Wymiana gum drążka stabilizatora

Coś stuka, coś puka - zajrzyj tutaj

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Re: Wymiana gum drążka stabilizatora

Numer postu:#16  Postprzez daras » Wt 13:59, 01 kwi 2014

Potwierdzam, że przy odkręcaniu obejmy gum stabilizatora (np. przy wymianie gum), można urwać śruby.
Właśnie urwałem jedną i mam problem.
Śruba jest stalowa i trzeba mieć dobre wiertło, żeby usunąć z mocowania, pozostałość z gwintem.
Wiercąc, można uszkodzić gwint w obejmie.
Wymiana obejmy jest dość kosztowna, bo cena sztuki w ASO to 60 zł., poza ASO ciężko dostać.
Do tego dochodzą śruby, pakowane po 5 sztuk, w cenie 5 zł./sztuka (ASO).
Jak jeszcze przyjdzie wymienić gumy (prawie 100 zł. sztuka w ASO), to cena robi się astronomiczna, jak na Pandę, niewielki rozmiar usterki i banalne w sumie części.

Myślę, że ten problem dotknie każdego, kto po dłuższym czasie będzie odkręcał śruby obejmy stabilizatora.
Na obejmy i śruby kapie sobie spokojnie woda (zimą z solą) z podszybia, powodując korozję i zapiekanie.

Warto odkręcać z wyczuciem, jak nie idzie, to spsikać WD i odczekać.
Przykręcając, trzeba dać na gwint sporo smaru, nawet zwykłego.
Waniliowa FIRE
Szara Multijet
Obie Dynamic
daras
Świeżak

Panda: II Dynamic
Imię: Darek

Numer postu:#17  Postprzez ar-g » N 19:55, 06 kwi 2014

Dla tych pandomaniaków, którzy zdecydują się na samodzielną wymianę tulei gumowych stabilizatora, sporządziłem manual jak ja to zrobiłem.
Jest tutaj viewtopic.php?f=7&t=7647
Ostatnio edytowano N 12:04, 13 wrz 2015 przez Romix13, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Poprawiono link.
ar-g
Aktywny

Panda: 1.2 Dynamic, 2009r
Imię: Artur

Numer postu:#18  Postprzez daras » Pn 8:58, 07 kwi 2014

Dodam jeszcze odnośnie śrub mocujących obejmy gum: jeśli przy odkręcaniu je urwiecie, to się nie przejmujcie za mocno.
W zwykłym sklepie ze śrubami, można bez problemu je dokupić.
NA wymianę potrzebna jest stalowa 8ka, 60 mm, z niepełnym gwintem, w klasie 10 lub 12.
Cena za 4 sztuki z podkładkami: 2 zł. (przypomnę, cena w ASO: 5 zł. za sztukę!).
Oryginalne obejmy też można dostać poza ASO, tylko trzeba poszukać.
Ja kupiłem nowe fiat/lancia ricambi za 25 zł./sztuka (w ASO 60 zł. za kawałek stali z gwintem).
Do tego oryginalne gumy można dostać już za ok. 20 zł./sztuka (w ASO 90 zł.!!!???).
Trzeba pamiętać, że są 3 rozmiary: 19, 20, 21 mm. i dobrać najlepiej wg eper'a, podając VIN lub wleźć pod auto i zmierzyć średnicę drążka stabilizatora.
Waniliowa FIRE
Szara Multijet
Obie Dynamic
daras
Świeżak

Panda: II Dynamic
Imię: Darek

Poprzednia strona

Powrót do Mechanika - problemy techniczne