pritchard napisał(a):...Sprawdziłem napięcie akumulatora i jest 12,5V...
...pobór prądu w spoczynku to około 200-300mA więc raczej nic aż tak nie doi aku...
...Ahaaa tak mi się teraz nasunęło i przypomniało, że kilka razy podczas jazdy właśnie radio potrafiło mi się zupełnie wyłączyć i zresetować, tak jakby odpięło się od niego całe zasilanie...
Testowy napisał(a):Jeśli sprawdzenie instalacji radiowej nie przyniesie rozwiązania problemu pozostaje odłączanie kolejnych odbiorników elektrycznych i po każdym odłączeniu kontrola prądu spoczynkowego. Jego spadek będzie świadczył o uszkodzeniu w instalacji ostatnio odłączonego urządzenia.
pritchard napisał(a):...Prąd upływający z aku przy wyłączonym aucie jest rzędu 0,05A (50mA) przez pierwsze 5-10 sekund od wyłączenia auta, a później spada do 0,01A (10mA) i tak zostaje cały czas. Napięcie ładowania na wolnych obrotach jest rzędu 14,2V (+/- parę dziesiątych V), przy prądzie ok. 1,3A.
pritchard napisał(a):...Proszę mi wybaczyć moją niefachowość ale tak, wszystkie pomiary robiłem zwykłym multimetrem, a nie jakimś cudem za kilkaset złotych...
pritchard napisał(a):...Obawiam się, że może to być uszkodzenie licznika? Spotkaliście się już z takimi objawami? Jak dzisiaj akcja z aku sie nie powiedzie, pozostaje mi wizyta u elektryka i podpięcie pod komputer...
pritchard napisał(a):Okej, więc sprawdziłem jeszcze raz dokładnie wszystko i sprawa ma się tak. Prąd upływający z aku przy wyłączonym aucie jest rzędu 0,05A (50mA) przez pierwsze 5-10 sekund od wyłączenia auta, a później spada do 0,01A (10mA) i tak zostaje cały czas. Napięcie ładowania na wolnych obrotach jest rzędu 14,2V (+/- parę dziesiątych V), przy prądzie ok. 1,3A. Akumulator raczej jest sprawny ale sobie go wymontowałem i jest w trakcie ładowania (podładowania właściwie)
pritchard napisał(a):Po ponownym podłączeniu aku wyświetlacz migał, ale po wciśnięciu guzika zegarka, przestał migać. Ustawiłem zegarek i jest ok,
Powrót do Elektryka - problemy techniczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości