Olej silnikowy do Pandy

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Olej silnikowy do Pandy

Numer postu:#331  Postprzez Ros0mak » Cz 18:33, 16 lip 2015

No właśnie sam napisałeś "spełniający specyfikację"... więc po kiego placka piszesz herezje że:
Forsaken napisał(a):Będę się tylko śmiał jak zacznie ci oleju ubywać wtedy przypomnisz sobie że chciałeś być mądrzejszy od producenta.

jakie ubywać? Od czego? Od zastosowania dobrego oleju spełniającego specyfikacje?

Forsaken napisał(a): że producent zaleca półsyntetyk.

Charakterystyka SAE nie mówi NIC o tym czy jest to minerał, pół, czy pełny syntetyk... JEST TO TYLKO KLASYFIKACJA LEPKOŚCIOWA!!! TYLKO :!:
To nie ma nic wspólnego z klasyfikacja jakości oleju :!:

Forsaken, tak mylisz pojęcia że aż mi się "włosy jeżą". Wygadujesz herezje :swir: i jeszcze straszysz innych że im się silnik w durszlak zamieni :P
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
------------------------------------
Pierścioneczek mojej Żony.
http://forum.pandaclubpolska.org/viewtopic.php?f=45&t=8438
Ros0mak
Stały bywalec

Panda: 1.1 Activ 2007, I rej.2008, Hatchback City, Klima, C.Zamek, Alarm
Imię: Marcin

Numer postu:#332  Postprzez arnold » Cz 19:00, 16 lip 2015

Skończcie.
Klasa lepkościowa ma tylko związek z ze składem. Po prostu dane klasy lepkościowe z reguły są tworzone na określonych bazach. Dwa, nie zacznie mu ubywać, Rosomak zrobił tylko błąd lejąc olej marki Mobil, osobiście im nie ufam ;)

Dwa 5w 40 ma po prostu lepszą lepkość w niższych temperaturach- tabelka klas lepkościowych, i praktycznie większość producentów stosujących konstrukcyjnie stare silniki stosuje je bo wpływają w teorii m.in. na zużycie paliwa. W Renault 1.2 16V 75 KM jest podobnie, a słupek nie różni się od tego z Clio z 2000 roku.
Po prostu nie polecamy takiego ryzyka jak zmiana oleju z 10w40 na 5w40, ale nauczony własnym doświadczeniem mogę powiedzieć że nic się nie dzieje. Tylko w portfelu jest mniej kasy.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#333  Postprzez Ros0mak » Cz 19:08, 16 lip 2015

arnold napisał(a):Skończcie. Dwa 5w 40 ma po prostu lepszą lepkość w niższych temperaturach- tabelka klas lepkościowych

arnold, właśnie to próbuje wytłumaczyć koledze wyżej i jak grochem o ścianę :!: Wali jakieś herezje że silnik będzie brał olej, że producent kazał, że nie wolno... :hahaha:
Żal kolegi Forsaken - olej 10W to zawsze półsyntetyk, a np. 5W to syntetyk :hahaha: i nie da sobie przetłumaczyć że to NIEPRAWDA :!: :!: :!: :!: :!:
Po za tym kolego Forsaken daruj sobie takie teksty:
Forsaken napisał(a):Nie mniej uważam iż zachowujesz się jak burak i wezmę to pod uwagę w swoim czasie.

co ty sobie myślisz? Że na forum o znaczeniu technicznym (gdzie dla niektórych jest to wykładnia wiedzy do której będą chcieli się stosować) będziesz szerzył herezje nie mając racji, myląc pojęcia i jeszcze ja będę Ci przyklaskiwał i poklepywał po przysłowiowych pleckach pisząc że masz racje, bo jestem "Kandydatem" do PCP :?: Jeżeli przyjęcie do PCP ma opierać się na zasadzie poklepywania i przyznawania racji tam gdzie jej nie ma to DZIĘKUJĘ :!:

