Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#1  Postprzez Albercik » Wt 4:03, 02 maja 2017

Jakiś czas temu zacząłem grzebać w sieci CAN Pandy i mając zegary Emotion od klekota ze sporym przebiegiem - postanowiłem się chwilę nimi pobawić.

W pierwszej kolejności - poszedłem do Pandy uzbrojony w Arduino + nakładkę CAN + laptopa i wytargałem zegary, do których następnie się podpiąłem (pomiędzy zegary, a auto) i zrobiłem loga z szyby CAN na postoju, w czasie jazdy, ze światłami itd. Następnie poskładałem Pandę do kupy ;)

Już w domu wykonałem trochę magii w Excelu i wrzuciłem część wiadomości do Arduino, tym razem w formie do wysłania. Podłączyłem zegary i jazda! Zegary ożyły.

Po kilku godzinach walki - rozgryzłem większość sygnałów, które dochodzą do zegarów, a nawet więcej (metodą prób i błędów).

Efekt?
Obrazek

Jutro wrzucę więcej detali :)
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 2697
Dołączył(a): Śr 20:57, 13 lip 2016
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 33
Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#2  Postprzez JargoV » Wt 11:39, 02 maja 2017

:ok: Mi dopiero w zeszłym tygodniu przyszedł CAN shield, więc jeszcze zabawy nie zacząłem.
Interesowały by mnie najbardziej ramki dla CD-info, sam nie mam fabrycznego radia więc nie mam jak podejrzeć. :/
Można by wysyłać wtedy dowolne komunikaty na licznik, a to już mogło by się dosyć przydać.
Czekam na więcej detali ;)
JargoV
Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 317
Dołączył(a): N 0:43, 22 lis 2015
Lokalizacja: Katowice
Wiek: 23
Panda: Panda II 1.1 2009r
Imię: Jarek

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#3  Postprzez Deacon » Wt 11:42, 02 maja 2017

Zaraz zaraz - znaczy podpiąłeś zegary do kompa i działają razem z tymi w grze? Jak tak to wypas :klaska: Zawsze mnie ciekawiło jak ludzie to robią :)
Deacon
Admin na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 5180
Dołączył(a): So 18:29, 23 paź 2010
Lokalizacja: Radzionków
Wiek: 38
Panda: Seat Leon 1.8T
Imię: Michał

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#4  Postprzez Albercik » Wt 16:18, 02 maja 2017

JargoV napisał(a):Interesowały by mnie najbardziej ramki dla CD-info, sam nie mam fabrycznego radia więc nie mam jak podejrzeć.


Mnie też to interesuje, ale - fabryczne radio nie wysyła ani CD-tekstu, ani nazwy MP3 do zegarów. Wyświetla się "CD Trk 01" itd. Ale za to wbiłem się w radio, co udowodnię filmem, który później pokażę. Niestaty - jak jest radio to musi być częstotliwość, ale mam plan, żeby wykorzystać ją na wyświetlanie dystansu do celu podróży ;)

Więcej detali - będzie przede wszystkim tutaj (wraz z kodem źródłowym do aplikacji i dll'ką do ETS2): http://techplayground.blog.pl/

Deaacon napisał(a):Zaraz zaraz - znaczy podpiąłeś zegary do kompa i działają razem z tymi w grze? Jak tak to wypas


To pacz ;)



To, co na tą chwilę udało mi się uruchomić:
- prędkość,
- obroty,
- paliwo,
- kontrolka rezerwy,
- temperatura płynu,
- uruchamianie/gaszenie silnika,
- światła,
- podświetlenie,
- długie światła,
- kierunkowskazy,
- awaryjne,
- kontrolka tempomatu (zapala się ikonka CITY, bo w Pandzie nie ma kontrolki tempomatu),
- nie świeci się błąd poduszki,
- gasną wszystkie kontrolki, których nie powinno normalnie być,
- przebieg nie miga,
- wyświetlają się kolejno napisy na wyświetlaczu po uruchomieniu gry: " WELCOME " -> " TO " -> " ETS2 " i zegary robią tzw. staging ;)
- kontrolka zaciągniętego ręcznego,

To, co jeszcze zostało do ogarnięcia na tą chwilę to:
- sterowanie komputerem pokładowym (zmiana funkcji z poziomu arduino działa, ale muszę tam jakoś dane wpychać),
- ciekawe, że gaśnie kontrolka od rezerwy po zaciągnięciu ręcznego,
- kierunkowskazy czasem gubią synchronizację z grą,
- większość kontrolek błędów (ABS, poziom płynu hamulcowego, check engine, itd) nie została jeszcze oprogramowana.

[EDIT] Udało się dorobić kontrolkę zaciągniętego ręcznego ;)

I jeszcze jeden filmik sprzed chwili :)
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 2697
Dołączył(a): Śr 20:57, 13 lip 2016
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 33
Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#5  Postprzez gregory1979 » Śr 12:10, 03 maja 2017

Albercik napisał(a):

To, co na tą chwilę udało mi się uruchomić:
...
- kontrolka tempomatu (zapala się ikonka CITY, bo w Pandzie nie ma kontrolki tempomatu),

Kontrolka tempomatu jest w Pandzie. Nawet jak dobrze pamiętam można wykonać test tej kontrolki w FES'ie.

Obrazek

A tak poza tym to super :ok: .
gregory1979
Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 1018
Dołączył(a): Śr 20:54, 04 sty 2012
Lokalizacja: Środa Wlkp. PSR
Wiek: 39
Panda: była 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC teraz 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#6  Postprzez Albercik » Śr 14:20, 03 maja 2017

Dzięki za info. Odkryłem to wczoraj wieczorem, ale nie odkryłem jeszcze jak ją włączyć przez CAN. Niewykluczone, że trzeba będzie wyosiować zegary w aucie z włączeniem opcji tempomatu, bo mogą być niezakodowane pod obsługę tej kontrolki. Nie wiem tylko czy FES ma na liście opcji tempomat...

Nie poddaję się ;)
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 2697
Dołączył(a): Śr 20:57, 13 lip 2016
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 33
Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#7  Postprzez gregory1979 » Śr 19:11, 03 maja 2017

FES ma tylko test kontrolki. Z tego co się orientuję to na rynek europejski nie była przewidziana opcja tempomatu podobnie jak czujnika deszczu. Dlatego nigdzie nie ma też schematów od tempomatu.
gregory1979
Klubowicz
Avatar użytkownika
 
Posty: 1018
Dołączył(a): Śr 20:54, 04 sty 2012
Lokalizacja: Środa Wlkp. PSR
Wiek: 39
Panda: była 1.1 Actual 2003 r. LPG BRC teraz 0.9 TwinAir Turbo 2012 r. LPG BRC
Imię: Grzegorz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#8  Postprzez AdaMs » Śr 22:13, 03 maja 2017

Od dziś będę nazywać się swoim mistrzem ! :D Aczkolwiek arduino potrafi naprawdę czarować, ja je na studiach wykorzystywałem do RFID.

Jarek, jak szukasz kogoś z fabrycznym radiem to polecam się ;)
AdaMs
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 2155
Dołączył(a): Śr 11:34, 22 gru 2010
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wiek: 29
Panda: PII 1.1 & PIII 1.2
Imię: Mateusz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#9  Postprzez Albercik » Śr 23:52, 03 maja 2017

To trochę update'u po kolejnym dniu zmagań. Poprawiłem program pod kątem startu zegarów (do tej pory się świeciły cały czas, dopóki program nie dostał wiadomości z gry, że silnik jest wyłączony). Aktualnie - zegary się usypiają od razu po podłączeniu do Arduino tak, jakby nie było kluczyka w stacyjce. Do tego dodałem obsługę hamulca ręcznego i zachowuje się on tak, jak w Pandzie tzn. kontrolka się zapala po zaciągnięciu ręcznego, a jeśli zaciągniemy w czasie, gdy auto jeszcze jedzie - zacznie piszczeć alarm.



Do tego - popracowałem nad hardware'm i w efekcie - wywaliłem ten cały CAN shield itd, złożyłem własny wraz z wyprowadzeniem goldpinów pod wtyczki do zasilania 12V i zegarów. Działa to tak, że samo Arduino i CAN drover są zasilane z USB, ale mają wspólną masę z zegarami i zegary, oraz dodatkowy przekaźnik - są zasilane z 12V.

Ten dodatkowy przekaźnik jest sterowany przez tranzystor, który z kolei sterowany jest przez Arduino na pinie D3. Założenie jego użycia jest takie, żeby zasilanie +30 zawsze dochodziło do mojego "shield'a", a włączenie silnika powodowało by imitowanie +15, dzięki czemu zdecydowanie zmiejszam użycie prądu gdy nie gram, a poza tym - odłączenie Arduino od USB - sprawi, że zegary nadal będą uśpione :)

Mój roboczy bajzel :D
Obrazek

Testy CAN shield'a własnej roboty na płytce stykowej:
Obrazek

I się zaczęło składanie...
Obrazek

Kilka godzin później wyszedł taki frankenstein:
Obrazek

Filmik na górze postu jest nakręcony właśnie przy użyciu tego potwora ;)
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 2697
Dołączył(a): Śr 20:57, 13 lip 2016
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 33
Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#10  Postprzez Albercik » Cz 2:35, 04 maja 2017

Pogrzebałem trochę na pewnym niemieckim forum dla takich... zapaleńców (?) jak ja i znalazłem jaka wiadomość odpowiada za kontrolkę tempomatu. Przetestowałem. Nie działa.

