłby ktoś w stanie podpowiedzieć jak obejść tą autoryzację z BCM? Wystarczy sama zasada generowania odpowiedzi na zapytania ze strony radioodbiornika, gdyż na chwilę obecną nie mam możliwości wygenerowania wystarczająco dużej bazy zapytań i poprawnych odpowiedzi żeby wykryć zależność, a na razie nic oczywistego nie wpadło mi w oko. Jak już uda się odpalić radio na warsztacie dalsze komunikaty powinienem ogarnąć (projekt ma w dużej mierze charakter edukacyjny
). Będę wdzięczny za każdą pomoc.
W planach jest już kupno licznika do testów, żeby nie biegać z dalszymi ustaleniami do samochodu, tylko testować wszystko na jednym biurku. Poza tym wysyłanie poleceń do licznika zainstalowanego w samochodzie to ciągła walka o priorytet z innymi Nodami w sieci CAN.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.