Jestem tu po to, abym mógł pomóc i NIGDY żadne przyjecie bądź nie do PCP nie powstrzyma mnie przed tym, aby uświadamiać innych lub wskazywać że nie ma racji...
Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...
Ros0mak
Stały bywalec

Numer postu:#334  Postprzez Forsaken » Cz 19:41, 16 lip 2015

Po pierwsze wrzuć na luz bo jak pisałem żyłka ci strzeli. Po drugie nie chodziło mi o to co chcesz przekazać tylko JAK. Naucz się trochę kultury bo jest z tym u ciebie na bakier.
Nie twierdzę, że jestem nieomylny. Napisałem co jest zalecane a co nie a ty wydzierasz się tu jak bym ci matkę obraził. Panda Club Polska ma swój regulamin i polecam się z nim zapoznać jeśli nie wiesz o co mi chodzi.
Ostatnio edytowano Cz 20:10, 16 lip 2015 przez Forsaken, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Panda: PIII 1.2 8V Lounge 2012
Imię: Piotrek

Numer postu:#335  Postprzez Ros0mak » Cz 19:53, 16 lip 2015

Kolego, ale ty nie chciałeś słuchać. To w jaki sposób pisałeś, wyczerpywało taki oto regulamin:
Pkt.1. Forsaken ma zawsze racje :!:
Pkt.2. Jeżeli Forsaken nie ma racji, patrz pkt.1.

Od samego początku chciałem Ci napisać że:
1. Klasyfikacja SAE nie ma nic wspólnego z klasyfikacją jakościową
2. Zmiana oleju w klasie jakościowej z zachowaniem aprobat (w przypadku Fiata - ACEA) przy zdrowym silniku (choć kto przy "trupie" leje dobry olej :swir: ) - NIE SPOWODUJE JEGO AWARII :!:
... ale nie chciałeś uwierzyć...
Po za tym nigdzie w tekście nie obrażałem Ciebie Kolego. Nie pisałem żadnych obraźliwych epitetów...
Ostatnio edytowano Cz 19:56, 16 lip 2015 przez Ros0mak, łącznie edytowano 1 raz
Ros0mak
Stały bywalec

Numer postu:#336  Postprzez Administracja » Cz 19:55, 16 lip 2015

Prosimy o zaprzestanie tworzenia kłótni na forum - nie do tego ono służy. Wszystko można sobie ze spokojem wyjaśnić.

Kolego Ros0mak - od dłuższego czasu Twoje zachowanie jest obserwowane. Prosimy o zmianę tonu swoich wypowiedzi.
Jeśli nie zmienisz swojego zachowania to zostanie nałożone na Ciebie ostrzeżenie a w ostateczności ban.

Przypominany o stosowaniu się do regulaminu.
Administracja
Administrator

Panda: PCP

Numer postu:#337  Postprzez Ros0mak » Cz 22:39, 16 lip 2015

Obejrzycie prosze bardzo ciekawy program o olejach.
https://www.youtube.com/watch?v=PHZVmyjm9v0&list=PL44158FC67507A97A

SONDA to był WSPANIAŁY program, a teraz tylko gó...no jak "u can dance", "rolnik z żoną" czy "plusk do wody"... same dziadostwo robiące sieczkę z mózgu młodych ludzi. Nie ma programu który pokazałby i wszczepiał trochę wiedzy technicznej (sorki za mały "off top")...
Ros0mak
Stały bywalec

Numer postu:#338  Postprzez michwas » Cz 22:46, 16 lip 2015

Romix13 napisał(a):Masz ten olej co ja Mobil 1 super 10w40 :ok: jeżdżę na nim od lat :ok:

A mam naklejkę z tym olejem pod maską :D :ok:
1.2 Dynamic
michwas
Bywalec

Panda: 1.2 Dynamic
Imię: Michał

Numer postu:#339  Postprzez zibi63 » Pt 8:07, 17 lip 2015

Michwas zerknij ile średnio Pandak robił przelotu przed zakupem. Jeśli było to do 15 tkm, to odpuściłbym sobie wymianę oleju. Mobil to dobra firma . Mobil 2000 10w40 (nie mylić z Mobil 1- inna klasa) spisuje się świetnie i gdybyś zrobił na nim ciut więcej przelotu (2-3 tkm) to przy spokojnej jeździe nie powinno to zaszkodzić.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#340  Postprzez Deacon » Pt 9:06, 17 lip 2015

Zmiana oleju z 10w40 na 5w40 czyli z półsyntetyku na na syntetyk (niby - bo nie każdy 5w40 to prawdziwy full syntetyk) nie powinna spowodować żadnych szkód w silniku. Rozszczelnianie, jakieś wycieki to jest mit. Jeśli silnik jest zdrowy nic się nie stanie. Jak kupiłem swoje Audi A4 1.9 TDI to był zalany 10w40 przy przebiegu ponad 160tyś km. Przy pierwszej zmianie oleju wymieniłem na 5w40 Motula i nic się nie stało. Po 3 latach "puściła" uszczelka pod miską ale czy z powodu oleju czy starości to już nie wiadomo :)
Tym nie mniej Panda dla niektórych nowych użytkowników forum to pierwsze auto w życiu. Ludzie Ci mają często znikome pojęcie o motoryzacji. Wchodzą na forum po poradę jaki olej ale nie chcą od razu poprawiać fabryki. Nie róbmy więc im sieczki z mózgu. Skoro producent zaleca dany olej, jest tak w instrukcji to można mu co najwyżej podpowiedzieć markę oleju. Jak się dany delikwent obezna trochę z autem to wtedy może zacząć eksperymenty z wymianą oleju na inny.

Kolega Ros0mak trochę za bardzo się unosi. Na przekaz swoich racji wybrałeś trochę dziwną, mało elegancką drogę. Zalecam walnięcie sobie po :piwo: :)
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport

Numer postu:#341  Postprzez Ros0mak » Pt 9:15, 17 lip 2015

Deacon napisał(a):Zalecam walnięcie sobie po :piwo: :)

Dziś wieczorem to zrobie :piwo: po glinkowaniu i woskowaniu Pandziorki :ok:
Cały czas starałem się wytłumaczyć że zmiana oleju w klasie jakościowej (minimalna) nie zrobi szkód w zdrowym silniku.
Może trochę się uniosłem za co wszystkich (a zwłaszcza kolegę Forsaken) PRZEPRASZAM :!:
Prośba tylko taka, abyśmy nie tworzyli mitów i przekonywali do swoich racji gdy nie za bardzo ją mamy, a już na pewno abyśmy nie straszyli innych awariami tam, gdzie ich nie będzie...
Ros0mak
Stały bywalec

Numer postu:#342  Postprzez Forsaken » Pt 12:09, 17 lip 2015

Sprawy nie było.

Czyli zgodnie z tym co piszecie i w moim aucie mógłbym przy kolejnej wymianie pokusić się o 5W40?
Silnik pomimo przebiegu jest w dobrej kondycji.
Wg mojej instrukcji można zastosować również olej 10W/30 lub 5W30 w przypadku temperatur poniżej -20.

Pytanie tylko co może mi dać ew zmiana na inny? Przecież lepiej niż jest obecnie chyba nie będzie?
Wypominałeś coś o LPG. Rozumiem że chodzi o temp pracy ale czy w tym przypadku powinno stosować się inny niż zalecany?
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Panda: PIII 1.2 8V Lounge 2012
Imię: Piotrek

