Pisząc ostatnio wstęp do działu na głównej stronie o Pandzie II natknąłem się na dosyć dziwne ogłoszenie:
http://allegro.pl/oryginalnie-wloski-fi ... 45355.htmlSprzedający podaje, że oferuje " FIAT GINGO - ORYGINALNIE WŁOSKA PANDA !" i dalej "Przedmiotem ogłoszenia jest oryginalnie włoski FIAT GINGO - PANDA, jeden z pierwszych egzemplarzy - 2565 egzemplarz!
Pierwsza rejestracja w Niemczech 30.09.2003 pod pierwszą handlową nazwą Fiat GINGO. Prawdopodobnie został wyprodukowany we włoskiej fabryce Fiata pod Neapolem.
Dopiero po jakimś czasie koncern Fiata zmienił nazwę tego modelu na FIAT PANDA!"
Czy Fiat produkował Pandy II we Włoszech? :O I czy sprzedawał je jako Gingo? :O Niestety na tylnej klapie próżno szukać nazwy.
Z informacji, które ja ustaliłem wynika że
już 15 stycznia 2003 roku w Tychach rozpoczęto produkcję preserii dwóch egzemplarzy o roboczej nazwie Fiat New Small. Kolejne dwa egzemplarze powstały w marcu, a do końca kwietnia z taśm w sumie zeszło 300 samochodów, które służąc do testów, sprawdzenia osiągów, a także nauki załogi, która musiała nauczyć się montować nowe modele, zostały zniszczone.
4 marca 2003 zadecydowano, iż pojazd będzie nosił nazwę Fiat Gingo, a dzień później na salonie samochodowym w Genewie odbyła się oficjalna światowa premiera tego modelu (...) jednak po protestach koncernu Renault roszczącej o zbyt podobną nazwę do ich modelu Twingo, 30 lipca 2003 roku po przedstawieniu Gingo na kilku targach motoryzacyjnych, wyprodukowaniu setek ulotek, prospektów czy też stworzeniu specjalnej strony internetowej poinformowano, iż oficjalną nazwą będzie Panda. (...)
W maju 2003 roku model trafił do produkcji seryjnej, a od 2 czerwca 2003 roku można było składać na niego zamówienia w salonach sprzedaży marki Fiat, gdzie zaczęły pojawiać się pod koniec sierpnia , by na początku września rozpoczęła się oficjalna sprzedaż.Tak więc chyba mamy tutaj bujdę na kółkach, a sprzedający chciał wcisnąć komuś kit, że posiada "oryginalne" auto. Ciekawe tylko, co ma wbite w papiery.