Wysokie spalanie - Panda II 1.2 69KM EURO 5

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Wysokie spalanie - Panda II 1.2 69KM EURO 5

Numer postu:#31  Postprzez bob_best » N 15:09, 27 paź 2013

krzysiek napisał(a):Ja też nie mam tripa i myśle że przy tych prędkościach trzeba sie liczyć ze sporymi wydatkami, ale u mnie przy predkości 90/100 pali 5,5 pb, z klimą trzeba liczyc jakies 6,5 -7l w trasie.

chyba mówisz o spalaniu gazu?!
bob_best
Aktywny

Panda: Dynamic 1.2 69KM - sprzedana
Imię: Robert

Numer postu:#32  Postprzez MATI8888_M1 » N 15:30, 27 paź 2013

bob_best napisał(a):
krzysiek napisał(a):Ja też nie mam tripa i myśle że przy tych prędkościach trzeba sie liczyć ze sporymi wydatkami, ale u mnie przy predkości 90/100 pali 5,5 pb, z klimą trzeba liczyc jakies 6,5 -7l w trasie.

chyba mówisz o spalaniu gazu?!

Nie, mówi o PB czyli na benzynę. :P
Obrazek
RED PANDA by MATI8888_M1
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) na PW.
MATI8888_M1
Specjalista

Panda: 1.1 LPG | 2009 | Active
Imię: Mateusz

Numer postu:#33  Postprzez VipAdiVip » Cz 20:59, 21 lis 2013

Ja mam 1.1 + lpg(29,5bak) i ostanio przejechałem 446km i zostało mi w baku 1,2l :) wiec wynik śliczny i rekord kilometrów wpadł:) mam świadka i do tego jeszcze mam paragon i zdj licznika :D
VipAdiVip
Klubowicz na emeryturze

Panda: <3 BUDYŃ <3
Imię: Adrian

Numer postu:#34  Postprzez zibi63 » Wt 8:47, 26 lis 2013

Witam! Pozwolę sobie dodać własne spostrzeżenia. Co prawda mam Pandę 2,5 roku (Actual 2011 silnik 1,2 69 km Euro 5) ale przez ten okres zauważyłem pewne tendancje jeśli idzie o zużycie benzyny w swoim aucie. Po pierwsze to wtryski Bosha. Niestety jest tak, że sprzyjają oszczędzaniu paliwa w trasie przy spokojnej jeździe. Jeśli zaczyna się ostro deptać, to proszę bardzo paliwo idzie i echo w baku.Stosunkowo mało auto zużywa przy prędkościach 100-120km/h, najlepiej jednak nie przekraczać 100. Jeśli długa trasa, to ilość pasażerów i bagaż nie mają tak dużego wpływu (cięższy samochód, większa bezwładność). Przykład to niedawno trasa 2x130 km, na pokładzie 3 osoby + bagaż, ale droga prawie pusta, niewiele wyprzedzania, płynna jazda, temperatura +18 , zatankowany Pb 98 i padł rekord mojego minimalnego spalania- 4,56. Ale to wyjątkowa sprawa. Zazwyczaj na tej trasie jest więcej wyprzedzania więc przyspieszenia do 130 km/h i mieścimy się w 4,8-4,9.Natomiast kręcenie się koło domu, krótkie odcinki, niskie temperatury, deptanie przy wyprzedzaniu skutkuje zużyciem 5,0-5,5 l. W duże mrozy potrafi wziąć 7,5.Niestety norma Euro 5 nie sprzyja oszczędzaniu, a to co piszą w danych ma się nijak do rzeczywistości i zużycie paliwa jest w realu dużo większe. Ja też byłem rozczarowany, ponieważ poprzednio miałem seja 0,9 , który miał podaną normę 5,0 poza miastem a ja schodziłem bez bólu do 4,7-4,8 . Mimo wszystko jest to akceptowalne, tym bardziej, że to silnik 1,2 starej konstrukcji. Pocieszające może być to, że nowe "cuda" czyli małolitrażowe silniki doładowane obecne w większości konkurentów Pandy mają ten sam a nawet większy problem. Aby osiągnąć dużą moc z dwóch czy trzech garków niestety trzeba wysoko kręcić, a to skutkuje większym zużyciem paliwa.Czasy przyspieszenia do "setki" są gorsze niż w Pandzie, mimo większej mocy a moment obrotowy jest podobny lub mniejszy. Dlatego właśnie wybrałem Pandę ze względu na "klasyczny czterocylindrowy" silnik.Pozdrawiam.
zibi63
Stały bywalec

Panda: Actual 2011
Imię: Zbyszek

Numer postu:#35  Postprzez Elsynor » Wt 22:52, 17 gru 2013

Szanowni Koledzy ja mam większy problem mianowicie zakupiłem Pande w styczniu tego roku z przebiegiem "0"km i od samego początku spalanie graniczy w przedziale 9.38-9.6 /100 km mierzone pełny bak pełny bak. Misiek jakiś jest mułowaty już 4-o krotnie był na serwisie nic nie mogą stwierdzić nie wiem co robić umówiłem się nawet w Krakowie ze znajomym na hamownie w celu zbadania pracy silnika. Ostatnio pytałem w serwisie co z tym zrobić oni nie wiedza bo nie mogą zrobić wydruków. Autko jest jeszcze na gwarancji. Objawy np na trasie Kraków Jędrzejów pod każde wzniesienie zęby otrzymać min 90km/h trójka inaczej zdycha auto nie obciążone proszę o poradę i ewentualne wskazanie gdzie szukać przebieg 8360km . Może jest ktoś w Krakowie kto rozpozna problem w celu jego zasugerowania w serwisie autko jeszcze 2-a lata na gwarancji
Jeszcze raz proszę o pomoc
Elsynor
Świeżak

Panda: classic my live

Numer postu:#36  Postprzez VipAdiVip » Wt 23:07, 17 gru 2013

Elsynor napisał(a):Szanowni Koledzy ja mam większy problem mianowicie zakupiłem Pande w styczniu tego roku z przebiegiem "0"km i od samego początku spalanie graniczy w przedziale 9.38-9.6 /100 km mierzone pełny bak pełny bak. Misiek jakiś jest mułowaty już 4-o krotnie był na serwisie nic nie mogą stwierdzić nie wiem co robić umówiłem się nawet w Krakowie ze znajomym na hamownie w celu zbadania pracy silnika. Ostatnio pytałem w serwisie co z tym zrobić oni nie wiedza bo nie mogą zrobić wydruków. Autko jest jeszcze na gwarancji. Objawy np na trasie Kraków Jędrzejów pod każde wzniesienie zęby otrzymać min 90km/h trójka inaczej zdycha auto nie obciążone proszę o poradę i ewentualne wskazanie gdzie szukać przebieg 8360km . Może jest ktoś w Krakowie kto rozpozna problem w celu jego zasugerowania w serwisie autko jeszcze 2-a lata na gwarancji
Jeszcze raz proszę o pomoc

hmmm moze poczytaj gdzies w twojej okolicy mamy tematy na forum gdzie są dobre serwisy i tam zaprowadź i utwórz osobny wątek to myślę że pomogą ;)
VipAdiVip
Klubowicz na emeryturze

Panda: <3 BUDYŃ <3
Imię: Adrian

Numer postu:#37  Postprzez złoty » Śr 23:34, 18 gru 2013

Elsynor ja również mam pandę o tym samym przebiegu, kupioną jako nową rok temu. Te auta jak ich się trochę pogoni potrafią spalić ogromne ilości paliwa. Moc 69 KM jest tylko na papierze. Użytkownikom wydaje się, że ich pandziora z taką mocą powinna być dynamiczna i wciska pedał gazu a tu nic tylko zużycie paliwa większe. Mój znajomy ma pandę z 2005 r. o tej samej poj. co nasze jednak o mocy 60 KM i jemu pali ok. 6l paliwa (średnio, głównie po mieście). Mi nie udało się zejść ani razu poniżej 6,3 l mimo oszczędnej jazdy. Ogólnie jeżdżę bardzo spokojnie. Podsumowując, po roku eksploatacji widzę coraz więcej denerwujących niedoróbek tego auta (mimo jego produkcji przez prawie 9 lat) - między innymi stuki przy przełączaniu biegów; przy zimnym silniku bardzo nerwowe zachowanie auta przy dodawaniu gazu, od niedawna dziwne stuki z okolic zawieszenia (może układu kierowniczego) przy zjeździe np. z posesji przez obniżony krawężnik na jezdnię. Zaznaczam, że jeżdżę bardzo ostrożnie i dbam o pandę. Wspomnę jeszcze, że dwa miesiące wcześniej musiałem pojechać do serwisu bo zanieczyszczeniu uległ zacisk hamulcowy w jednym z przednich kół i klocki hamulcowe częściowo porysowały tarczę (w aucie z przebiegiem 7500 km). Oprócz tego od nowości do ok. 5000 km bardzo śmierdziało po włączeniu ogrzewania (chwilowo musiałem otworzyć okno aby się przewietrzyło, bo pasażerowie dziwnie na mnie patrzyli). Kończę te moje przemyślenia ale zastanawiam się już nad zmianą tego auta. Widzę, że trzymanie go przez dłuższy okres czasu nie ma sensu. Nie jest ani oszczędny ani niezawodny. Mimo, że jest gwarancja to wyjazdy do serwisu są denerwujące, pomijając fakt że w serwisie często słyszy się, że wszystko jest ok i ten typ tak ma. Należałoby napisać jaki serwis takie auto. Po cinquecento, seicento, grande punto to będzie mój ostatni fiat. Pozdrawiam.
złoty
Świeżak

