Wolny kanał na dołożonym sterowniku centralnego zamka

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Wolny kanał na dołożonym sterowniku centralnego zamka

Numer postu:#1  Postprzez t0meCzek321 » N 10:08, 21 wrz 2014

Witam. Nie dawno założyłem do Pandy sterownik zamka centralnego Noxon T5, mam tam na pilocie 3 kanały, otwieranie, zamykanie i teoretycznie "wyciszenie alarmu", ale wiem, że można tam ustawić dowolną rzecz. Moje pytanie brzmi, czy na ten kanał da rade ustawić włączanie świateł czy wyłaczonym zapłonie czasowo, co można zrobić ręcznie dzwignią świateł długich, chyba każdy wie o co chodzi :) Pozdrawiam !
t0meCzek321
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Tomek

Re: Wolny kanał na dołożonym sterowniku centralnego zamka

Numer postu:#2  Postprzez Mich@ł » N 10:20, 21 wrz 2014

t0meCzek321, jeżeli masz dodatkowy kanał to wszystko się da ;) Wydaje mi się że będziesz potrzebował jakiś układ czasowy i przekaźnik ;)

Chcesz zrobić coś na zasadzie funkcji "follow me home" ? Bo jeżeli tak to mógłbyś się spróbować wpiąć w przewody z "zespolonego" aby dawać sygnał na światła drogowe (dźwignia do góry). Wtedy na wyłączonym silniku aktywowało by funkcje "follow me home".
Pozdrawiam,
Michał

Zapraszam na darmowy hosting zdjęć - http://vva.pl oraz forum akwarystyczne
Mich@ł
Profesjonalista

Panda: Panda Actual
Imię: Michał

Numer postu:#3  Postprzez t0meCzek321 » N 10:23, 21 wrz 2014

Tak, dokładnie chodzi mi o "follow me home". Ja to nawet nie będę się do tego zabierał bo elektryk ze mnie żaden, po prostu się zastanawiałem czy jak podjade do tego gościa co mi to robił nie będzie to dla niego duży problem i jak to mniej więcej kosztowo by wyglądało, czy tak jak mówisz jakieś dodatkowe przekaźniki itp będą potrzebne.
t0meCzek321
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Tomek

Numer postu:#4  Postprzez Mich@ł » N 11:12, 21 wrz 2014

t0meCzek321, ja bym w sumie przed zabawą w dodatkowe układy spróbował właśnie wpiąć się w zespolony, aby włączać oryginalną funkcję "follow me home" bo w sumie możliwe że jest to najprostsze rozwiązanie ;)

Funkcje uruchamia się poprzez machnięcie dźwignią świateł (lewa manetka) do góry czyli na światła długie i w zależności od ilości "kliknięć" mamy 30-120s włączone światła. A więc jak byś wpiął się właśnie w przewody od ma zespolonego to byś pilotem dawał sygnał aby włączyć funkcje "follow me home" i w zależności od ilości kliknięć na pilota byś ustawiał czas od 30-120 s.

Ew szukać jakiegoś przekaźnika z układem czasowym lub przekaźnik + osobny układ czasowy.

No ale na najlepiej zapytaj właśnie u jakiegoś elektronika samochodowego czy potrafi coś takiego zrobić ;)
Pozdrawiam,
Michał

Mich@ł
Profesjonalista

Numer postu:#5  Postprzez AdaMs » Pn 15:58, 22 wrz 2014

A przypadkiem "follow me home" działa tylko przez jakiś czas po wyłączeniu silnika? ;) A potem już nie da rady włączyć, z tego co kojarzę.
AdaMs
Moderator

Panda: Zuza 1.2 69KM (PIII)
Imię: Mateusz

Numer postu:#6  Postprzez Mich@ł » Pn 17:11, 22 wrz 2014

AdaMs, masz rację... przed chwilką sprawdzałem :P Czyli "genialny" pomysł został sprowadzona na ziemię... ;) Po wyłączeniu zapłonu jest dopiero dostępne przez X czas.

t0meCzek321, w takim razie nie pozostaje Ci nic innego jak przekaźnik z/i układ czasowy ;)
Pozdrawiam,
Michał

Mich@ł
Profesjonalista

Powrót do Elektryka - problemy techniczne