Dopieszczenie centralnego zamka

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Dopieszczenie centralnego zamka

Numer postu:#1  Postprzez marmasz » Pt 12:37, 29 mar 2013

Problem wygląda tak: miałem w Pandzie centralny bez pilotów. Wymieniłem kasetę zamka kierowcy, przeciągnąłem dwa kabelki silniczka do kabiny i podłączyłem je do sterownika z pilotami pod sterowanie plusem i minusem - i działa. Ale kiedy dodałem licznik emotion pojawiła się funkcja zamykania drzwi po uruchomieniu auta i rozpędzeniu go powyżej 20 km/h. Zamykają się wszystkie drzwi za wyjątkiem drzwi kierowcy co jest logiczne bo nie są podłączone do body tylko do tego uniwersalnego sterownika.
I pytanie: jak zmienić podłączenia żeby również drzwi kierowcy się zamykały. Czyli gdzie mam wpiąć kabelki z silniczka drzwi kierowcy i w które miejsce podłączyć sterownik (jest w nim funkcja sterowania masą). Z góry dzięki za pomoc.
Panda 1.1 2005, BRC, kolor vanilla + kilka modów
Obrazek
marmasz
Bywalec

Panda: 1.1 2005 r. + BRC
Imię: Marcin

Re: Dopieszczenie centralnego zamka

Numer postu:#2  Postprzez matyja » Pt 13:57, 29 mar 2013

ja bym to zrobił tak:
silniczek od drzwi kierowcy podpinasz pod złącze M (6 i 7 pin)
jak masz miernik, to sprawdź sobie, na który pin podawane jest napięcie przy otwieraniu i zamykaniu drzwi przez Body, bo nie jestem pewien

masę ze sterownika podpinasz pod złącze H - 12 pin (zamykanie) i 13 pin (otwieranie)
wszystkie silniczki z kaset zamków mają być podpięte tylko pod Body

schemat centralnego zamka:
Obrazek
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24
Imię: Mateusz

Numer postu:#3  Postprzez marmasz » Pt 17:29, 29 mar 2013

OK będę próbować. Złącze M jak widzę to ta wtyczka na samej górze body. A gdzie jest złącze H?
Panda 1.1 2005, BRC, kolor vanilla + kilka modów
Obrazek
marmasz
Bywalec

Panda: 1.1 2005 r. + BRC

Numer postu:#4  Postprzez matyja » Pt 19:29, 29 mar 2013

złącze H jest z drugiej strony Body (od tyłu)

równie dobrze możesz wpiąć się w wiązkę idącą do zamka np. przy gnieździe o numerze 30A:
Obrazek
moja Panda ==> KLIK
moja 307'mka ==> KLIK
moja SV'ka ==> KLIK
matyja
Wymiatacz

Panda: 1.1 Actual 2003r. + LPG BRC Sequent 24

Numer postu:#5  Postprzez adamjan81 » Pt 21:41, 05 cze 2015

Witajcie.
Przepraszam za odgrzewanego kotleta ale chyba nie ma sensu zakładać kolejnego tematu w tej sprawie.
Czy ktoś ma jakiś porządny manual do założenia centralnego zamka?
Kupiłem kasetę z silniczkiem i wyprowadziłem z niej kable z silniczka na zewnątrz (moja wiązka ma tylko 4 kable do kasety zamiast 6ciu). Te kable muszę teraz podłączyć do wtyczki M w body (z tego co mi się wydaje piny z podwójnymi kablami żółtymi i szarymi).
Znalazłem wiązkę kabli z pozostałymi połączeniami z kasetą (zamykanie, otwieranie, masa, masa). Wiem zatem gdzie się wpiąć.
Brakuje mi info gdzie najlepiej wpiąć się centralką zdalnego sterowania do zasilania (+ i -) oraz gdzie znaleźć kabelki do podpięcia kierunkowskazów.

Z góry dzięki za pomoc.
adamjan81
Świeżak

Panda: 1.2 Dynamic
Imię: Adam

Numer postu:#6  Postprzez przetwornica » So 8:56, 06 cze 2015

W body masz 2 wtyczki, w których są po 2 pary przewodów żółtych i szarych, jedna para wychodzi w kostce na lewym nadkolu, tam, gdzie łączą się przewody z drzwi kierowcy, tam bliżej i wygodniej będzie Ci podpiąć przewody siłownika, który dołożyłeś.
Znalazłem wiązkę kabli z pozostałymi połączeniami z kasetą (zamykanie, otwieranie, masa, masa)

Zamknięte/otwarte/sygnał otwartych drzwi/masa - tylko przewód czarny z paskiem jest masą.
Kierunkowskazy znajdziesz w wiązce idącej do lewego progu, różowy z białym paskiem i brązowy z białym paskiem, tylko cienki, bo gruby zasila ogrzewanie tylnej szyby.
+30 masz w złączu E Body (brązowy konektor 10 pinowy) na pinie 4 (między przewodami czarno-zielonym a zielono-białymi), jeśli masz lampkę ze ściemniaczem, to pin ten w złączu jest wolny i możesz dołożyć konektor sicma 150.
Masa we fiacie to każdy czarny przewód, ale jeśli jest z paskiem dowolnego koloru, to jest to masa odniesienia dla czujników lub sterowników i nie wolno się pod nią podpinać.
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Numer postu:#7  Postprzez adamjan81 » So 12:01, 06 cze 2015