Numer postu:#343  Postprzez Ros0mak » Pt 12:37, 17 lip 2015

W twoim przypadku Forsaken zwróciłbym szczególnie uwagę przy wyborze oleju na liczbę TBN tzw liczbę zasadową określającą zawartość KOH w mg/g ze względu na bardziej kwasowe środowisko spalania LPG (Im wyższa zawartość siarki w paliwie, tym liczba zasadowa oleju (TBN) winna być wyższa). Olej z dobrą zawartością KOH ma wartość od 8mgKOH/g wzwyż... Wartość TBN określa także zdolności myjące oleju, neutralizujące kwaśne osady spalania paliwa. Choć liczba TBN jest ściśle powiązana z oznaczeniem tzw. popiołu siarczanowego i nie idzie w prostej lini określić zdolności myjących oleju tylko na tej podstawie ze względu na zawartość innych dodatków uszlachetniających w oleju, a także zastosowanej bazy... :(
W przypadku LPG ważne by było także temp. zapłonu oraz wartość lepkości w 100stC. (to ze względu na wyższą temp. spalania gazu). Ale w skrócie napisze tak. Jak stosujesz dobry, markowy olej o lepkości 10W to spoko.

Wyobraźmy sobie teraz hipotetyczną sytuację dwóch rodzajów oleju, tj. 10W oraz 5W o takiej samej liczbie TBN. One oba będą miały TAKĄ SAMĄ zdolność wypłukiwania syfu z silnika. Więc to nie klasa jakościowa decyduje o spowodowaniu "durszlaka" o który się spieraliśmy... Uzyskana klasa lepkościowa 5W jest za pomocą dodatków (grupę dodatków zwanych depresatorami tj. związki polimerowe), które poprawiają temp. płynięcia i dolną granicę pompowalności oleju...

Forsaken napisał(a):Wg mojej instrukcji można zastosować również olej 10W/30 lub 5W30 w przypadku temperatur poniżej -20.

No właśnie! Widzisz. Sam producent dopuszcza olej 5W30 tzw lekko oporowy o mniejszych oporach, który łopatologicznie powoduje że film olejowy na współpracujących elementach jest cieńszy i to w tym w ekstremalnych warunkach, przy dużej temp. można doszukiwać się zerwania filmu i zwiększonego tarcia... To film olejowy doszczelnia miejsce styku pierścieni z gładzią cylindrów. W przypadku zastosowania oleju o mniejszej lepkości spowodujemy że ma on szansę na "przedmuch"...

Tu moim zdaniem FIAT trochę dał ciała. Powinien określić jaki olej można stosować na podstawie dopuszczeń, a nie klasy lepkościowej...
Ros0mak
Stały bywalec

Numer postu:#344  Postprzez Deacon » Pt 14:51, 17 lip 2015

Piotrek moim zdaniem nie ma sensu zmieniać na 5w40 jak lejesz dobrej jakości 10w40. Różnice pewnie będą znikome i prędzej to auto sprzedasz, niż pojawią się jakieś oznaki zużycia itp. Ja w Audi zmieniłem, ponieważ 10w40 bardzo nie lubi turbina wg tego co piszą na forum A4 ale... pewnie też prędzej bym to auto sprzedał niż turbina by się posypała z winy oleju :)

Co do wyboru oleju to ja bym bardziej przykładał uwagę do źródła pochodzenia oleju tzn. skąd go kupujemy. W dzisiejszych czasach prawie każdy olej jest podrabiany i trzeba mieć pewne źródło, żeby nie kupić jakiegoś syfu z markową etykietą.
Deacon
Admin na emeryturze

Panda: Ford Fiesta Mk7 1.6 Motorsport

Numer postu:#345  Postprzez Ros0mak » Pt 17:25, 17 lip 2015

Deacon napisał(a):Co do wyboru oleju to ja bym bardziej przykładał uwagę do źródła pochodzenia oleju tzn. skąd go kupujemy. W dzisiejszych czasach prawie każdy olej jest podrabiany i trzeba mieć pewne źródło, żeby nie kupić jakiegoś syfu z markową etykietą.

Oooo! Dobrze prawi! Za to litr gorzały! SŁUSZNA UWAGA! :ok:
Ros0mak
Stały bywalec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne