Skrzypiąca kierownica

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Skrzypiąca kierownica

Numer postu:#1  Postprzez Zelot » Cz 18:03, 08 sty 2015

Witajcie
Panda 2 letnia, 35kkm, wspoma, poducha. Wspomaganie działa normalnie. Przy kręceniu kierownica słyszę nie skrzypienie a dźwięk rozciąganej sprężyny (?), mam nadzieję, że wiecie o jaki dźwięk mi chodzi. Nie występuje on w tych samych miejscach przy kręceniu (czyli plastiki wykluczam, zresztą by było ocieranie). Co mam nasmarować? Ten okrągły styk poduchy/klaksonu? Nie zepsuje się?

Dźwięk: https://www.dropbox.com/s/yzo8y4j8twydw ... 3.m4a?dl=0

Słychać to to w 4-5 sekundzie, delikatnie w 8, 10 i 14.
Zelot
Świeżak

Panda: Actual 1.2 69KM 2012

Re: Skrzypiąca kierownica

Numer postu:#2  Postprzez Regis » Cz 18:12, 08 sty 2015

to delikatne skrzypnięcie? A przy skręcaniu na hamulcu? Czy za kazdym razem tak ot? Ja bym obstawiał albo łożysko na kolumnie McPhersona albo sprężynę w przednim zawieszeniu (gdzieś się przesunąć mogła)
Regis
Klubowicz na emeryturze

Panda: Megane II 3d 2.0 16V
Imię: Łukasz

Numer postu:#3  Postprzez Zelot » Cz 18:53, 08 sty 2015

Regis napisał(a):to delikatne skrzypnięcie? A przy skręcaniu na hamulcu? Czy za kazdym razem tak ot? Ja bym obstawiał albo łożysko na kolumnie McPhersona albo sprężynę w przednim zawieszeniu (gdzieś się przesunąć mogła)

Tak, to delikatne skrzypnięcie (w rzeczywistości jest głośniejsze i bardziej irytujące). Telefon miałem przyłożony do kierownicy podczas kręcenia. Skrzypienie na pewno dochodzi z okolicy kierownicy, na początku myślałem, że obudowa się poluzowała i obciera ale cały czas się zmienia (względem kierownicy) miejsce skrzypienia.
Zelot
Świeżak

Numer postu:#4  Postprzez Byszer » Cz 19:24, 08 sty 2015

Wątpie żeby coś w środku ci skrzypiało,może to łożyska amortyzatorów?ONe włąśnie strzelają przy skręcaniu gdy są zużyte
Byszer
Aktywny

Panda: 1.3jtd VAN
Imię: marcin

Numer postu:#5  Postprzez misiek775 » Cz 19:33, 08 sty 2015

Tez stawiam na łożyska macpersonów, w drugiej kolejnosci zapieczona koncówka lub sworzeń
misiek775
Aktywny

Panda: 1.1 2003
Imię: Micz

Numer postu:#6  Postprzez michal.ol1 » Pt 10:21, 09 sty 2015

Mam to samo. Generalnie są dwie możliwości - tuleje wahacza albo górne mocowanie amortyzatora. W moim wypadku górne mocowanie. Fakt, wrażenie jest dosyć silne, że to z kierownicy, ale uwierz - to z zawieszenia :D idę o zakład, że skrzypi jak na dworze sucho, co? ;)
Łożyska górnego mocowania zużywają się bardzo szybko, szczególnie jak kręcisz dużo kierownicą stojąc w miejscu. Nie ma się co przejmować, ot takie fiatowskie uroki ;)
michal.ol1
Specjalista

Panda: 1.3 MultiJet
Imię: Michał

Numer postu:#7  Postprzez Jurek » Pt 16:56, 09 sty 2015

U mnie też skrzypiało gdy było sucho,po wymianie łącznika stabilizatora spokój(nic nie wskazywało na uszkodzenia łącznika) skrzypienie pojawiło się po około czterech latach użytkowania Pandy i przebiegu 60 tys.
Jurek
Świeżak

Panda: panda III
Imię: Jurek

Numer postu:#8  Postprzez olo 1 » Pt 22:19, 09 sty 2015

Co prawda za chiny ludowe niezbyt coś słyszę na nagraniu :wink: ,ale taki dżwięk wydają jednak zużyte łożyska mocowania kolumny,tak jak piszą przedmówcy(poproś kogoś żeby kręcił kierownicą a ty przyłóż rękę do mocowania pod maską i na pewno to wyczujesz).U mnie słychać też niestety silnik wspomagania.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#9  Postprzez Zelot » So 23:16, 10 sty 2015

michal.ol1 napisał(a): idę o zakład, że skrzypi jak na dworze sucho, co? ;)

Właśnie nie, im cieplej tym mniej to słychać lub przestaje być słychać. Dźwięk to nie typowe skrzypienie tylko takie jakby rozciąganie sprężyny. Na zewnątrz nic nie słychać :roll:
olo 1 napisał(a):U mnie słychać też niestety silnik wspomagania.

Jaki dźwięk wydaje?
Zelot
Świeżak

Numer postu:#10  Postprzez Zelot » Pn 15:50, 12 sty 2015

Sprawdziłem dokładnie i dźwięk dochodzi z okolicy kierownicy, mniej więcej na wysokości przerwy plastik kierownicy-deska/zegary. Tak się zastanawiam czy może jakiś element przełączników zespolonych nie wydaje takiego "hałasu sprężynowego" ;) Jak rozwiąże sprawę to dam znać co było przyczyną. Na razie za zimno by grzebać w tych okolicach.
Zelot
Świeżak

Numer postu:#11  Postprzez olo 1 » Pn 17:19, 12 sty 2015

Dżwięk silniczka to jakby takie skrobanie,drżenie,ale też u mnie licho z czujnikiem skrętu.A właśnie dzisiaj zwijałem taśmę mierniczą i przypomniał mi się odgłos jakby tarcia plastiku zwijanego ciasno(trochę jak centymetr krawiecki zwijasz mocno)to skrzypiała taśma od poduchy,jak zmieniałem kierę to podmuchałem powietrzem,powycierałem szmatką z wierzchu i ustało.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Powrót do Mechanika - problemy techniczne