Rozebrałem zegary. Okazuje się, że nie ma diody wlutowanej w płytkę :-| Co najciekawsze - po teoretycznym włączeniu kontrolki CAN'em - na diodzie pojawia się zasilanie ;) Jutro będzie zabawa lutownicą :)

BTW - podłączyłem zwykłe zegary od wersji bieda i co? Świeci się ABS i błąd EBD (czerwony wykrzyknik). Wychodzi na to, że zegary bieda edyszyn nie wszystko ciągną z CAN'a, a część informacji idzie analogowo...
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 2697
Dołączył(a): Śr 20:57, 13 lip 2016
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 33
Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#11  Postprzez Albercik » Cz 12:10, 04 maja 2017

Przy okazji - zrobiłem rozpiskę pinów licznika (co do czego):

Obrazek

Może komuś się przyda...

Ciekawostka: w mojej wiązce zegarów, wytarganej z anglika (2010r.) jest przewód czerwono-zielony 0,35mm na pinie 15 wtyczki, którego nie ma w żadnym schemacie, opisie itd. W tej samej wtyczce jest przewód o tym samym kolorze, ale 0,5mm i to jest zasilanie z akumulatora. Ciekawe co w tym angliku było na tym kablu :)
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 2697
Dołączył(a): Śr 20:57, 13 lip 2016
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 33
Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#12  Postprzez Albercik » Pt 0:56, 05 maja 2017

Jarek - ciekawiły Cię wiadomości z radia, to może to Cię zainteresuje ;)

Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 2697
Dołączył(a): Śr 20:57, 13 lip 2016
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 33
Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#13  Postprzez Albercik » N 21:30, 07 maja 2017

Jeśli jeszcze ktoś nie ignoruje tego tematu, to wrzucam info co udało się poczynić:

Napisałem klasę dla Arduino, która przyjmuje 8. znakowy string i konwertuje go na 6 bajtów dla zegarów + przelicza wartości 0.0 -> 999.9 na dwa bajty i wysyła je jako częstotliwość.

Przy okazji - udało mi się wprowadzić zegary w tryb "No MP3 Card" co oznacza, że jest szansa na wyświetlanie nazw utworów/innych wiadomości bez irytującej częstotliwości.

W zegarach fizycznie nie ma diody od tempomatu, ale nie jest ona w ogóle softowo obsługiwana. Dlatego przerobiłem diodę od City tak, że świeci się teraz jako tempomat. Z przycisków regulacji wysokości świateł wyprowadziłem dodatkowe dwa przewody do mojej nakładki i teraz funkcje komputera pokładowego nie przełączają się automatycznie, a dopiero po naciśnięciu dolnego przycisku. Górny mam jeszcze wolny.

Obrazek
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 2697
Dołączył(a): Śr 20:57, 13 lip 2016
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 33
Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#14  Postprzez AdaMs » N 22:00, 07 maja 2017

Nieźle, naprawdę nieźle.

Pewnie pierwszy i ostatni raz widzę zapaloną diodę tempomatu w zegarach z pandy :D
AdaMs
Moderator
Avatar użytkownika
 
Posty: 2155
Dołączył(a): Śr 11:34, 22 gru 2010
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Wiek: 29
Panda: PII 1.1 & PIII 1.2
Imię: Mateusz

Re: Zabawy z Arduino i zegarami od Pandy

Numer postu:#15  Postprzez Albercik » N 22:37, 07 maja 2017

Szukam informacji na temat uruchomienia BCM z Punto II w Pandzie, które powinno obsługiwać tempomat. Tylko niestety - ilość dostępnych informacji jest znikoma...

Dodatkowo - ale to już bez jakiejkolwoek nadziei - uderzyłem do Fiaciarzy z Brazylii, żeby mi zrobili dump eepromu z BCM Pandy z tempomatem.

P.s. Prawdopodobnie bez przeróbek do P2 można zamontować zewnętrzny tempomat dedykowany do Doblo/Ducato.
Mój passat na motostat.pl:Obrazek

Informacje, porady, części: 666-013-348

Zabawy z CAN'em: http://canbusfreaks.ovh/blog/
Albercik
Klubowicz na emeryturze
Avatar użytkownika
 
Posty: 2697
Dołączył(a): Śr 20:57, 13 lip 2016
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 33
Panda: Passat 3C Variant 2008 2.0TDI DSG
Imię: Tomasz

Następna strona

Powrót do Luźne tematy...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości