Czujnik temperatury silnika

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Czujnik temperatury silnika

Numer postu:#1  Postprzez oxydian » Cz 0:55, 25 cze 2015

Proszę o info od tych co wymieniali czujnik temperatury, ten pod termostatem. Chodzi o to, że nie chcę kupować całego modułu tylko sam czujnik. Pytanie jaki i gdzie bo ciężko go jakoś zidentyfikować ? Może pasuje od innego modelu / marki ? Panda 1.2.
Ostatnio edytowano Cz 19:04, 08 paź 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Dla jasności poprawiłem tytuł tematu, by nie mylić z czujnikiem w lusterku. :)
oxydian
Bywalec

Panda: 1.2 8V LPG Stag4Plus
Imię: Dariusz

Re: Czujnik temperatury silnika

Numer postu:#2  Postprzez arnold » Cz 8:36, 25 cze 2015

Ten czujnik występuje tylko z króćcem.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#3  Postprzez oxydian » Cz 13:39, 25 cze 2015

W którymś poście dawno temu ktoś pisał że udało mu się kupić sam bez obudowy, ale to było dawno a mnie interesuje jak wygląda sytuacja teraz. 110 zł za czujnik do pandy to przegięcie i to spore... Napewno pasuje jakiś czujnik od innego auta tylko trzeba wiedzieć który :)
Ostatnio edytowano Cz 19:05, 08 paź 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Poprawiono literówki i polskie znaki. Naruszenie Pkt.11 Reg.Forum! Proszę zwracać uwagę na pisownię !!
oxydian
Bywalec

Numer postu:#4  Postprzez arnold » Cz 14:32, 25 cze 2015

Za 80 złoty za coś co może parametry będzie miało takie samo, a wystrzeli podczas pierwszego wzrostu ciśnienia w ukłądzie. Czujnik temperatury jest jednym z najważniejszych elementów układu zapłonowo- wtryskowego te 110 złoty zwróci Ci się szybko w paliwie. Masz auto masz wydatki proste, jakby to było rozbieralne, a w katalogu byłyby dwie opcje kupna to OK.

A druga sprawa co się dzieje? Może wystarczy wyjąć, wyczyścić i włożyć wtyczkę? Kilka razy udało mi się tak naprawić błędy czujnika temperatury w różnych autach.
arnold
Wymiatacz

Numer postu:#5  Postprzez oxydian » Cz 16:14, 25 cze 2015

Nie ma błędów, chciałem wymienić profilaktycznie. Wg odczytów z FES wszystko gra. Walczę ze zbyt niskimi obrotami na zimnym i już zrobiłem wszystko i dalej to samo... 110 zł za profilaktykę to za dużo :) Co do ciśnienia w układzie to zwróciłeś uwagę na istotną sprawę !
oxydian
Bywalec

Numer postu:#6  Postprzez arnold » Cz 17:04, 25 cze 2015

Za niskie to czepiłbym się okolic przepustnicy mimo wszystko, a gaśnie Ci na wolnych? ile trzyma?
arnold
Wymiatacz

Numer postu:#7  Postprzez oxydian » Cz 19:21, 25 cze 2015

Nie gaśnie ale ledwo ledwo trzyma, jak jest zimniej poniżej 10 stopni w zimie to bez trzymania lekko gazu nie odpali. Parametry podciśnienia i temperatury powietrza i silnika OK, więc czujnik jak i MAP raczej sprawne. Najlepiej byłoby podmienić i sprawdzić, ale nie ma skąd a nowych nie będę kupował za taka kasę do takiego auta... Nie mam już pomysłu... Wygląda to tak że dostaje za mało powietrza na wolnych obrotach. Silnik krokowy raczej ok. Wszystko wyczyszczone parę razy... Niby taki prosty silnik a taki upierdliwy. Sprawdzę jeszcze czy rozrząd nie przeskoczył o 1 ząbek ale to chyba od razu dałoby się odczuć w kulturze pracy.
Ostatnio edytowano Cz 19:05, 08 paź 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Poprawiono literówki i polskie znaki. Naruszenie Pkt.11 Reg.Forum! Proszę zwracać uwagę na pisownię !!
oxydian
Bywalec

Numer postu:#8  Postprzez oxydian » Śr 23:47, 07 paź 2015

Co by zakończyć temat podam co było przyczyną. Jednak silniczek krokowy. Po wymianie odpala i chodzi jak żyletka. I jeszcze obalę mit, że nie da się wymontować krokowego z przepustnicy... Zrobiłem małe nacięcie na obudowie żeby wsadzić koniec płaskiego śrubokręta, dźwignia i po dosłownie 10 sekundach miałem krokowca w ręce...
oxydian
Bywalec

Powrót do Mechanika - problemy techniczne