Chwilowy brak napięcia

Brak prądu, nie świeci lampa, potrzebny schemat...

Moderatorzy: Majkel_B, Pols

Chwilowy brak napięcia

Numer postu:#1  Postprzez art_sos » So 16:19, 23 lut 2013

Witam jeszcze raz Wszystkich użytkowników.
Zanim założyłem ten temat sprzawdziłem tematy na forum ale nic co by odpowiadało moim objawą nie znalazłem.
Posiadam Pande 1.1 z 2007r. Od jakiegoś czasu zaczęły się dziać dziwne rzeczy: auto w pewnym momencie (szczególnie gdy jest wysprzęglone) przestaje reagować na pedał gazu, zapalają się trzy kontrolki check , olej i ładowanie aku po czym za chwilę wszystko wraca do normy i auto jedzie dalej. Czasami się zdarzyło że zgasło , a kilka razy sam je szybko zgasiłem i zapaliłem na nowo (byłem na środku skrzyżowania) i pojechałem dalej. Usterka nie ma żadnej regularności , ja przejechałem w ciągu dnia 100km i nic , a żona pojechała do sklepu 5km i trafiło jej się 3 razy. Byłem kilka razy podpiąć auto pod kompa i za każdym razem nic. Dopiero kilka dni temu po podłączeniu do komputera okazało się że w pamięci jest błąd, ale jak to określił facet nie stały błąd tylko taki chwilowy i nazwał go " chwilowy brak napięcia" czy "chwilowa utrata napięcia". W każdym razie zasugerował coś po stronie elektryki ale sam nie bardzo miał pomysł gdzie. Według jego zaleceń wyczyściłem przewód masowy, sprawdziłem wszystkie wtyczki z czujników ale generalnie nie ma do czego się doczepić. Mój mechanik też nie chce się za to brać bo jak mówi : musiałby wymieniać część po części , bo nic konkretnego nie może stwierdzić.
Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Proszę przynajmniej o jakieś sugestie gdzie szukać.
Aha, auto jest bezwypadkowe i ma przejechane 90tyś.
art_sos
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Artur

Re: Chwilowy brak napięcia

Numer postu:#2  Postprzez Romix13 » So 17:06, 23 lut 2013

art_sos napisał(a):...Posiadam Pande 1.1 z 2007r. Od jakiegoś czasu zaczęły się dziać dziwne rzeczy: auto w pewnym momencie (szczególnie gdy jest wysprzęglone) przestaje reagować na pedał gazu, zapalają się trzy kontrolki check , olej i ładowanie aku po czym za chwilę wszystko wraca do normy i auto jedzie dalej. Czasami się zdarzyło że zgasło

- Sprawdź stan kabla masowego wewnątrz izolacji w komorze silnika idącego do ramy i wszystkich innych "mas"
- Odepnij dwie główne wtyczki od sterownika w komorze silnika i sprawdź ich stan izolacji , styk i czystość, ewentualnie przeczyść je.
- Sprawdź również główny kabel zasilający (czerwony) do body (pod klapką na 2 śrubki) którą najpierw odkręcasz w kabinie po lewej pod kolumną kierownicy oraz czy wtyczka nie poluzowana i sprawdź styki czy nie zaśniedziałe bezpieczników :
W komorze silnika główny F01 70A, F42 7,5A, i F23 30A,
i pod deską obok body w pobliżu gniazda diagnostycznego F31 5A, i F51 5A,
na końcu sprawdź jeszcze stan styków kabli do kostki stacyjki i przekaźnika pod kolumną kierownicy (odkręcając wcześniej dolną osłonę kolumny)
Post zawiera lokowanie produktu oraz śladowe ilości popcornu
==► Mój PANDOLOT ◄==
Podłączenie pod FES'a, kasowanie błędów itd. Procedura Proxi (osiowanie) , PW :)
Romix13
Wesoły Tramdriver

Panda: Misiek 1.1 2003 / od 2004 LPG II gen.
Imię: Romek

Re: Chwilowy brak napięcia

Numer postu:#3  Postprzez art_sos » N 11:29, 24 lut 2013

Dzięki na pewno posprawdzam tak jak napisałeś, pod maską już robiłem to w piątek, ale jakoś nie było okazji jechać autem żeby sprawdzić.
Teraz wezmę się za resztę.
art_sos
Świeżak

Panda: 1.1
Imię: Artur

Powrót do Elektryka - problemy techniczne