Panda: 1.2 69KM
Imię: Leszek

Numer postu:#38  Postprzez krzysiek » N 23:37, 22 gru 2013

U mnie też jest identyko, to wszystko tip top na papierze a w większości przypadków spalanie jest o 1-2l większe
krzysiek
Aktywny

Panda: 1,2 69km BRC

Numer postu:#39  Postprzez JacekPanda » N 23:55, 22 gru 2013

Zasilanie LPG jest jakąś alternatywą ale moim zdaniem gaz nie jest dobrym rozwiązaniem ale jak to się mówi, ile ludzi tyle opinii :D :D więc każdy może się wypowiedzieć wtedy gdy się przekona na własnej skórze.
JacekPanda
Aktywny

Panda: W przyszłości na pewno
Imię: Jacek

Numer postu:#40  Postprzez Proiss » Pn 18:03, 30 gru 2013

moja ma już 2 lata i 16 000 przebiegu , spalanie PB od 5l na trasie do 10l w mieście .

tukano napisał(a):Wolne żarty :) 150km/h to Vmax tego auta (przynajmniej ja na prostej więcej nie dałem rady

złoty napisał(a):Moc 69 KM jest tylko na papierze. Użytkownikom wydaje się, że ich pandziora z taką mocą powinna być dynamiczna i wciska pedał gazu a tu nic tylko zużycie paliwa większe

potwierdzam

złoty napisał(a):przy zimnym silniku bardzo nerwowe zachowanie auta przy dodawaniu gazu
a to jest mistrzostwo z racji zawodu robie 150 tyś km rocznie , wsiadam do pandy i jade kangurami jak na elce :hahaha:
Proiss
Świeżak

Panda: 2011 My Life 1.2

Numer postu:#41  Postprzez t-przemek » Wt 17:18, 31 gru 2013

Proiss napisał(a):z racji zawodu robie 150 tyś km rocznie

To widzę, że mamy mamy na forum kierowcę przerzutowego:)
t-przemek
Specjalista

Panda: 1.1
Imię: Przemek

Numer postu:#42  Postprzez tomjoz » Wt 19:23, 31 gru 2013

Ja robię 22tys na rok i spędzam dużo czasu w pandzie,wiec jak bym robił 150tys to bym wcale nie spał tylko jeździł...he he he...
tomjoz
Profesjonalista

Panda: II 1,2 2008rok Dynamic LPG Sekwencja BRC Błękitna
Imię: Tomek

Numer postu:#43  Postprzez przetwornica » Wt 23:20, 31 gru 2013

Kwestia kierowcy, samochodu, specyfiki jazdy i wykonywanego zawodu. Ja przez 5 lat robiłem ponad 4000 km miesięcznie i nie dawałem już rady. Pracowałem jako technik serwisu, wiele czasu spędzałem u klientów, mniej w samochodzie. Koledzy robili lajtowo 8000 km miesięcznie, pracując 8 h/dobę, jak się później okazało, u klientów podpisywali jedynie protokoły wykonywanych napraw, albo nie, a w samochodzie, lajtowo prawa noga na podłodze. A później ktoś narzeka, że mu dużo pali...
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Numer postu:#44  Postprzez tomjoz » Wt 23:35, 31 gru 2013

10 lat temu też byłem kierowcą robiłem 200-250 km na dobę jeździłem sprinterem rozwoziłem spożywkę
robiłem wtedy około 6tys na miesiąc porobiłem tak około roku i dałem se spokój. Wyjeżdżałem o 5,30 a wracałem z trasy około 18tej i tak co dzień.Zmęczenie takie było,że stawałem na parkingach i robiłem sobie senną przerwę,30-to minutową oczywiście poza planem i obowiązkiem pracy.
tomjoz
Profesjonalista

Panda: II 1,2 2008rok Dynamic LPG Sekwencja BRC Błękitna
Imię: Tomek

Numer postu:#45  Postprzez przetwornica » Wt 23:46, 31 gru 2013

Tomek, pocieszyłeś mnie znacznie, u nas w firmie ludzie pracowali po 16 godzin, pomimo że wszyscy mieliśmy płacone za 8, a na mnie wieszali psy, że mało pracuję. Teraz przynajmniej mam świadomość, że problem nie do końca był po mojej stronie.
Dziękuję i dużo zdrowia w Nowym Roku życzę.
przetwornica
Profesjonalista

Panda: 1.2 Active minus
Imię: Marek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne