12pawel napisał(a):Dokładnie szkoda tylko że serwis nie udziela gwarancji na akumulator jeśli np do pandy 1.1 zastosujemy akumulator 60Ah. Tłumaczą się ciągle mitem że akumulator będzie ciągle niedoładowany co jest nieprawdą. Większa pojemność = większe prawdopodobieństwo zapalenia w mrozy i tyle.
12pawel napisał(a):Tu jedynie działa prawo ohma i też nie do końca. Prąd ładowania zależy od napięcia, im większa różnica napięć tym większy przepłynie prąd. Sporo ludzi pisze że większy akumulator nie będzie doładowany co jest nieprawdą, bo w samochodzie chodzi o tzw bilans energii ( energia oddana i energia pobrana) Jeśli na rozruch auto potrzebuje ok niech to bedzie np 1Ah energii to podczas jazdy tyle samo musi odebrać od alternatora i nie ma tu różnicy czy będzie to aku 30Ah czy 60Ah. więc nie wiem dlaczego ktoś pisze że większy akumulator bedzie niedoładowany?? Przecież większy akumulator wcale nie ma większego "apetytu" na prąd jeśli jest tak samo eksploatowany jak i mały akumulator. Piszecie że elektryk poleca max 10% większy akumulator, to albo ciągle wierzy w mit o niedoładowanym akumulatorze albo chodzi mu po prostu o masę akumulatora jak i jego wielkość. Takie jest moje zdanie. Co do wielkości alternator-akumulator to w autach gdzie siedzi akumulator 100Ah montują alternator 100A, 110A ale to nie chodzi o doładowanie akumulatora lecz bardziej o te bajery jak podgrzewane fotele, elektryczne lusterka itp. Akumulator nie ściągnie więcej niż 30A no chyba że stał całą noc na światłach i musi ładować się praktycznie od zera.
zecer1971 napisał(a):http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32cd595ab09cb6b1.html
12pawel napisał(a):zecer1971 napisał(a):http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/32cd595ab09cb6b1.html
Jeśli dobrze przeczytałem to jest wykres poloneza, ale od tamtej pory weszły nowe technologie i prądy alternatora są o niebo lepsze.
Adam napisał(a):Jeżeli podasz Twoje zapotrzebowanie to będziemy wiedzieli jaki akumulator można założyć.
Powrót do Elektryka - problemy techniczne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 24 gości