Witam Panda ma mały problem, po przekroczeniu około 2800-3000rpm(80km/h na 3 biegu) auto przestaje przyspieszać, staje się mułowate i świeci check. Czy może to być walnięty czujnik doładowania ? Myślę że pomożecie mi naprawić autko do spotu w katowicach
Ostatnio zmieniony ndz 20:53, 30 lis 2014 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Drobne poprawki w celu poprawy czytelności
Oczyściłem już czujnik i nic nie pomogło więc leci używka z allegro już zobaczymy czy pomoże... Wycinał może ktoś katalizator w 1.3jtd 70km 2005r ?
Ostatnio zmieniony ndz 20:59, 30 lis 2014 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Usunąłem trochę przecinków, bo ani ładu ani składu i poprawiono literówkę
Katalizator ja mam wybebeszkony. Została pusta puszka ale niedługo trafi tam downpipe z nierdzewki. Jak chcesz wyjąc kata to będzie ciężko bo dostęp jest tragiczny.
Olej na razie kata i zajmij się EGR'em tzn. wyłącz go w sofcie - to daje widoczne efekty w dynamice auta
Hmmm, mechanik twierdzi że egr jest zaślepiony....stwierdził to przytykając rurę dolotową przed turbiną, rzekomo przy zamkniętym, zaślepionym egr silnik się dławi przy zatkaniu ręką dolotu i tak było.(Może i dziwna metoda, ale o dziwo sprawdza się) Tylko czemu często przy hamowaniu, staniu na światłach przygasa??? Sprawdzałem też dzisiaj błędy jakie były zapisane standard - czujnik doładowania zwarcie do plusa (o co chodzi?) więc będzie nowy. Deacon - znasz kogoś kto jest w stanie tanio to zrobić ? dotychczas większość mechaników rozkładało ręce gdy im o czymś takim mówiłem... więc czekam na razie na czujnik, jak nie pomoże to zaczynamy walkę z egr
Ostatnio zmieniony ndz 21:04, 30 lis 2014 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Poprawiono błędy :) pkt.11 reg. Forum
Wyłączenie EGR wymaga zmiany mapy silnika, więc odrzuciłbym "tanich" mechaników, bo może to finalnie skutkować większymi kosztami niż to warte. Wszyscy polecają CinSoft w gliwicach - można więc przyjąć, że koleś jest solidny, a koszt jaki mi zaproponował to 450 zł za wyłączenie software'owe, a zaślepienie we własnym zakresie.
Więc podziękuje za "demontaż" egr, co najwyżej go wyczyszczę Niestety nie stać mnie ładować tyle kasy w auto, jeszcze w taką pierdołę....Ach kochany jest ten fiat....
Ostatnio zmieniony ndz 21:06, 30 lis 2014 przez Romix13, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód:Poprawiono błędy :) pkt.11 reg. Forum
Jak EGR jest wyłączony softowo to nie ma potrzeby go zaślepiać fizycznie. Samo zaślepienie bez wywalenia z softu skutkowało by ciągłym błędem na zegarach.
Co do katalizatora - mi po prostu tłumikarz zrobił okienko w puszcze i wybił wsad. Nie demontowałem kata ale będę to robił przy okazji zmiany na downpipe ale to dopiero na wiosnę.
Michał, czy sugerujesz, że samo zaślepienie EGR skutkuje wyłącznie zapaloną kontrolką? Czy też jednak kontrolka ciągnie za sobą ograniczenie w jakiś sposób pracy silnika?
Z tego co wiem, to zaślepienie zaślepką całkowitą skutkuje check'iem. Chyba nic więcej się nie dzieje. Zaślepka częściowa tzn. taka z dziurkami podobnie nie powoduje check'a. Jednak dla mnie to półśrodki - jedynie wywalenie softowe.
Niby półśrodek, ale ten sam efekt - działa jak natura chciała Muszę wypróbować, bo niestety nie stać mnie chwilowo na takowe usługi a coś z tym EGR muszę zrobić i to szybko.
Moim zdaniem - lepiej powoli zbierać na wersję softową. EGR jest w takim tragicznym miejscu, że żeby się do niego dostać trzeba mieć chyba małe chińskie rączki
Czekam na czujnik,przy okazji wyczyszcze egr,jak nie pomoże nic,to będe musiał z tym żyć,bo troche zadużo jak dla mnie te 450zł za podpięcie komputera,tymbardziej ze panda prawdopodobnie za niecały rok zostanie sprzedana,i i tak już duuuuuuuużo władowałem w nią^^
Mam nadzieje że wymiana czujnika pomoże,i znowu uwierzę w te auto