Rozumiem, że miałeś na myśli +12 a nie +30V?
Czy zamiast montować konektor sicma 150 mogę pobrać +12V z innego wygodnego miejsca? Przebywam za granicą i jak już się zorientowałem mam tutaj problem ze znalezieniem takiego konektora.
adamjan81
Świeżak

Numer postu:#8  Postprzez arnold » So 15:18, 06 cze 2015

+30 to zasilanie z akumulatora. +15 to po stacyjce. Takie określenia ogólnie stosowane w elektryce samochodowej.

Wysłane z mojego ST23i
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#9  Postprzez przetwornica » N 16:56, 07 cze 2015

Możesz 12V pobrać z grubego czerwonego przewodu, który zasila Body, albo z przewodu zasilającego radio.
Generalnie w pandzie mało jest przewodów zasilanych niezależnie od stacyjki.
Jeśli masz centralny zamek i ściemniacz lampki, to np. zasilanie lampki w podsufitce i w bagażniku wyłączane jest po 15 minutach bezczynności, więc tam nie podpinaj centralki :D
przetwornica
Profesjonalista

Numer postu:#10  Postprzez adamjan81 » N 18:16, 07 cze 2015

Odnośnie grubego czerwonego kabla wchodzącego do body. Zastanawiam się jak najlepiej się do niego wpiąć. Bo o ile w przypadku cienkich kabelków problemu nie ma (rozciąć, skręcić, zlutować, zaizolować) problemu nie ma to zastanawiam się jak to rozegraćw tak grubym kablu... Też rozciąć jak w przypadku cienkch? a jeśli tak to czy potem zastosowac jakąś złączkę czy też skręcić go jakoś i zlutować?
adamjan81
Świeżak

Numer postu:#11  Postprzez przetwornica » N 22:49, 07 cze 2015

Generalnie wpinanie się w gruby czerwony przewód jest niebezpieczne, zasila on całe wyposażenie kabiny i jest zabezpieczony na 70A.
Kupę forumowiczów się jednak weń wpina i żyją, choć jest to rzeźba i to wyjątkowo paskudna.
Możesz się jeszcze wpiąć w czerwony przewód, który zasila włącznik zapłonu/rozrusznika (stacyjkę) jest zabezpieczony bezpiecznikiem 20A w komorze silnika i ma przekrój 1,5mm2 więc łatwo się z nim połączyć.
Gniazdo OBD, pin 16 (przewód czerwony z zielonym paskiem), tam jest stale 12V z bezpiecznika F39.
Złącze klimatyzacji elektronicznej, przewód szary z czerwonym paskiem jest na stałe pod napięciem.
Z tyłu body masz złącze L (czarne 12 pinowe), tam piny 3, 4, 5, 6 są na stałe pod napięciem.
przetwornica
Profesjonalista

Numer postu:#12  Postprzez matysz » Pn 22:15, 08 cze 2015

Witam
To i ja się podepnę pod temat.
Mam zamiar doposażyć bieda-pandę żony w centralny. Chciałbym to zrobić a'la oryginał. Niestety nie odnalazłem żadnego manuala ani nic takiego. Główne pytanie to czy w bieda-pandach da się bez dokupowania jakichś drogich komfort modułów zrobić tylko na body centralny jak oryginał? chodzi mi tylko o taki z kluczyka bo radiowy będzie następnym krokiem. No i oczywiście chciałbym zapalania lampki od każdych drzwi :D
matysz
Świeżak

Panda: 1,1
Imię: piotr

Numer postu:#13  Postprzez adamjan81 » Wt 22:47, 09 cze 2015

Centralny podłączony. Dzięki wielkie za pomoc.
adamjan81
Świeżak

Numer postu:#14  Postprzez garrola » Śr 22:26, 10 lut 2016

Witam,

Zakupiłem centralkę z pilotami do mojej Pandy. Mam zamontowany fabrycznie centralny zamek na kluczyk. Mechanik podpiął centralkę, zamyka 3 drzwi tylko nie kierowcy. Wiem że brakuje silniczka w wkładce, takowy już zamówiłem.
Bardzo proszę o pomoc o jakiś schemat do czego mam podpiąć silniczek aby wszystko działało.
Z góry dziękuje za pomoc.
garrola
Świeżak

Panda: Active

Numer postu:#15  Postprzez AdaMs » Cz 10:08, 11 lut 2016

Proszę: http://1drv.ms/1T9GQUd

PDF nie jest mojego autorstwa, znaleziony kiedyś w sieci :)
AdaMs
Moderator

Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)

Następna strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne