Coś telepie pod maską

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Coś telepie pod maską

Numer postu:#1  Postprzez kampress » N 18:36, 28 gru 2014

Witajcie,
Od pewnego czasu coś zaczęło tłuc się pod maską, takie bardziej głuche plastikowe odgłosy, nie metaliczne, po wstępnych oględzinach, macaniach etc, nie stwierdzam żeby się coś poluzowało..., Co byście sugerowali, na co zwrócić uwagę ?, na kanale nie byłem aby zajrzeć pod spód, nie chce jechać do serwisu, bo to może mało znacząca pierdoła..., ale wkurzająca, szczególnie teraz zimą na dziurach.

Pozdrawiam.
kampress
Bywalec

Panda: 1,2 Pb + LPG
Imię: kampress

Re: Coś telepie pod maską

Numer postu:#2  Postprzez Romix13 » N 19:27, 28 gru 2014

1. Sprawdź silniczek krokowy czy nie stuka o grodź w komorze silnika, stwierdzono takie przypadki.
2. Sprawdź filtr powietrza czy nie zgubiłeś sprężynki mocowania do kolucha nad osłoną kolektora która dociska filtr powietrza do pokrywy zaworów co będzie przyczyną telepania się filtru. Sugeruję te rzeczy jeśli masz pewność, że to z komory silnika dobiega 8) Jeśli to coś raczej od spodu, to wjedź gdzieś na kanał i niech ktoś drugi huśta autem o ile masz możliwość. Jak nie to zostają "trzepaki" na stacji diagnostycznej.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#3  Postprzez mgacus » N 19:58, 28 gru 2014

Ja bym jeszcze sprawdził czy chłodnica się nie telepie bo u mnie kiedyś wysunęła się z mocowania górnego.
Car audio - zabudowy, instalacje, itp. Serwis wspomagania elektrycznego.
mgacus
Bywalec

Panda: 1.1
Imię: Marcin

Numer postu:#4  Postprzez Regis » N 20:13, 28 gru 2014

Poduszki pod silnikiem/skrzynią? W Focusie tak miałem, że coś telepało szczególnie na zimnym silniku. Non stop wrażenie że to jakiś plastik lub rurka w komorze... Okazało się że śruba na poduszce skrzyni się poluzowała, ale tak niefortunnie niewiele że słychać było brzęczenie a wibracji na budę nie przenosiło...
Regis
Klubowicz na emeryturze

Panda: Megane II 3d 2.0 16V
Imię: Łukasz

Numer postu:#5  Postprzez kampress » N 20:34, 28 gru 2014

Dzięki za sugestie, jutro posprawdzam te punkty które wymieniliście, w sumie u mnie w pracy jest kanał...;), ale mam nadzieję że nie będzie potrzebny... - a może to coś z pod deski rozdzielczej ?.

Regis@ - widzę żeś z Niu Targu, ja z za miedzy, tak z ciekawości karnął bym się kiedyś Twoją setką...:).
kampress
Bywalec

Numer postu:#6  Postprzez Regis » N 20:48, 28 gru 2014

kampress spoko :D A skąd dokładniej jesteś? :) Możemy się umówić na popołudniowego mini spota ;) Ja do 15 robię jakby coś ;)
Regis
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#7  Postprzez kampress » N 20:55, 28 gru 2014

Regis napisał(a):kampress spoko :D A skąd dokładniej jesteś? :) Możemy się umówić na popołudniowego mini spota ;) Ja do 15 robię jakby coś ;)

Pałętam się pomiędzy Rabka-Zdrój a Bukowina Osiedle, też przed 15 kończę robotę, więc chętnie można się spiknąć, dam Ci się przejechać autem którym przejazd kosztuje grosze...;)- jakoś po nowym roku wybieram się do castoramy, więc może wtedy...
na PW masz nr tel.
kampress
Bywalec

Numer postu:#8  Postprzez kampress » Wt 8:55, 30 gru 2014

Sprawdziłem sugerowane przez Was punkty, wszystko jest na swoim miejscu, ale mam wrażenie że któryś z elastycznych przewodów się tarasi stwardniały niską temperaturą. W takim razie chyba to oleję i będę głośniej puszczał radio...:).
kampress
Bywalec

Numer postu:#9  Postprzez Regis » Wt 12:10, 30 gru 2014

Jeszcze teraz mi do głowy przyszło... A osłona silnika Ci się nie telepie? Albo nadkole? :)
Regis
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#10  Postprzez kampress » Wt 12:16, 30 gru 2014

Regis napisał(a):Jeszcze teraz mi do głowy przyszło... A osłona silnika Ci się nie telepie? Albo nadkole? :)

A widzisz, sprawdzę.
kampress
Bywalec

Numer postu:#11  Postprzez arnold » Wt 13:29, 30 gru 2014

Mi też ta kupna osłona mocowana śrubami stabilizatora od 1.1 telepała się. Wkurzyłem się i ją przykręciłem wkrętami do blacho-dachówki bezpośrednio do belki zawieszenia.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#12  Postprzez kampress » Śr 14:00, 28 sty 2015

Dalej telepie..., przepatrzyłem wszystkie elementy które sugerowaliście, ale zauważyłem że dopiero zaczyna jak auto się rozgrzeje ?. - ki diabeł gdzieś wlazł..., chyba podjadę do serwisu do N.Targu, może mieli podobny przypadek.
kampress
Bywalec

Numer postu:#13  Postprzez Regis » Śr 14:49, 28 sty 2015

Pisz do mnie, możemy się spotkać i pogłówkować razem ;) Może ja coś znajdę ;) Aaaa... U mnie zauważyłem że zaczęła się telepać cała ta puszka od bezpieczników pod maską ;)
Regis
Klubowicz na emeryturze

Numer postu:#14  Postprzez kampress » Śr 15:10, 28 sty 2015

Regis napisał(a):Pisz do mnie, możemy się spotkać i pogłówkować razem ;) Może ja coś znajdę ;) Aaaa... U mnie zauważyłem że zaczęła się telepać cała ta puszka od bezpieczników pod maską ;)

Ok :) - wybieram się do NT, ale jakoś tak nie mogę się zebrać..., ostatnio już myślałem że znalazłem - (kostka na kablach do podłączenia kompa), wciśnięta pomiędzy akumulator a sterownik od gazu... - przestawiłem w inne miejsce, ale nie to, bardziej zaczynam podejrzewać coś plastikowego pod deską rozdzielczą, ale weź to rozbebeszaj.....
tak nie wiele, nie wiadomo gdzie a wkur.... jak nic innego w życiu ;) - misiek ma dopiero niecałe trzy dychy przebiegu... - pozdrawiam.
kampress
Bywalec

Numer postu:#15  Postprzez Regis » Śr 15:48, 28 sty 2015

trzy dychy, nie trzy dychy ale zależy po jakich drogach ;) górne łożyska McPhersona oczywiście sprawdzałeś?
Regis
Klubowicz na emeryturze

Następna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne