no nie pochwaliłem, bo nie jestem mechanikiem..., poza odkręceniem pokrywy zaworów i sprawdzeniu luzów zaworowych, przy silniku nie grzebałem. jedyne, co mogę powiedzieć, to że tłoki i pokrywa są czyste (od 2003 roku do 2012 lana SELENIA 20K, a od dwóch lat Valvoline MaxLife 10W40)
jak rozmawiałem z gościem, co handluje olejami i filtrami oraz po przeczytaniu na prawdę dużo informacji odnośnie olejów silnikowych, doszedłem do wniosku, że obecnie najlepszym olejem, rozlewanym poza naszym krajem jest Valvoline (polacy nie mają z nim nic wspólnego poza importem)... kupuję olej od certyfikowanych sprzedawców - całkiem fajny sklepik jest w Krakowie, przy ul. Łokietka - ABC Filter. na maila do nich piszę, czego potrzebuję i czasami nawet w tym samym dniu odbieram. kiedyś były bańki 5L (4+1 gratis), ale, jak rozmawiałem ostatnio z właścicielem, to zaczęli je podobno podrabiać i Valvoline Polska się wycofała z ich importu. Obecnie nie wiem, jak sprawa wygląda. prawda jest taka, że jak Cię chcą oszukać, to Cię oszukają i nie będziesz o tym wiedział.
nigdy nie miałem problemów z żadnym silnikiem, dlatego moja opinia jest jaka jest...
jakbym robił tak niedużo km, to bym się nie zastanawiał nad wyszukanymi olejami. ja robię rocznie około 20kkm
a co do wzniesień, to nie oczekuj od tak małego silnika nie wiadomo czego