Problem.Nie działają wycieraczki

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Problem.Nie działają wycieraczki

Numer postu:#16  Postprzez morpheus1581 » Wt 19:48, 31 mar 2015

Tak jak pisał OLO 1. Włącz zapłon. Wyłącz wycieraczki aby mechanizm nie pracował i załóż ramiona wycieraczek we właściwym położeniu. A może nie wystarczająco mocno nasadzasz te ramiona na te tak zwane bolce?? Dobrze dociśnij. Sprawdź też czy ząbki na bolcach na podszybiu i w otworach ramion wycieraczek nie są wyrobione?
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#17  Postprzez SnaXiK » Wt 19:57, 31 mar 2015

Same ramiona pióra są dobrze założone . Sens w tym ze silniczek nie ma siły przekręcić mechanizmu niby pracuje ale się zacina no masakra jakas
SnaXiK
Stały bywalec

Panda: Fiat Panda 2 1.2 69KM Fresh
Imię: Adam

Numer postu:#18  Postprzez morpheus1581 » Wt 20:12, 31 mar 2015

Być może już silnik się kończy. Zdarza się. Wilgoć, woda, kurz itp robią swoje. Może tam w tej szczelinie pod plastikowym podszybiem masz jakieś gałęzie liście itp. Ja tam kiedyś wyciągnąłem chyba pół puszczy białowieskiej.
morpheus1581
Klubowicz na emeryturze

Panda: Była Panda jest Fabia
Imię: Marcin

Numer postu:#19  Postprzez olo 1 » Wt 20:23, 31 mar 2015

SnaXiK napisał(a):Same ramiona pióra są dobrze założone . Sens w tym ze silniczek nie ma siły przekręcić mechanizmu niby pracuje ale się zacina no masakra jakas

A rozbierałeś mechanizm?Może żle poskładałeś same dżwignie.Tu są dosyć dobre fotki
http://allegro.pl/silniczek-wycieraczek ... 44974.html
Pamiętam,że jak swoje reanimowałem to jakoś żle założyłem te krótkie ramię od silniczka i mi wszystko blokowało.
olo 1
Maniak

Panda: "Błękitna" 1.2 Dynamic
Imię: Olek

Numer postu:#20  Postprzez SnaXiK » Wt 20:36, 31 mar 2015

A widzisz całkiem możliwe, że są źle ustawione ramiona i może coś blokować. Jutro to sprawdzę.
SnaXiK
Stały bywalec

Numer postu:#21  Postprzez SnaXiK » So 8:25, 04 kwi 2015

Sprawdziłem ten mechanizm i jest dobrze ustawiony i sprawa wygląda następująco ze po włączeniu wycieraczek mechanizm wykonuje ruch 3-4 razy po czym zaczyna się zacinać i trzeba pomagać ręką . Dodam też że nic się nie dzieje po przełączeniu na 2 i 3 bieg wycieraczek . Silniczek sam z siebie działa, ale nie wiem co może być przyczyną . POMOCY :(
SnaXiK
Stały bywalec

Numer postu:#22  Postprzez Regis » So 13:13, 04 kwi 2015

w Focusie miałem identycznie. Problemem był zerdzewiały mechanizm wycieraczek. Kilka razy wycieraczki przeszły po czym mechanizm się nagrzewał, delikatnie pęczniał i dawał taki opór, że tylko pomoc ręką pomagał.
Regis
Klubowicz na emeryturze

Panda: Megane II 3d 2.0 16V
Imię: Łukasz

Numer postu:#23  Postprzez SnaXiK » So 15:20, 04 kwi 2015

I co mam z tym fantem zrobić da się to jakoś naprawić ?
SnaXiK
Stały bywalec

Numer postu:#24  Postprzez arnold » So 15:36, 04 kwi 2015

Wymontować, obejrzeć rozruszać przesmarować na gotowo czymś co nie jest wd-40 bo te jest za rzadkie, lub oddać do mechanika, lub kupić nowy.
arnold
Wymiatacz

Panda: Była, a jest Dacia Duster 2020
Imię: Arnold

Numer postu:#25  Postprzez SnaXiK » So 16:03, 04 kwi 2015

No przesmarowalem wd40 wszystko lekko chodzi ale non stop to samo
SnaXiK
Stały bywalec

Numer postu:#26  Postprzez arnold » So 16:28, 04 kwi 2015

Może przez luzy klinuje się i pomoże tylko zmiana na inny. A może szczotek w silniku już nie ma i ten pracuje z przerwami. Koledzy o wszystkim Tobie wspominali, a gwarantuję Ci że to jest bardzo prosty mechanizm.
arnold
Wymiatacz

Numer postu:#27  Postprzez SnaXiK » Pn 22:05, 06 kwi 2015

A jest możliwość ze coś stalo się z przekaźnikiem albo z jakimś modulem/centralka ?
SnaXiK
Stały bywalec

Numer postu:#28  Postprzez arnold » Wt 0:06, 07 kwi 2015

To silnik pracuje czy nie? Trzeba pomierzyć napięcia jakie przychodzą wtedy zdiagnozujesz obwód.
arnold
Wymiatacz

Numer postu:#29  Postprzez lukaszz85 » Śr 14:31, 12 sie 2015

Witam, też borykałem się z problemem niedziałających wycieraczek. Sprawdziłem najpierw kostkę i był lekko przysmażony pin od szarej wtyczki, która fabrycznie jest z nową kostką. Wymiana jednak nic nie dała. Sprawdziłem więc silniczek wycieraczek, podłączyłem na chwilę inny (identyczny), który miałem wcześniej- od starych uszkodzonych wycieraczek, czy działa i zadziałało, a więc padł silniczek. Post piszę teraz po to, aby dokładnie opisać jak ustawić położenie wycieraczek w pozycji prawidłowej, bo z opisu innych ciężko mi było prawidłowo ustawić. Zatem jeśli kupujemy nowy mechanizm wycieraczek z silniczkiem, to raczej powinno być wszystko dobrze ustawione, jednak jeśli jak w moim przypadku przekładamy sam silniczek, to najpierw należy podłączyć sam silniczek (bez przykręconego małego ramienia) i uruchomić zapłon, a następnie wycieraczki (silniczek wtedy prawidłowo ustawia swoje położenie startowe). Następnie przykręcamy to małe ramię i resztę mechanizmu ustawiamy w taki sposób jak widać na zdjęciach nowego mechanizmu czy też jak ktoś wcześniej wstawił- zdjęcia z allegro http://allegro.pl/silniczek-wycieraczek ... 44974.html , ważne aby małe ramie silniczka ustawić we właściwej pozycji, ale od razu nakładając we właściwe miejsce, a nie kręcąc na założonym silniczku. To tyle, powodzenia!
lukaszz85
Świeżak

Panda: II 2004
Imię: Łukasz

Numer postu:#30  Postprzez Remus » N 15:55, 13 gru 2015

Witam:
Ja również miałem problem z wycieraczkami. Działały jak im się chciało (czasem nie ruszały w ogóle, czasem ruszyły i się zatrzymywały). Wyczyszczenie i przesmarowanie mechanizmu nie pomogło. Postanowiłem sprawdzić, czy szczotki się nie skończyły i okazało się, że jedna ze szczotek była zawieszona (ledwo dotykała komutatora). Poruszałem nią, aby ją rozruszać i wszystko (od 3 tygodni) gra i buczy.
Niestety nie zrobiłem fotorelacji, ale bardzo prosto tam się dostać. Trzeba odkręcić śrubki z obudowy silnika i ją zdjąć. Jeśli jest potrzeba wymiany szczotek musimy wyjąć wirnik i do tego potrzeba ściągnąć pierścień, który znajduje się na wałku od strony przekładni.

Pozdrawiam
Remus
Świeżak

Panda: II
Imię: Franc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne