Ile Wam wytrzymuje alternator ?

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Ile Wam wytrzymuje alternator ?

Numer postu:#46  Postprzez Rejmi » Cz 10:18, 11 wrz 2014

bobofrut napisał(a):Jeżeli jeździsz po lasach i kaluzach należałoby wlasnie kupić osłonę pod silnik niecałe 100zl. Więcej informacji na temat osłony też znajdziesz na forum :szukaj:

kupilem
zalozylem
zimy nie przetrwala - polamalem na roznego rodzaju grudach sniegu itp itd - zdjalem i teraz jakbym chcial znowu zalozyc to tylko metalowa - a ze nie chce mi sie jej dorobic to oslony nie ma :)
Rejmi
Stały bywalec

Panda: Czerwona
Imię: Rejmi

Numer postu:#47  Postprzez Forsaken » Cz 23:23, 11 wrz 2014

Jaką tą osłonę kupiłeś? Ja mam plastik ale jest on tak twardy a zarazem elastyczny że nie ma szans go połamać. Kilka razy zdarzyło mi się nim zaryć o ziemię, kilka rysek i tyle.
Obrazek
Forsaken
Klubowicz

Panda: PIII 1.2 8V Lounge 2012
Imię: Piotrek

Numer postu:#48  Postprzez zibi63 » Pt 8:32, 12 wrz 2014

Rzeczywiście plastikowa osłona jest wrażliwa na uszkodzenia. Ale dużo zależy też od sposobu mocowania. Otwory, które posiada w fabrycznym wykonaniu niestety nie zapewniają dobrego trzymania. szczególnie środkowa tylna część podczas cofania w zimie może zagarniać śnieg i bryły lodu. Ja u siebie (nowszy typ osłony) usprawniłem sposób mocowania. Z przodu jest ona mocowana do zderzaka w dwóch miejscach, z boku do nadkoli (paski blachy przynitowane do osłony) za pomocą blachowkrętów, z tyłu standardowo do otworów w wahaczu (kupiłem w motoryzacyjnym fajne plastikowe kołki rozporowe) oraz dodatkowo na środku do rury wydechowej (pasek blachy i dwie śruby "6"). Dodatkowo tą część wzmocniłem poprzez nanitowanie paska blachy z profilu do podwieszania płyt gipsowych- jest miękka i ocynkowana.Całość jest w miarę sztywna i nie ma tendencji do zagarniania śniegu podczas cofania. Trzeba jednak uważać podczas przejeżdżania po twardych nierównościach. Ponadto wykonałem w osłonie dwa otwory do wymiany oleju i filtra oleju, by nie zdejmować osłony. Wycięte kawałki plastiku są mocowane za pomocą blachowkrętów (wokół otworów przynitowałem prostokątne ramki blaszane). Na razie takie rozwiązanie zdaje egzamin.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#49  Postprzez Śmietan » So 11:57, 13 wrz 2014

Forsaken napisał(a):Osłona montowana jest fabrycznie, a przynajmniej jest w mojej z 2005r i jak najbardziej poprawi. Nie wiem czemu jej nie ma u Ciebie w aucie. Ja dodatkowo mam osłonę pod cały silnik i nowy alternator wymieniony przy przebiegu ok 180.000.

Może dlatego, że to autko z 2004, do tego Van na totalnym golasie. :)

Co do osłony to myślę, że jedynie metalowa wchodzi w rachubę. Grudy ziemi zima to pikuś. Gorzej jak natrafię na jakiś pniak. Póki co Panda jeździ z nowym alternatorem. Mam nadzieje, że dopiero nowy właściciel będę musiał ewentualnie zmieniać alternator. ;)
Śmietan
Świeżak

Panda: 1.1 Van + Volvo V70 D5 '04
Imię: Hubert

Numer postu:#50  Postprzez Romix13 » N 20:56, 14 wrz 2014

U mnie altek już wyje od roku, ale póki ładuje i kręci się to go jeszcze męcze :) właśnie nalatałem na fabrycznym 200.000 :) prawdopodobnie w przyszłym roku zmienię go.
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Numer postu:#51  Postprzez Dorian1.1 » Pn 20:06, 15 wrz 2014

Mój w pt rano zabuczał tak że się przeraziłem w sobote przed robieniem zabezpieczenia antykorozyjnego, zaglądam a na obudowie rysa pękniecia na 3/4 długości :( Najważniejsze że jeszcze się kręci w środe wymiana na stary panvaniasty bo chodził ten z czerwonki.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#52  Postprzez hazi_k » Pn 20:18, 15 wrz 2014

Ja mam swoją Pandę od lutego tego roku i przy zakupię pytałem właścicielkę o alternator i zapewniała mnie że był już wymieniany. A w momencie zakupy na liczniku widniało 65 tyś. km. czyli za dużo nie wytrzymał. Oczywiście jeżeli to prawda że był wymieniany.
hazi_k
Specjalista

Panda: 1.1 Actual
Imię: Krzysiek

Numer postu:#53  Postprzez olo 1 » Pn 22:23, 15 wrz 2014

Pierwszy dosłownie rozsypał się na kawałki na oczach panów z serwisu jeszcze na gwarancji po ok.40 tys.drugi (używka)wytrzymał do prawie 100tys.,ten co jest teraz(też używka)tfu,tfu,odpukać hula cały czas.Pierwszy nie wiadomo co było,bo nie wiele z niego zostało :wink: ,drugi tak skorodował,że po prostu stanął tak,że pasek się po kole ślizgał.Swoje robi umiejscowienie.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#54  Postprzez Issa83 » Wt 3:00, 16 wrz 2014

W mojej starej pandzie, którą miałam 8,5 lat alternator wytrzymał 183 tys. km i nic się z nim nie działo. Zobaczymy jak będzie z nową :D
Issa83
Miss

Imię: Iza

Numer postu:#55  Postprzez rosomak » Wt 10:40, 16 wrz 2014

Romix13 napisał(a):U mnie altek już wyje od roku, ale póki ładuje i kręci się to go jeszcze męcze :) właśnie nalatałem na fabrycznym 200.000 :) prawdopodobnie w przyszłym roku zmienię go.

A nie lepiej wymienić łożysko(a)? Na 99% łożysko od strony paska się sypie. Jakaś godzinka roboty.
rosomak
Bywalec

Panda: Bravo2 1.4 + LPG
Imię: Darek

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka - problemy techniczne