skrzynia biegów długość przełożeń w 1,4

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

skrzynia biegów długość przełożeń w 1,4

Numer postu:#1  Postprzez Stegos » Cz 23:30, 23 sty 2014

Cześć
ludziska wie ktoś może jakie są długości poszczególnych przełożeń w skrzyniach montowanych w GP 1.4 95km i Panda 100hp?

tak się składa że mam takowego setnego misia a kolega ma GP 1.4 95km i różnica jest taka że ja lecąc 120 mam 3,5 tys obr. a on ma 3 tys.. z racji tego ze ja dużo latam w trasach mam diwe opcje płać i gnaj albo nie więcej jak 120 i będzie w miarę eko..

wiec zaświtała mi myśl czym się te skrzynie różnią czy to jest tylko przełożenie główne czy wszystkie bebechy są inne a może kilka biegów jest jeno dłuższa.

jak ktoś ma takową wiedzę będę dzwięczny :)
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Stegos
Aktywny

Panda: 100 hp
Imię: Stefan

Re: skrzynia biegów długość przełożeń w 1,4

Numer postu:#2  Postprzez Dorian1.1 » Cz 23:50, 23 sty 2014

a powiedz mi jeszcze domyślam sie że podane obr przy tej predkosci to na 5 biegu? z tego co pamiętam 100hp ma 6 biegów a jak to w gp wygląda no chyba też powinien mieć. 500obr/min to jak Ty byś miał 5 a on 6 wbitą może sie nie dogadaliście co?
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#3  Postprzez Stegos » Pt 7:10, 24 sty 2014

proszę Cię :P
wszystko miało miejsce na 6tym biegu. GP na zdziebko dłuższą skrzynię, i chciałbym wyczaić na czym polega ta różnica - bo może a nóż dałoby się niewielkim kosztem wydłużyć skrzynię w misiu, bo wyścigi spod świateł mnie już aż tak bardzo nie rajcują ja 80% trasy lecę po autostradzie więc widząc te obroty i spalanie aż mnie coś bierze :?
Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.
Stegos
Aktywny

Numer postu:#4  Postprzez Dorian1.1 » Pt 9:36, 24 sty 2014

No wiesz pytam bo roznie bywa:-) C o do dlugosci skrzyn 1,4 gp i pandy to moze w aso bd cos wiedziec?

Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Numer postu:#5  Postprzez przetwornica » Pt 9:51, 24 sty 2014

Koledzy, a ma ktoś dostęp do katalogu (ePer)?
Pamiętam, jak 4 lata temu kupowałem w ASO koło zębate 4 biegu do swojego 6 biegowego punto, sprzedawca pokazał mi komputer i tam były podane liczby zębów przy każdym kole zębatym łamane przez liczba zębów koła zębatego współpracującego, można by porównać GP 1.4 i P100HP.
Odradzam zmianę przełożeń gdyż ECU, jeśli nie jest wciśnięte sprzęgło, porównuje prędkość samochodu z prędkością obrotową silnika i na tej podstawie ma informację, na którym biegu auto jedzie. Jeśli obroty nie będą się pokrywały, silnik pracuje tak, jak na luzie - ma znacznie mniejszą moc i subtelniej reaguje na dodanie gazu.
W ciężarówkach, gdy "zepsuje" się czujnik tachografu (prędkości) silnik robi się wyraźnie słabszy i ospalej reaguje na dodanie gazu.
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Numer postu:#6  Postprzez Stegos » Pt 11:53, 24 sty 2014

qrde żeby to była aż tak zaawansowana technologia :P
z racji ebd czyta prędkości kół, obroty tez widzi ale żeby to porównywał... qrde w automacie bym uwierzył ale hmm no powiem CI zasiałeś ziarno niepewności :? z drugiej strony kij wie co tam ecu do końca przetwarza za informacje wiec możne coś w tym być ze będzie sypał błędami.. po niedzieli jada do speca co bawi się tuningiem to se z nim porozmawiam co on o tym myśli :D

a co do epera masz racje wszystko pisze :P
mechanizmy różnicowe są identyczne różnice są na wałku głównym oraz na jak to ładnie pisze "KOŁO ZĘBATE SKRZYNI I REDUKTORA" tak więc zabawa tania nie będzie co automatycznie powoduje że muszę se skołować więcej musy do auta bo będę jeździł dłużej :P
Stegos
Aktywny

Numer postu:#7  Postprzez przetwornica » Pt 13:52, 24 sty 2014

Kolego, czy zaawansowana? Już w polonezie, jak wprowadzili wtrysk, był czujnik prędkości VSS, chociaż licznik był dalej na linkę, właśnie po to, aby ECU wiedział, na którym biegu jedziesz.
Lepsze/nowsze wersje samochodów wyświetlają, na którym biegu jedziesz i podpowiadają, czy zredukować, czy dać wyższy, na podstawie obciążenia silnika (ciśnienia bezwzględnego w kolektorze ssącym). Wbrew temu, co część ludzi sądzi, w skrzyni manualnej nie ma żadnych czujników biegów, właśnie porównując prędkość i obroty ECU wie, na którym biegu jedziesz i przekazuje informacje do wyświetlacza na zegarach.
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Numer postu:#8  Postprzez Stegos » So 6:54, 08 lut 2014

rozmawiałem z moja wróżką mechanikiem i powiedział tak: " możliwe że ECU se to porównuje ale nie masz ASR'a więc i tak na to nie zareaguje, a ESP nie jest od tego wiec ja bym się nie bał" a że mi haczy synchronizator na 3 cim biegu to możliwe że zamiast to robić wymienię całą skrzynie :) pożyjemy zobaczmy.
jak wymienię to odkopie ten wątek :)
Stegos
Aktywny

Numer postu:#9  Postprzez Dorian1.1 » So 10:39, 08 lut 2014

Powiem tak sam osobiście montowałem skrzynie od seja sporting do pandy 1.1 przełożenia były zupełnie inne niż na starej skrzyni bo panda miała dużo lepsze przyśpieszenie niż na VAN'iastej skrzynce. Nie wystąpiły też najmniejsze wspomniane przez Was problemy. Wiele osób zakłada skrzynki od 1.2 do 1.1 i nie ma najmniejszego problemu.
Skrzyń z różnymi przełożeniami było więcej niż można sobie wyobrazić Vany miały różne przełożenia w 1.1 1.2 i 1.3mjt od zwykłych osobówek 1.1 1.2 1.3mjt a i w osobówkach z tego co wiem zdarzały się inne przełożenia.

Na temat 1.4 nie dowiadywałem się nigdy bo silnik miałem za słaby na montaż tej skrzyni no i mocowania na silniku 1.1 a 1.4 się nie pokrywają.

Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Numer postu:#10  Postprzez OsiemKilo » So 11:33, 08 lut 2014

W Pandzie FWD w multijetach występował tylko jeden typ skrzyni. Różne skrzynie występują w wersjach benzynowych, a w zasadzie rożnią się tylko przełożeniem głównym.
Przełożenia w skrzyni biegów silnika 1,4 są następujące:
1 bieg - 3,545
2 bieg - 2,158
3 bieg - 1,480
4 bieg - 1,121
5 bieg - 0,921
6 bieg - 0,766 (jako ciekawostke dodam, że taki sam jest 5 bieg w skrzyni diesla)
bieg wsteczny - 3,818 (we wszystkich skrzyniach takie samo)
Przełożenie główne - 4,071

Powodzenia :)
https://driiive.com/8kilo/FiatPanda/ <-- Zobacz moją pandę na Driiive.com
OsiemKilo
Maniak

Panda: 1,3 Mjet Van
Imię: Sławek

Numer postu:#11  Postprzez Stegos » So 13:35, 08 lut 2014

OsiemKilo napisał(a):W Pandzie FWD w multijetach występował tylko jeden typ skrzyni. Różne skrzynie występują w wersjach benzynowych, a w zasadzie rożnią się tylko przełożeniem głównym.
Przełożenia w skrzyni biegów silnika 1,4 są następujące:
1 bieg - 3,545
2 bieg - 2,158
3 bieg - 1,480
4 bieg - 1,121
5 bieg - 0,921
6 bieg - 0,766 (jako ciekawostke dodam, że taki sam jest 5 bieg w skrzyni diesla)
bieg wsteczny - 3,818 (we wszystkich skrzyniach takie samo)
Przełożenie główne - 4,071

Powodzenia :)

piknie ładnie ale 100hp ma krótszą skrzynie a takie wartości jak podajesz to znajduje właśnie dla 1,4 95km - nawet w eper widać różnice miedzy tymi skrzyniami :)

tak więc dasz se za te dane ogolić co nieco na łyso :P
Stegos
Aktywny

Numer postu:#12  Postprzez OsiemKilo » So 13:42, 08 lut 2014

Dane pochądza z książki zembowicza, nowsze wydanie. Nie będe ręczył za dane w książce jednak uważam, że jak najbardziej powinny sie zgadzać porównując ze skrzyniami z pozostałym wersji silnikowych. Typ skrzyni jaki jest to podany dla pandy 1,4 to: C514.6.
Jestes pewny, że wszystkie przełożenia są takie same podane dla punto? Może rożnią się tylko przełozeniem głownym?
OsiemKilo
Maniak

Numer postu:#13  Postprzez Stegos » So 15:33, 08 lut 2014

qrcze nie potrafię teraz odnaleźć tego artykułu w necie :| ale wartości były dokładnie takie same łączenie z przełożeniem głównym

ale skoro mówisz że dane są ze sprawdzonego źródła to tak się teraz zastanawiam czy aby różnica nie bierze się z średnicy kół :) 100hp jeździ na naleśnikach a GP prawie na balonach wiec i koło będzie większe co całościowo może dać złudne wrażenie że skrzynia jest ciut dłuższa

qrcze dobrze ze jest forum i można sobie pogadać bo to nic prawie nie kosztuje a jakbym tak zaczął kombinować ze skrzyniami wdałbym się w koszty a efekt byłby żaden :)

a ten nr skrzyni C514.6. to on jest pełny? pytam bo widzę że dużo jest z trzema sekcjami cyfr a Ty podałeś dwie :)
Stegos
Aktywny

Numer postu:#14  Postprzez OsiemKilo » N 11:30, 09 lut 2014

Ten nr to jest typ skrzyni, czyli pewnie określa jej budowę a nie przełożenie zespołu napędowego. Czy są jakieś dokładniejsze oznaczenia skrzyń to nie wiem. Jak coś znajdziesz w necie to wrzucaj linki tutaj, zawsze będziesz mógł szybko do nich dotrzeć a i takie informacje mogą się jeszcze komuś przydać.
OsiemKilo
Maniak

Numer postu:#15  Postprzez Stegos » N 6:18, 23 lut 2014

nie potrafię tego wątku na forum GP teraz odnaleźć... ale jak znajdę to podlinkuję :)
Stegos
Aktywny

Następna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne