Opony lato/zima Agent

Tutaj rozmawiamy o wszystkim i o niczym.

Moderatorzy: Majkel_B, Camcioo

Re: Opony lato/zima Agent

Numer postu:#31  Postprzez Zwierzak » N 18:29, 09 gru 2012

Prawdziwy mężczyzna nie je miodu, prawdziwy mężczyzna żuje pszczoły
Zwierzak
Maniak

Panda: Actual 1,1 2007

Numer postu:#32  Postprzez gumis » N 18:58, 09 gru 2012

ooo to nie wiedzialem. Dzieki bardzo :)
Makaron z serem wiruje, wiruje, wiruje... to mnie kręci!
gumis
StickerLover

Panda: 1.2 DynamiT 2004
Imię: Tomek

Numer postu:#33  Postprzez Camcioo » N 19:04, 09 gru 2012

Ciekawe i fajnie o tym wiedzieć. Co nie zmienia faktu że opony zimowe to podstawa zimą. Po pierwszych opadach śniegu widziałem jak auta przede mną przy prędkości do 20km/h waliły w krawężniki żeby kolesiowi z przodu zderzaka nie ubić, gdzie ja na zimówkach zatrzymywałem się w miejscu.
Oferuje konsultacje : treningowe, żywieniowe i suplementacyjne :ok:
Podłączenie pod Fes-a, Mes-a, Osiowanie, kasowanie błędów itd
Camcioo
Moderator

Panda: Czarnula / Bravo 1.4 t-jet
Imię: Kamil

Numer postu:#34  Postprzez Worczynski » N 22:14, 09 gru 2012

Żeście rozdmuchali temat na 3 strony uświadamiania dorosłego faceta, że kogoś zabije z braku samych opon zimowych. Nie opona, a kierowca i jego rozum w znacznej części decyduje o sukcesie czyli bezwypadkowej jeździe. Inna rzecz, że rozum mówi, żeby wymienić opony, ale wybaczcie, obowiązku nie ma, więc po co tyle umoralniającej gadki? Victor słusznie wcześniej zauważył, opony zimowe niektórym kierowcom dodają skrzydeł i w ich mniemaniu czynią nieśmiertelnymi. Jadąc na letnich kapciach człowiek ma zupełnie inne podejście, kontroluje się i w moim mniemaniu jest dużo mniej niebezpieczny niż ktoś kto ślepo wierzy, że skoro ma zimówkę zatrzyma się w każdej chwili i dokładnie tam gdzie chce. Najważniejszy olej w głowie, a nie opony.

Poza tym wybaczcie, ale przy obecnym poziomie wiedzy oponiarskiej wśród kierowców to naprawdę jeden zbój czy jedzie na letniej czy zimowej:
- Mało kto łączy wiek opony z pogorszeniem jej właściwości.
- Połowa matołów jeździ na wpół łysych oponach, nie mających minimalnych dla zimowych 4mm.
- Druga połowa zimówki pakuje na oś napędową, a tył na letnich.
- Jeszcze część kupuje używki, albo nankangi i inne szajsy.
- A tezy z artykułu Zwierzaka też niektórzy widzą pierwszy raz w życiu, mimo, że już ładnych parę lat oponiarze o tym mówią.
Więc gdzie ta szumna poprawa bezpieczeństwa skoro 3/4 współbraci kierowców ma co najmniej jeden podpunkt spełniony? Są super, mają zimówki, ale wybaczcie, niczym dla mnie nie odstają od ludzi na letnich oponach, a są gorsi, bo się oszukują.
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#35  Postprzez Dorian1.1 » N 23:51, 09 gru 2012

Osobiscie nie widze nic zlego w zakladaniu opon uzywanych. Nie powiesz mi rowniez ze zakladasz co sezon nowe gumy? Jezeli opona jest w dobrym stanie i nie ma wiecej niz 8lat to smialo mozna na niej jezdzic.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Numer postu:#36  Postprzez Worczynski » Pn 0:18, 10 gru 2012

Dorian1.1 napisał(a):Osobiscie nie widze nic zlego w zakladaniu opon uzywanych. Nie powiesz mi rowniez ze zakladasz co sezon nowe gumy? Jezeli opona jest w dobrym stanie i nie ma wiecej niz 8lat to smialo mozna na niej jezdzic.

Jak szukasz dziury to ją znajdziesz, nie zgłupiałem, żeby kupować co sezon nowe. Kupuje nowe opony jak poprzednie wymagają wymiany, ale nie później niż co 5 lat. Używane to dla mnie półśrodek, bo nigdy nie wiesz jak używał ich poprzedni właściciel, a poza tym jak Ci rozwali oponę, z przyczyn poza eksploatacyjnych to wiesz kogo masz winić i z kim walczyć.
Worczynski
Klubowicz na emeryturze

Panda: 1.1 Actual yellow banana! + kuchenka gazowa :)
Imię: Paweł

Numer postu:#37  Postprzez Dorian1.1 » Pn 0:30, 10 gru 2012

Worczynski napisał(a):
Jak szukasz dziury to ją znajdziesz, nie zgłupiałem, żeby kupować co sezon nowe. Kupuje nowe opony jak poprzednie wymagają wymiany, ale nie później niż co 5 lat. Używane to dla mnie półśrodek, bo nigdy nie wiesz jak używał ich poprzedni właściciel, a poza tym jak Ci rozwali oponę, z przyczyn poza eksploatacyjnych to wiesz kogo masz winić i z kim walczyć.

Więc właśnie są osoby ktore zmieniaja opony co sezon na nowe bo je stac wtedy od takiej osoby, uzywana opone z dobrym bieznikiem poprostu warto zalozyc. Fakt niektorzy zakladaja opony ktore sie juz do jazdy nie nadaja, lecz oszukują samych siebie mi osobiscie to nie przeszkadza. Uwazam rowniez ze lepiej jechac zima na oponie zimowej ktora ma 3mm niz na letniej ktora ma 4mm. Na opone skladaja sie rozne czynniki nie tylko bieznik ale i rodzaj mieszanki, czy wczesniej wspomniany wiek.
Za kierownicą Pandy życie staje sie piekniejsze:-)
Niebiesko-biały znikający punkt... Spokojnie to tylko ja i moja Pandzia:-)
http://www.facebook.com/PandapoBydgosku Zapraszam

MES, ELM, KKL i wiedza zawsze pod ręką jesteś w Bdg kontaktuj się :)
Dorian1.1
Wieczny Szperacz

Panda: 1.1 54km van 2004r
Imię: Dorian

Poprzednia strona

Powrót do Luźne tematy...